Wpis z mikrobloga

Czy orientujecie się, gdzie można znaleźć API pozwalające pobrać wyceny spółek - C/Z, C/WK itp? Wiem, że można to wyciągać z treści witryn, ale organizacja kodu na stronie się zmienia i system taki może się wtedy wysypać.

#gielda #inwestowanie #programowanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@card_man: A czy na Yahoo są też dane z naszego banana? Próbuję sprawdzać różne metody inwestycyjne przy użyciu analizy technicznej, żeby zautomatyzować proces, który obecnie kosztuje mnie trochę czasu.
  • Odpowiedz
@markier: Dzięki! Żałuję, że biznesradar jest serwowany statycznie, a nie przez json - byłoby wygodniej te dane ściągnąć. Będę próbował, jeśli znajdę coś lepszego to wkleję to w tym temacie.
  • Odpowiedz
@mathmed: Za to jest to strona która serwuje swój HTML "od razu" a nie JSem więc bardzo łatwo ją zescrapować. No i ona się praktycznie nie zmienia. Mój skrypt działa od miesięcy tak samo.
  • Odpowiedz
@card_man: @markier:

1. Api to nie jest, ale prześledziłem zapytanie moneypl na tej stronie (konsola deweloperska w chrome -> network), po wybraniu odpowiedniego indeksu, po kliknięciu 'zatwierdź' pojawia się zapytanie. Długi URL po skopiowaniu daje
  • Odpowiedz
@mathmed: na biznesradar w profilu każdej spółki masz wskaźniki.

Ja sobie zrobiłem JSONa wejściowego z listą tickerów, które mnie interesują i daje to skryptowi który odpytuje profil po profilu.

Jak nie masz setek tickerów do zescrapowania to będzie to trwało kilka
  • Odpowiedz