Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kiedysniebylembordo: Ufff... całe szczęście, że jest i on. Odpowiedni człowiek na odpowiednim miejscu z kapitałem i skupi od nich te wszystkie odpowiednio wycenione inwestycje. W takich warunkach i spadek popytu nie muszą się martwić :)
@kiedysniebylembordo: U mnie deweloper zaplanował 3 etapy. Dla pierwszych dwóch liczba miejsc postojowych w halach garażowych i na zewnątrz sumuje się do 1 miejsca postojowego na 1 mieszkanie. Trzeci etap ma mieć 120 mieszkań, tylko jeden poziom hali garażowej i ograniczoną liczbę miejsc postojowych wokół budynku, w dodatku w parterze usługi. Jak problem rozwiązał deweloper? Wpisał nam służebności parkingu na rzecz tej działki na której powstaje kolejny etap (wzajemny, czyli i
@Drmscape2: No to grubo i niezbyt lojalnie wobec klientów :) Współczynnik 1 miejsce na mieszkanie jest mocno zaniżony i wydawało mi się, że samorządy poszły już w kierunku 1,2-1,5 co bardziej odpowiada współczesnym realiom, ale w starych planach miejscowych wciąż są stare wskaźniki. A już jak deweloper pokombinuje z tym budowaniem jako lokale użytkowe, nie mieszkania to wychodzi w ogóle śmiesznie mało. Z drugiej strony jak ktoś kupił te miejsca kiedy
@kiedysniebylembordo: przeciez o to chodzi, koszty rosna, oni zejda na minusowej marzy albo zerowej, oznacza to koniec inflacji bo mieszkania spadna, wiec spadnie popyt, wiec spadnie podaz, wiec spadnie popyt, wiec spadnie inflacja, w przyszlym roku mamy po inflacji, zacznie sie deflacja. eldo.
@kiedysniebylembordo: Pozwolenie na budowę uzyskane było zanim został uchwalony MPZP, więc chyba mogli robić co chcieli. Nie widziałem wuzetki, nie wiem czy im narzucili jakiś wskaźnik miejsc postojowych. Teraz to by nawet tu nic nie wybudowali bo w uchwalonym planie jest to teren zieleni parkowej i miasto procedując plan, wiedząc, że deweloper uzyskał pozwolenie na budowę, to zamiast to uwzględnić w MPZP, to uchwalili i yolo. xD Mi się udało kupić
Teraz to by nawet tu nic nie wybudowali bo w uchwalonym planie jest to teren zieleni parkowej i miasto procedując plan, wiedząc, że deweloper uzyskał pozwolenie na budowę, to zamiast to uwzględnić w MPZP, to uchwalili i yolo. xD

@Drmscape2: Łooo kurde....! To nawet jeszcze grubiej xDDD

Mi się udało kupić miejsce w hali i pewnie za te 2 lata to bym za krocie był je w stanie sprzedać, ale też
Łooo kurde....! To nawet jeszcze grubiej xDDD

@kiedysniebylembordo: Ot po prostu Kraków. xD Przecież ostatnio Żelbieta została zatrzymana z korupcyjnymi zarzutami wraz z kilkoma urzędnikami wydziału planowania przestrzennego. xDDD Jestem urbanistą z wykształcenią, miałem znajomych, którzy tam pracowali/pracują i cieszę się, że nigdy mnie sytuacja nie przycisnęła na tyle, żebym musiał pracy szukać w UMK. xD
@kiedysniebylembordo: To jebnie. Jak na siebie naniesie się zwiększenie kosztów budowy mieszkać, spadek zdolności kredytowej, wzrost cen gazu, prądu i podniesienie stóp procentowych przy 880 tysiącach mieszkań w budowie to zaraz ceny jebną o 50% i nie będzie żadnych kupujących.
@kiedysniebylembordo: z jednej strony #!$%@?, z drugiej strony może w końcu przy nowych osiedlach deweloperzy wspólnie z miastem pomyślą o parkingach wielopoziomowych. w uk np masz co chwila budynek parkingowy w centrach miast, w polsce nie wiem czy chociaż jeden niepowiązany z galerią handolwą widziałem