Wpis z mikrobloga

@PandaCKratka: DS i ML i to bez podstaw CS czy jakiejś matmy? I to wszystko jako samouk albo po jakiś kursach?

Tak, tak. Liczą się projekty, przy których pracowałeś.

To są minimalne kwoty juniorskie w mojej specjalizacji na Zachodzie. Oni mają za taką stawkę gościa, który robił ileś tam projektów w ML i może podzielić się swoim pięcioletnim doświadczeniem.

W Berlinie / Monachium 40EUR/50 USD to jest norma. W porównaniu
  • Odpowiedz
@MachiavelliTan: byku mowisz o jakis blokerach, nie miales blokerow tylko nie miales kasy zarabiajac marne pieniadze - simple as that. A teraz wynajmujesz bo masz kolejne blokery wiesz jakie? To ci powiem:
- Wysokie stopy procentowe.
- Mieszkania nie tanieja i nie stanieja tak szybko
- Masz duzo wiecej wydatkow - 2 dzieci i olbrzymie potrzeby
- Zjada twoje oszczednosci
  • Odpowiedz
@mookie: xD za duzo netfliksa oglądasz - ja nie mowie, zeby sie nie rozwijać, ale nie powinno się zakładac, ze w Polsce trafisz do najlepiej zarabiających 1% czyli około 20k tylko dlatego ze chcesz i jestes optymistą i nie wziałeś kredytu xD I w ogole sie nie odnosisz do moich argumentów - tłumacze Ci, ze w Polsce pula dobrych i bardzo dobrych stanowisk jest nieporównywalnie mniejsza niz na zachodzie. Zachodnie
  • Odpowiedz
- Zjada twoje oszczednosci inflacja

@ByczeqFernando: No nie zjada. W 2020-2021 mogłeś spokojnie uciułać na giełdzie / krypto wzrosty po 20% (i tak male) więc z inflacją wtedy wygrałem. Plus przy wczesnej konwersji złotówek na dolary, też wygrałem - popatrz na to ile PLN traci do dolara i ile wynosi inflacja na Zachodzie i w Polsce.

Jeśli wzrost cen nieruchomości na ten rok to 5%, a inflacja 10% to matematykę zostawiam
  • Odpowiedz
@MachiavelliTan: wszystkim zjada wiec tobie tez bo masz 1 pensje mniej w tym roku przy tej inflacji.
A to ze grales longi w 2020, tez gralem i co z tego? Co mi z tej kasy przy inflacji 10%?
A pozatym to ze w 2020 ci pyklo to nie znaczy ze w 2022 tez pyknie.

No wartosc nieruchomosci niech nawet przestanie rosnac, ba niech spadnie o 10-15% procent?
Co z tego, skoro patrzac historycznie nawet
  • Odpowiedz
@ByczeqFernando: Słuchaj, cieszę się z Twoich sukcesów. Tylko Ty próbujesz udowodnić jak bardzo jestem w plecy. No nie jestem.

A to ze grales longi w 2020, tez gralem i co z tego? Co mi z tej kasy przy inflacji 10%?

A to że zainwestowałeś w mieszkanie i pykło w ostatnim dziesięcioleciu to ok? Jakbyś zainwestował 13 lat temu w mieszkanie lewarując się kredytem frankowym, to byłbyś stratny, co nie? Jesteś taki
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@MachiavelliTan: @PandaCKratka: ja pracuję w IT od 5 lat. Zaczynalem od 2k netto na umowie zleceniu, obecnie lecę na kontrakcie 50eur/h i zaznaczę że nie jest to mój jedyny kontrakt. Nie każdy się potrafi ustawić, polscy programiści nie mają umiejętności miękkich, sprytu i języka żeby walczyć o wyższe kwoty.

Także spokojnie wierzę opowi.
  • Odpowiedz
@ByczeqFernando: Ty obstawiasz, że całe, ja że maksymalnie część.

W Irlandii po 2008 roku ichniejsi Janusze wprowadzili nawet okresy bezczynszowe dla swoich najemców - bo nie miał kto wynajmować. Uważam, że jeśli Janusz będzie zabierał średnio 80% pensji najemcy, to po pierwsze ludzie będą woleli w 20 osób wynająć mieszkanie (tak jak Polacy w UK po 2006 roku), a po drugie wrócą do domów rodzinnych.

Ponadto, jestem pewnym najemcą -
  • Odpowiedz
@MachiavelliTan: znaczy ok, co do stosunku stawka godzinowa/umiejętności w zagraniczych realiach to nie mam aż tak dużego rozeznania wiec może być tak jak mówisz. A co do polskich realiów 25k to trzeba być serio dobrym i mieć zaplecze technologiczne duże poparte doświadczeniem. No tak ja jestem full stackiem (.net i angular tylko ze ten front to tak okazjonalnie bardziej w zależności od projektu ale jakieś mam pojęcie) No i w
  • Odpowiedz