Aktywne Wpisy
![Linnior88](https://wykop.pl/cdn/c0834752/115a0acd6a4a776adbba118c615bf5b76e41f001f0cc5c3008ee04c295619b8a,q60.png)
Linnior88 +280
Jak to jest że ludzie inteligentni , ciągle mają jakieś wątpliwości, nie wierzą w siebie a osoby głupsze zachowują się jakby wszystkie rozumy pozjadaly i są takie pewne siebie ?
Czy to chodzi o to że osoba inteligentna ma wyższy poziom samoświadomości ?
Czy to chodzi o to że osoba inteligentna ma wyższy poziom samoświadomości ?
![mirko_anonim](https://wykop.pl/cdn/c0834752/321ea7dc2985c2bfbf21a6b5598af7c3220625c6954fbbc0a440b525befed626,q60.png)
mirko_anonim +23
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie mam komu o tym opowiedzieć, a chciałam się z kimś podzielić moją historią. Piszę z anonimowych bo mam tu konto od kilku lat, a nie chcę być wyzywana przez wykopków od dzi*ek.
Tl;dr Niedługo biorę ślub z mężczyzną którego poznałam na PornHubie
Więc... w 2018 zaczęłam nagrywać filmiki dla dorosłych. Szczerze mówiąc, wynikało to wyłącznie z mojej niskiej samooceny i depresji. Chciałam po prostu poczuć się dowartościowania, więc
Nie mam komu o tym opowiedzieć, a chciałam się z kimś podzielić moją historią. Piszę z anonimowych bo mam tu konto od kilku lat, a nie chcę być wyzywana przez wykopków od dzi*ek.
Tl;dr Niedługo biorę ślub z mężczyzną którego poznałam na PornHubie
Więc... w 2018 zaczęłam nagrywać filmiki dla dorosłych. Szczerze mówiąc, wynikało to wyłącznie z mojej niskiej samooceny i depresji. Chciałam po prostu poczuć się dowartościowania, więc
Są tacy Mircy którzy ostatnio pytali mnie o książki poświęcone gotowaniu. Co mnie ani trochę nie dziwi, bo przecież idą święta i nowy rok. Zapewne wielu z Was ma przyjaciół lub członków rodziny którzy w kuchni siedzą więcej niż z czystej potrzeby. Albo chcą zacząć. A może Ty byś się chciał zaopatrzyć w jakąś książkę o gotowaniu. I chociaż pretekst jest świąteczny to temat całoroczny. Przedstawiam listę książek które mam, w takiej lub innej formie, które znam albo które chcę mieć. Może przyda Wam się ta lista z krótkimi notkami ode mnie. Jeżeli jakiś tytuł wyda się interesujący polecam go wyszukać i przeczytać szerszy opis przygotowany przez wydawcę.
Lista jest podzielona na następujące kategorie: Fermentacja, Kuchnie Regionalne, Wegańskie, Historyczne, Tematyczne, Z przepisami, Naukowo o gotowaniu.
Każdy tytuł jest opatrzony oceną, nie jest to ocena jakościowa każdego tytułu, ale określa poziom skomplikowania. Według klucza:
1/5 Każda Grażynka ogarnie albo już zna.
2/5 Możesz jeszcze nic nie umieć, ale przynajmniej musisz chcieć.
3/5 Kiedy słyszysz Mandolina i Blender to masz na myśli rozdrabnianie żywności a nie grafika komputerowego z instrumentem strunowym.
4/5 Znajomi chcą Cię zapisać do Masterchefa czy innego Mam Talent, ale wiesz że byś się tam nudził.
5/5 Twoja rodzina już nawet nie chce od Ciebie przepisów bo i tak nie będzie potrafiła tego odtworzyć.
Szczególnie polecam coś z tej ostatniej grupy. Zachęcam Was żeby nauczyć się gotować a nie zbierać przepisy. Gotowanie to akt twórczy a nie odtwórczy, to odkrywanie, zaradność i spryt. A przepis nas ogranicza, zabiera nam czas i zmusza. Powinien być inspiracją i przykładem a nie instrukcją. Dlatego jeżeli lubicie gotować, chcecie polubić albo obdarować kogoś takiego to polecam wybrać książkę która tego uczy. A nie jest zbiorem przepisów. Oczywiście książki kucharskie też są cenne, i pasjonaci gotowania je mają, będą i powinni mieć. Ale jeżeli nie macie książek o gotowaniu jako takim to polecam wybrać którąś w pierwszej kolejności. To nauka która jak każda inna stale się rozwija. A niestety Internet bywa zwodniczy w szukaniu wiedzy kulinarnej. Rządzą algorytmy i treści pisane pod niej przez ludzi którzy mają kwalifikacje do pisania na akord, a nie z sensem. Dlatego naprawdę warto czasem sięgnąć po książkę.
Na koniec ankieta, nie chcę obiecywać kiedy uda mi się zrobić kolejny taki wpis. Może za miesiąc a może za rok. Ale mam kilka tematów i jestem ciekaw który by Was najbardziej interesował.
#gotujzwykopem #ksiazki #prezenty #foodporn #keto #gotujzmirkosoft
źródło: comment_1638973561xGp2q42f9BUsKCLmaL7vCg.jpg
PobierzJaki temat poruszyć jako kolejny?
źródło: comment_16390628269jNAjYiSEd5SpMVZKmbHuO.jpg
PobierzJeśli przebrnąłeś przez Escoffier, to polecam:
Michel Roux Jr. - The French Kitchen
Na liście jest jego późniejsza publikacja (Les Abats), a tu masz bardzo francuskie podejście do kuchni, uczę się z tego już 3. rok :)
@Mirkosoft: jeszcze raz dzięki za ten wpis. Muszę wracać tutaj co jakiś czas. Na pewno moje gotowanie uległo zmianie za sprawą Kenji Lopeza, a w zasadzie jego youtubowego konkurenta Etana Chlebowskiego