Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Miszorek: ja grywam ciągle e4 d4 i jak czarne biją d4 to Qxd4 jak bardzo to jest złe? Z reguły hetman musi uciekać na a4 potem

Ja ciągle mam wrażenie że lepiej mi idzie jak gram czarnymi
  • Odpowiedz
@EmcePomidor: Ogólnie wprowadzanie hetmana za wcześnie do gry to proszenie się o kłopoty. Nie jest to błąd, ale bierzesz dużą odpowiedzialność za utrzymanie go w grze i każde wycofanie się oznacza stratę tempa. Ciekawszą alternatywę pokazał Ci @Czessplejer ,tylko wchodzenie z własnej woli w jakiś gambit gdzie oddajesz przykładowo pionka żeby rozwinąć się szybciej oznacza, że musisz dosyć dobrze znać daną linie i grać agresywnie. Jak chcesz szybko przeforsowac
  • Odpowiedz
@Miszorek: ja od samego początku do 1400 gram cały czas to samo, czyli partia włoska jako białe, i jako czarne obrona sycylijska wariant smoczy. Jeśli jakimś cudem przeciwnik zacznie od d4, to wtedy gram obronę królewsko-indyjską czarnymi. Innych wariantów się nie uczę, bo 90% partii przebiega zgodnie z powyższymi.
Jeśli oranie powyższymi wariantami się znudzi, to wtedy można pokusić się o dodanie kolejnego do swojego repertuaru.
  • Odpowiedz
@Ketonol751: @Miszorek: Tylko czy takie debiuty (skandynawska i te inne niby dobre, z wczesnym wyprowadzeniem hetmana) są wskazane dla początkujących poniżej 1000? Im później wyprowadzisz hetmana tym później go podwalisz, może w między czasie przeciwnik zdąży już podwalić swojego, iq300, strategia dla graczy poniżej 1000.
  • Odpowiedz
@r4do5: Ogólnie cały tekst jest o tym jak grać po zagraniu e4 jako białe. Skandynawska to jedna z potencjalnych odpowiedzi czarnych. Dla czarnych zaproponowałbym raczej inny repertuar.
  • Odpowiedz
w koncu zatrzymają Cię błędy debiutowe w progresie, ale póki co jak masz tyle wyuczonych, to powinno wystarczać

@Ketonol751: Jaki jest problem w minimalistycznym repertuarze debiutowym? Czyli na wszystko mam przygotowaną tylko 1 odpowiedź, plus granie takich debiutów, które jak najbardziej zawężają wybór dla przeciwnika (np. obrona francuska). Po wejściu w obronę sycylijską właściwie każdy możliwy ruch jest poprawnym ruchem dla białego.
  • Odpowiedz
@Miszorek: imo generalnie dobrze jest znac z 3 debiuty jak sie jest poczatkujacym, przynajmniej z 5 pierwszych ruchow, bo to ulatwia sporo. Ale i tak nic nie zastapi puzzli i generalnie grania, bo czesto widzi sie gdzies na tym poziomie 600-1000, ze ludzie znaja przynajmniej kilka ruchow, ale potem podstawiaja w grze srodkowej, wiec nawet debiutowa przewaga niewiele daje jak podstawiasz
  • Odpowiedz
@r4do5: nie ma w tym żadnego problemu, zwłaszcza na początku przygody z szachami. Sam uważam, że każdy początkujący powinien nauczyć się 2/3 prostych debiutów, najlepiej systemów i po prostu grać w szachy. Podobnie jak Ty uważam, że obrona francuska jest bardzo dobrym wyborem. Mówiąc "w koncu zatrzymają Cię błędy debiutowe w progresie" stwierdzam tylko fakt.
  • Odpowiedz