Wpis z mikrobloga

@affairz: w ten sposób, że to nie jest zbycie własności w momencie wpisu do KW, bo właścicielem mieszkania jest strona nabywają w akcie notarialnym. Mieszkanie na bank przechodzi dopiero w momencie braku spłaty kredytu. Pisanie o tym, że mieszkanie na kredyt nie jest nasze to analfabetyzm ekonomiczno-prawny.
  • Odpowiedz
@januszerka:

Mieszkanie na bank przechodzi dopiero w momencie braku spłaty kredytu

Nie przechodzi. Hipoteka oznacza pierwszeństwo wierzyciela w egzekucji z lokalu, ale nadal nie oznacza, że wierzyciel dysponuje tytułem tożsamym z własnością. Oczywiście, wierzyciel może w ramach postępowania egzekucyjnego przejąć nieruchomość na własność, jeśli licytacja okaże się bezskuteczna (tj. nikt nie przystąpi do przetargu), ale to dość złożony temat.
Ludzie mylą często hipotekę z umową przewłaszczenia na zabezpieczenie, przy czym
  • Odpowiedz
@vegetassj1: Dokładnie tak.
W sumie to też są wątpliwości co do tego, czy banki mogą stosować przewłaszczenie nieruchomości na zabezpieczenie w umowach konsumenckich. Prawo bankowe wskazuje, że można to robić w odniesieniu do rzeczy ruchomych, ale o nieruchomościach milczy.
  • Odpowiedz
@PanPinokio zachlysneli się perspektywą... Brzmi jakby to był jakiś mega luksus :D problem stop dotyczy tych co przeszarżowali z kwotą i nie padumali o rosnących stopach. Cała reszta w dalszym ciągu wybrała opcje tańsza i pewniejsza niż wymajem
  • Odpowiedz
Chodziło mi o ludzi których na wcześniejszych warunkach nie było stać na mieszkanie, teraz jak wrócą stopy do wcześniejszego poziomu to zaczną się problemy, wzrost raty o 500zł potrafi być bolesny dla gospodarstwa domowego. Osoby które brały kredyty na "starych" warunkach są w dużo lepszej sytuacji
  • Odpowiedz
@januszerka: a myślałeś o takim kontekście dla tego mema:
- wzięli mieszkanie na kredyt
- te ludki niżej widzą co się dzieje w gospodarce (stopy procentowe) i co się stanie z ich kredytem i dlatego taka reakcja a nie dlatego, że "NA SWOIM" powiedzieli?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@affairz: No weź mi powiedz jak źle jest mieć teraz kredyt? Mamy najwyższą inflację od lat. W ciągu ostatniego roku ich kapitał do spłaty stracił na wartości dobre kilka procent. Stopy nadal niższe niż inflacja. Każdy miesiąc takiej sytuacji to strata dla posiadaczy kapitału i zysk dla kredytobiorców.
  • Odpowiedz