Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@brakloginuf: ciekawe jak taka sieć ma się we Francji albo Włoszech, gdzie każda nawet mała kawiarenka ma dobrą kawę, pamiętam że we Francji to tak za mniej jak euro filiżanka espresso, ale to bez niczego kawa, więc może jakaś z mlekiem to nawet 3 euro, nie wyobrażam sobie konkurencji takiego Starbucksa z nimi.
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni: no generalnie to i tak mają bardzo wysoką kulturę kawową i wysokie spożycie (praktycznie 2x więcej niż Polacy), ale kraje skandynawskie + Holandia są w czołówce.

Tylko Holendrzy piją taki syf, że szok, większość tej kawy to jakieś rozpuszczalne gówno z automatów w pracy czy jakichś zakładach usługowych niestety XD

Nawet w marketach przed covidem były ekspresy z kawą, gdzie mogłeś sobie za frajer w trakcie zakupów wziąć kubeczek, czasem
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@brakloginuf: Nigdy nie kumałem fenomenu sieciowych kawiarni. Zawsze wydawało mi się, że lepsze, bardziej klimatyczne (i tańsze!) są kawiarnie prowadzone przez lokalnego przedsiębiorcę.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@brakloginuf:
Przy obecnym rozkwicie rzemieślniczych palarni kawy i małych kawiarenek przywiązujących wagę do serwowania jak najlepszego produktu, który i tak wychodzi taniej niż gówno z sieciówki... Nie rozumiem jak sieciówki typu Starbucks, Costa, Nero utrzymują się jeszcze w Polsce. Pewnie będą nieśmiertelnym umarlakiem jak Subway.

#ciekawostki #perlapulnocy
W Bydgoszczy istnieje malutka palarnia kawy Audun. Jest to jedyna manufaktura kawy na świecie, prowadzona przez dwóch laureatów mistrzostw świata w paleniu kawy.

Palarnia