Wpis z mikrobloga

Pytanie do tych co przechodzą z liniówki na ryczałt lub są już na ryczałcie, czy trzymanie księgowości ma sens? Płacę im 250zł i tak się zastanawiam czy nie zrezygnować. Albo ponegocjować bo za co tu płacić tyle siana.

#ryczalt #programista15k
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Barok: ilość roboty na ryczałcie z VAT jest identyczna co na liniowym z VAT. W obu przypadkach to banał i zajmuje 15 minut miesięcznie jak już zainwestujesz czas aby się w drożyć.
Polecam Infakt bo ma rozczytywanie faktur kosztowych, tutaj link ze zniżka ale do 3 faktur za darmo
https://www.infakt.pl/polecam/biurorachunkowe/
polecam się zarejestrować i zerknąć jak to wygląda, można też zerknąć na inne programy ale ten moim zdaniem najczytelniejszy
  • Odpowiedz
Pytanie do tych co przechodzą z liniówki na ryczałt lub są już na ryczałcie, czy trzymanie księgowości ma sens? Płacę im 250zł i tak się zastanawiam czy nie zrezygnować. Albo ponegocjować bo za co tu płacić tyle siana.

@Barok: jak masz VAT to dla księgowego tyle samo roboty przy liniowym czy ryczałcie. Pytanie ile masz faktur kosztowych w miesiącu. Inna cena jak ich będzie 5 a inna jak 50 (
  • Odpowiedz
IMO totalnie nie warto się bawić w takie rzeczy samemu - jeśli miałbyś coś spierd@)* podczas księgowania to weź to potem odkręcaj - a tak niech się biuro martw

@UnderratedMoviesBot: plus w razie kontroli US biuro może zająć się udostępnianiem dokumentów (jak trzymasz u nich oryginały)a ty możesz normalnie pracować i zarabiać, nie wyciągać pani Grażynce faktury z segregatora.
  • Odpowiedz
@Barok: ja polecam przejście na ryczałt i zwolnienie z vatu. Sam rozliczam się na liniowce i przechodzę na ryczałt. Nie jestem vatowcem więc US mniej się interesuję takimi osobami. Uważam, że skoro nauczyłem się programować to nauczę się wystawiania faktury (na ryczałcie odejdą faktury kosztowe). Roboty jest jakieś 15 minut miesięcznie.
  • Odpowiedz
@lukash: Pierwsze 3 kwartały jdg zaczynałem na ryczałcie bez vat (samodzielna księgowość w ing), jako właśnie taka wersja "intro", ale wiedziałem że kwestia czasu aż zostanę płatnikiem vat (limit 200k/rok i koszty za które mogę otrzymać zwrot podatku). Zdecydowałem się na @neobooks i póki co mogę polecić. Trochę zabawy z rejestracją jest, ale cała papierologia i księgowość z głowy. Osobiście bym nie podchodził do VAT bez księgowego.
  • Odpowiedz
@szymko1995: dzięki za polecenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Barok: przy samym ryczałcie bez VAT, to cena 250 zł jest dosyć wysoka. Przy ryczałcie z VAT to na potrzeby VAT wciąż trzeba tak samo prowadzić rejestry, rozliczać koszty i składać deklaracje, więc warto to zlecić księgowemu chociażby dla tego, żeby w przypadku błędu to on się tłumaczył przed US i ewentualne kary poszły z ubezpieczenia
  • Odpowiedz
ja polecam przejście na ryczałt i zwolnienie z vatu. Sam rozliczam się na liniowce i przechodzę na ryczałt. Nie jestem vatowcem więc US mniej się interesuję takimi osobami. Uważam, że skoro nauczyłem się programować to nauczę się wystawiania faktury (na ryczałcie odejdą faktury kosztowe). Roboty jest jakieś 15 minut miesięcznie.

@lukash: VAT jest obowiązkowy jak masz w zakresie prac konsulting. Ciężko jest programować bez doradzania ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
U nas księgowość do 10 dokumentów kosztowych jest za 150 zł netto i można się jeszcze wcisnąć od 1 stycznia. Jest też opcja zapłaty za rok z góry 1500 zł netto (2 miesiące gratis) z fakturą jeszcze w grudniu, żeby sobie koszt zrobić przed przejściem na ryczałt.

@neobooks: Dużo trzeba się napocić aby to ogarnąć? Aby zmienić księgowość na waszą? Chętnie bym skorzystał z tego rocznego rozliczenia :P
  • Odpowiedz
@anonim1133: w sumie to niewiele. Wystarczy podesłać NIP, poczekać chwilę na umowę, przeczytać umowę, podpisać umowę elektronicznie i możemy od 1 stycznia startować. Są jeszcze pełnomocnictwa do US i ZUS, ale to już można na spokojnie ogarnąć w styczniu.
  • Odpowiedz