Wpis z mikrobloga

@MachiavelliTan: zarabiacie 30 k netto miesięcznie i macie 250 k oszczędności. Mówisz, że jesteś najemcą z wyboru, ale jak dla mnie przy obecnych cenach we Wro brakuje Ci tak z 600 k żeby kupić coś porządnego, więc sama nie wiem, jakoś mi się te liczby nie zgrywają. Ale najważniejsze, żebyście byli szczęśliwi
  • Odpowiedz
@mirkowa1000: Cztery miesiące temu zarabiałem 12k netto. Dużo wpakowałem w elektronikę i komputer (mam RTX 3090 plus Tesle) + samochód wzięty w leasing (60k poszło na opłatę wstępną).

Zdefiniuj mi co oznacza 800k żeby kupić coś porządnego? Co to oznacza? Meble od stolarza? centrum? Las sołtysowicki / rędziński?

Przecież nie neguję wzięcia mieszkania w kredyt - jakbym się uparł to miałbym 50% wkładu i pewnie spłacił ten kredyt w 5
  • Odpowiedz
Dlaczego kredyt może blokować? Kredyt dodaje psychiczne obciążenie na etapie rozwijania kariery. Ktoś powie, że po prostu jestem słaby psychicznie - tak, to prawda. Nie byłbym w stanie zrobić zwrotu o 180 stopni we własnej karierze. Jeśli Ty jesteś w stanie, to sza po ba.

@MachiavelliTan:
W punkt. Kredyt to zawsze kula u nogi. Jest to redukcja autonomii, a strategicznie powinno dążyć się do zwiększania autonomii i wolnych mocy dyspozycyjnych (idąc
  • Odpowiedz
@MachiavelliTan: Tak te kwoty są w miarę realne. A Twoja sytuacja jest skrajna, zdajesz sobie sprawę ze 30k netto miesiecznie (o ile to tez nie jest jakis wymysł) - to mniej mniej niż 0,5% całego społeczeństwa?

Jest jeden, główny argument za kredytem dla przeciętnego Kowalskiego - przyszłość/starość, przeciętny Kowalski z przeciętnej pensji 4k netto nie odłoży na emeryturę, nie zainwestuje w złoto czy ETFy - przeciętny polak po 50-tce zderza
  • Odpowiedz
5 lat temu pracowałeś w innej branży niż IT a dzisiaj 25k ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak piszesz takie trolle to chociaż pisz w taki sposób żeby się spinalo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@PandaCKratka: Polecam wkręcić się w Toptala i joby po 50 dolarów za godzinę.
  • Odpowiedz
@BornInSmokes: > Nie zgadzam sie tez z tym ze kredyt to kula u nogi, pewnie zalezy od osoby, ale dla mnie to byla motywacja, od momentu wziecia kredytu zmienilem pracę 2x i zarobki netto tez pomnozyłem mniej wiecej * 2. Of kors to 20k mi daleko, ale nie narzekam.

Cieszę się, że to był dla Ciebie motywator. Dla mnie natomiast brak stanowił pewną ulgę.

Kwoty podałem, bo zbyt często pisze
  • Odpowiedz
  • 1
@MachiavelliTan większość moich znajomych którzy mieszkają na zachodzie ma podobne podejście, inwestują w siebie i cieszą się życiem a część z nich którzy są już w wieku 30-40 lat mając świetne stanowiska w firmach jako dyrektorzy albo mając własne biznesy kupiło sobie domy na przedmieściach w których wychowuują dzieci.

Ale w PL zaraz ktoś przyjdzie z żelaznym argumentem że podstawa to "spłacać swoje" choćby się paliło i waliło xD
  • Odpowiedz
@PandaCKratka: Pracujesz w IT? W Data Science / Machine Learningu z angielskim tyle można wykręcić dla zagranicznego kontrahenta.

Nie wiem, jak pracujesz w C++ dla Nokii to może to nie jest osiągalne. Dla dobrego dotnetowca jest osiągalne nawet z polskim kontrahentem.
  • Odpowiedz
Ale pierdy, po pierwsze nie zarabiasz 20k po drugie zarabiajac 4k nie bylo was biedaki stac na kredyt. 2/10 bo odpisalem

@ByczeqFernando: Co, zarabiając 4k + żona z 3k dostalibyśmy spokojnie kredyt 5 lat temu na mieszkanie na Jagodnie lub jakiejś podwrocławskiej miejscowości. Nie mówię, że przy obecnych cenach.
  • Odpowiedz
@ByczeqFernando: Nie jestem też w stanie udowodnić. Tak samo jak Ty nie jesteś mi w stanie udowodnić, że nie jesteś gościem z liceum.

Przy czym na zagranicznym kontrakcie z 5-letnim doświadczeniem jesteś w stanie wyłapać 50-70EUR w mojej specjalizacji.
  • Odpowiedz
@kiedysbedetuplatynka: Tak dobrze ze ty masz XD w 5 lat dojście na poziom 25k od zera (5 lat temu pracował poza IT wiec może jeszcze mniej ( ͡° ͜ʖ ͡°)) do poziomu seniorskich stawek jest abstrakcja xD uczestniczę w procesie rekrutacji już od jakiś 2 lat i wiem jakie są realia umiejętności technicznych (patrząc na doświadczenie) zestawiając je ze stawkami

@MachiavelliTan: DS i ML
  • Odpowiedz
  • 0
@BornInSmokes typowy Polak to mentalny niewolnik i dopoki nie zmienisz swojego myslenia to pozostaniesz nim do końca życia.
OP napisał jak sie wyrwał z tego, ale to trzeba spojrzeć na świat inaczej.
  • Odpowiedz