Wpis z mikrobloga

Chciałem dodać wpis jako znalezisko ale niestety wykop jest zepsuty i się nie dało. Artykuł w znalezisku ma ograniczenie 20 tys. znaków, mój wpis ma niecałe 18 tys. znaków ze spacjami ale wykop mówi nie. Więc dodaję jako wpis na mirko. Będę dodawał pozycje w komentarzach więc proszę nie komentujcie jeszcze.

Są tacy Mircy którzy ostatnio pytali mnie o książki poświęcone gotowaniu. Co mnie ani trochę nie dziwi, bo przecież idą święta i nowy rok. Zapewne wielu z Was ma przyjaciół lub członków rodziny którzy w kuchni siedzą więcej niż z czystej potrzeby. Albo chcą zacząć. A może Ty byś się chciał zaopatrzyć w jakąś książkę o gotowaniu. I chociaż pretekst jest świąteczny to temat całoroczny. Przedstawiam listę książek które mam, w takiej lub innej formie, które znam albo które chcę mieć. Może przyda Wam się ta lista z krótkimi notkami ode mnie. Jeżeli jakiś tytuł wyda się interesujący polecam go wyszukać i przeczytać szerszy opis przygotowany przez wydawcę.

Lista jest podzielona na następujące kategorie: Fermentacja, Kuchnie Regionalne, Wegańskie, Historyczne, Tematyczne, Z przepisami, Naukowo o gotowaniu.


Każdy tytuł jest opatrzony oceną, nie jest to ocena jakościowa każdego tytułu, ale określa poziom skomplikowania. Według klucza:

1/5 Każda Grażynka ogarnie albo już zna.
2/5 Możesz jeszcze nic nie umieć, ale przynajmniej musisz chcieć.
3/5 Kiedy słyszysz Mandolina i Blender to masz na myśli rozdrabnianie żywności a nie grafika komputerowego z instrumentem strunowym.
4/5 Znajomi chcą Cię zapisać do Masterchefa czy innego Mam Talent, ale wiesz że byś się tam nudził.
5/5 Twoja rodzina już nawet nie chce od Ciebie przepisów bo i tak nie będzie potrafiła tego odtworzyć.

Szczególnie polecam coś z tej ostatniej grupy. Zachęcam Was żeby nauczyć się gotować a nie zbierać przepisy. Gotowanie to akt twórczy a nie odtwórczy, to odkrywanie, zaradność i spryt. A przepis nas ogranicza, zabiera nam czas i zmusza. Powinien być inspiracją i przykładem a nie instrukcją. Dlatego jeżeli lubicie gotować, chcecie polubić albo obdarować kogoś takiego to polecam wybrać książkę która tego uczy. A nie jest zbiorem przepisów. Oczywiście książki kucharskie też są cenne, i pasjonaci gotowania je mają, będą i powinni mieć. Ale jeżeli nie macie książek o gotowaniu jako takim to polecam wybrać którąś w pierwszej kolejności. To nauka która jak każda inna stale się rozwija. A niestety Internet bywa zwodniczy w szukaniu wiedzy kulinarnej. Rządzą algorytmy i treści pisane pod niej przez ludzi którzy mają kwalifikacje do pisania na akord, a nie z sensem. Dlatego naprawdę warto czasem sięgnąć po książkę.

Na koniec ankieta, nie chcę obiecywać kiedy uda mi się zrobić kolejny taki wpis. Może za miesiąc a może za rok. Ale mam kilka tematów i jestem ciekaw który by Was najbardziej interesował.

#gotujzwykopem #ksiazki #prezenty #foodporn #keto #gotujzmirkosoft
Mirkosoft - Chciałem dodać wpis jako znalezisko ale niestety wykop jest zepsuty i się...

źródło: comment_1638973561xGp2q42f9BUsKCLmaL7vCg.jpg

Pobierz

Jaki temat poruszyć jako kolejny?

  • Co powinno się znaleźć w Twojej kuchni? 26.2% (110)
  • Co próbują Ci sprzedać ale tego nie potrzebujesz? 34.0% (143)
  • Mięsne Mity 17.9% (75)
  • Guide do Sous-vide 10.7% (45)
  • Dlaczego dzieci nie lubią warzyw? 11.2% (47)

Oddanych głosów: 420

  • 89
@Mirkosoft: Fantastyczny zestaw. Jest klasyka, są i eksperymenty. Są wielkie nazwiska i młode pistolety. Oczywiście z przyjemnością dorzucę coś od siebie ale uważam, że większości osób, które naprawdę sporo czasu spędzają z przyjemnością i satysfakcją w kuchni taki zestaw przy odrobinie inspiracji wystarczy "na całe życie". xD
@Sir_Well_Endowed:

brakuje kuchni francuskiej


Jeśli przebrnąłeś przez Escoffier, to polecam:
Michel Roux Jr. - The French Kitchen

Na liście jest jego późniejsza publikacja (Les Abats), a tu masz bardzo francuskie podejście do kuchni, uczę się z tego już 3. rok :)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@adamczo: w zasadzie od tego czasu to rozpocząłem przygodę z kuchnia francuską z Rachel Khoo, ale nie jestem zadowolony z książki. Dobrze, że była tania 10PLN
@Mirkosoft: jeszcze raz dzięki za ten wpis. Muszę wracać tutaj co jakiś czas. Na pewno moje gotowanie uległo zmianie za sprawą Kenji Lopeza, a w zasadzie jego youtubowego konkurenta Etana Chlebowskiego