Wpis z mikrobloga

@fraciu: pffffyyy...
ja maski nie nosze chodze wszdzie. spotykam sie z ludzmi,markety nie markety inne sklepy.
i nie jestem chory juz od dobrych 5lat :D
wychowany na wodzie z kranu a na sniadanie wpieprzalem piasek z piaskownicy i zyje.... a nie jak te ameby na jagurcikach.
@GramofonPannyJanki: Ale dostałeś L4 czy tylko kwarantannę? Bo z tego co wiem, to kwarantanna nie daje automatycznie L4. Ba! nawet izolacja nie daje z automatu L4 (choć w takim przypadku zakładam, że wystarczyłoby sanepidowi powiedzieć, który dzwoni - mnie pytali o pracę telefonicznie, to powiedziałem, że pracuję zdalnie, nie wziąłem L4).
@kooolega: dostałem kwarantannę i wysłanie na test daje automatycznie zwolnienie. Tak mi powiedzieli w luxmedzie i zus jak do nich dzownilem, żeby wyjaśnić czemu nie mam nic w systemie. Koniec końców w systemie nic nie ma i co nam pan zrobisz ( ͡° ͜ʖ ͡°) wypełnij dokument ze byłeś na kwarantannie i styka
@GramofonPannyJanki: Czyli mamy lekko sprzeczne informacje. W każdym razie wypełnienie dokumentu załatwia sprawę:

Aby otrzymać świadczenie chorobowe z ZUS, trzeba złożyć wniosek o zasiłek chorobowy bezpośrednio do Zakładu lub za pośrednictwem swojego pracodawcy. Wniosek można wypełnić i wysłać elektronicznie za pośrednictwem PUE ZUS.

https://serwisy.gazetaprawna.pl/emerytury-i-renty/artykuly/8131840,izolacja-domowa-kwarantanna-swiadczenie-chorobowe-koronawirus.html

Natomiast ja normalnie pracuję. To żeby nie było tak, że nie dadzą mi za ten okres pensji, bo pomyślą, że jestem na zwolnieniu i muszę się ubiegać