Aktywne Wpisy

annlupin +36
siedze se jusz herbatke wypije potem może w gre pogram ale nie wiem a co uwas
źródło: annlupin0001234
Pobierz
Bielawski +20
źródło: 1000007016
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: annlupin0001234
Pobierz
źródło: 1000007016
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
źródło: comment_1642227245qiCwLWpgR0RNY53Y8Ht788.jpg
Pobierz@caslin: A na emeryturę też pójdziesz jak chłop? Umrzesz też szybko jak chłop? Kobieta na emeryturze żyje 15 at dłużej.
Bąbelków też nie będziesz rodzić? 10 razy więcej mężczyzn niż kobiet nie ma dzieci, a mimo to muszę płacic i na szkoły i na 500+ i na zwolnienie wychowawcze.
@7160: Tak na chłopski rozum to do produkcji insuliny potrzeba genetycznie zmodyfikowanych organizmów, sprzętu do ich hodowli i zachowania medycznej klasy czystości żeby pacjent nie wstrzyknął sobie wydzielin szczura, który latał po hali.
@7160: prawdopodobnie nie. Moja babcia, prababcia i mama zmarły zanim doczekały emerytury, mam to w genach że prawdopodobnie czeka mnie to samo ¯\_(ツ)_/¯ A mimo to płacę na tych co żyją 100 lat. Bardzo chętnie bym się wycofała z ZUS bo wiem że u moich bliskich to zwyczajnie nie działa i wszystkie kobiety z mojej rodziny dopłacały na cudzą emeryturę.
A poza
@sredni_szu: Cena leków w znacznej mierze to certyfikaty i ogromna marża.
Ech. W USA nie ma nic wolno liberalnego. Ceny są dyktowane dzięki dwóm programom z których korzysta 80mln amerykanów - MediCaid i
@caslin: Jak piekna hipokryzja - ty się z zusu wycofasz, bo nie widzisz sensu płacic na długowiecznych. Ale długowieczni (ale zdrowi) mają płacić na ciebie, bo możesz wkrótce zachorować i będziesz potrzebowała kosztownego leczenia.
Lewica pełną gębą.
@7160: To jedyna mądra rzecz, jaką powiedziałeś. Po kolei:
1. Akurat bzdurą jest, że wszystkie podatki idą do jednego wora, a potem rząd po swojemu rozdziela. Sporo opłat i składek (bo formalnie nie są podatkami) idzie na konkretne rzeczy. Ktoś wyżej napisał, że 90% państwowych wydatków na ochronę zdrowia idzie ze składki zdrowotnych
Wedle statystyk rządowych 60% całkowitych wydatków na ochronę zdrowia (zarówno państwowych jak i prywatnych)
Ogromna marża? Niezbyt. Prawdą jest, że ogromnym kosztem jest certyfikacja, rozumiana jako po prostu udowodnienie w obiektywnych badaniach skuteczności leku. A czemu jest to takie drogie? Bo drogie jest przeprowadzenie takiego badania oraz na jeden lek dopuszczony do użycia przypadają dziesiątki badań bez powodzenia oraz setki projektów substancji.
Stąd wysoka cena leku. Koszt produkcji jest potem dużo mniejszy, ale cena sprzedaży musi zrekompensować koszt opracowania leku.
Choć mimo to
@7160: Ze składki zdrowotnej w wysokości prawie 600 zł miesiecznie też się bym bardzo chętnie wycofała i leczyła się sama z oszczędności albo sprzedaży swoich dóbr.
Gdybym zrezygnowała z zusu i składki zdrowotnej, miałabym miesięcznie 1744 złote więcej w portfelu. W ciągu 10 lat byłoby to ponad 200 000. Wystarczy żeby rozsądnie zainwestować, pomnażać i potem żyć
@Pierorzek: No zapytaj znajomej pielęgniarki jak to utrzymują. Nawet rodziny nie pytają tylko odłączają jak zwykły szarak i mówią, że wziął i se umar. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Może dlatego witamina C jako lek jest droższy, bo jest standaryzowana, zawartość witaminy C w dawce jest ściśle określona i pewna. A biorąc suplementy diety nie masz pewności co tam jest, bo suplementy diety nie podlegają żadnej kontroli? W suplemencie może być równie dobrze dwa razy mniej witaminy C, jak i w ogóle nie być. I będzie to zgodne z prawem, bo to tylko suplement.
Popatrz sobie na miażdżącą
Czy ty właśnie się pomyliłeś i zrównałeś różnice w brutto netto z składką na ubezpieczenie zdrowotne? nieeeeeeee, czekaj właśnie to zrobiłeś...
Obecnie średnie krajowe wynagrodzenie wynosi brutto 5929,05 zł, a netto - 4249 zł (dane za marzec 2021 r).
5929-4249=1680 - czy to stąd wyszło twoje 2000 zł miesięcznie xD? nie dość że wrzuciłeś klin
@7160: A jak zachoruje, to i tak idzie do lekarza prywatnie, bo kolejkę zapełniają emeryci, renciści i nieroby.