Wpis z mikrobloga

@7160: nieprawda. W Polsce utrzymają Cie przy życiu nawet jak od 3 pokoleń twoja rodzina nie pracuje i jesteś bezdomny. W usa człowieka z klasy średniej nie stać na leczenie poważniejszej choroby. Dosłownie nie stać w tym znaczeniu, że musi sprzedać dom, zadłużyć się do końca życia lub umrzeć. A podatki też płaci.
  • Odpowiedz
klasy średniej nie stać

@Pierorzek: W Polsce człowiek z klasy średniej płaci 2000 miesięcznie, nawet jak jest zdrowy jak koń.
24000 rocznie, przez 20 lat wyda 500 000 nawet jak na nic nie choruje. Pół miliona - za to można postawić piękny dom, ale człowiek z klasy średniej nawet go na oczy nie zobaczy, bo tę kasę mu zabiorą zanim pomyśli o budowie domu.

Lepiej chyba wybudować dom - pomieszkać w nim
7160 - > klasy średniej nie stać

@Pierorzek: W Polsce człowiek z klasy średniej pł...

źródło: comment_1642235076RB6U83lyJ8kCXcDd8uyv3B.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 97
@Pierorzek jest to właśnie dokładnie pokazane w filmie Spiderman gdzie po ugryzieniu radioaktywnego zmutowanego pająka, z obrzękiem na ręce wielkości dorodnego jabłka główny bohater zamiast udać się do lekarza postanawia się przespać z nadzieją że samo przejdzie.
  • Odpowiedz
@pi73r: coś tam wiem coś tam słyszałem, ale nie jestem specjalistą. aczkolwiek lubię się wypowiadać, szczególnie na tematy co do których nie jestem pewien czy dobrze wiem
  • Odpowiedz
@acidd: spoko, nie myliłeś się. Po prostu w USA zaobserwować można teraz naturalną ewolucję bardzo wolnego kapitalizmu, czyli crony capitalism ( ͡° ͜ʖ ͡°) duże firmy lobbują rząd, aby dostać więcej kasy w różnych datkach (nazywanych bailoutami), a następnie ustalają między sobą jakie mają być ceny.

Wysokie ceny lekarstw/zabiegów w USA to wynik lobby ubezpieczycieli, same szpitale nie mają z tym dużo wspólnego.
  • Odpowiedz
  • 12
@7160 Pół miliona? Grosze, które pójdą na transport do szpitala, operacje nastawienia złamania otwartego i kilkudniowy pobyt w sali pooperacyjnej xD
  • Odpowiedz