Aktywne Wpisy
Jabby +105
Chciałbym tylko przypomnieć że Trump poprzez swoich ludzi w kongresie przez pół roku blokował pomoc dla Ukrainy.
Teraz dzięki jakiemuś debilowi będzie blokował do ostatniego ukraińskiego żołnierza.
A polskie trumpoidy klaszczą uszami z radości że ich idol ma już wygraną w kieszeni.
#usa #trump #ukraina
Teraz dzięki jakiemuś debilowi będzie blokował do ostatniego ukraińskiego żołnierza.
A polskie trumpoidy klaszczą uszami z radości że ich idol ma już wygraną w kieszeni.
#usa #trump #ukraina
neverwalkalone +90
#usa Szanowni Państwo - Donald Trump oficjalnym zwycięzcą wyborów prezydenckich 2024.
Są tacy Mircy którzy ostatnio pytali mnie o książki poświęcone gotowaniu. Co mnie ani trochę nie dziwi, bo przecież idą święta i nowy rok. Zapewne wielu z Was ma przyjaciół lub członków rodziny którzy w kuchni siedzą więcej niż z czystej potrzeby. Albo chcą zacząć. A może Ty byś się chciał zaopatrzyć w jakąś książkę o gotowaniu. I chociaż pretekst jest świąteczny to temat całoroczny. Przedstawiam listę książek które mam, w takiej lub innej formie, które znam albo które chcę mieć. Może przyda Wam się ta lista z krótkimi notkami ode mnie. Jeżeli jakiś tytuł wyda się interesujący polecam go wyszukać i przeczytać szerszy opis przygotowany przez wydawcę.
Lista jest podzielona na następujące kategorie: Fermentacja, Kuchnie Regionalne, Wegańskie, Historyczne, Tematyczne, Z przepisami, Naukowo o gotowaniu.
Każdy tytuł jest opatrzony oceną, nie jest to ocena jakościowa każdego tytułu, ale określa poziom skomplikowania. Według klucza:
1/5 Każda Grażynka ogarnie albo już zna.
2/5 Możesz jeszcze nic nie umieć, ale przynajmniej musisz chcieć.
3/5 Kiedy słyszysz Mandolina i Blender to masz na myśli rozdrabnianie żywności a nie grafika komputerowego z instrumentem strunowym.
4/5 Znajomi chcą Cię zapisać do Masterchefa czy innego Mam Talent, ale wiesz że byś się tam nudził.
5/5 Twoja rodzina już nawet nie chce od Ciebie przepisów bo i tak nie będzie potrafiła tego odtworzyć.
Szczególnie polecam coś z tej ostatniej grupy. Zachęcam Was żeby nauczyć się gotować a nie zbierać przepisy. Gotowanie to akt twórczy a nie odtwórczy, to odkrywanie, zaradność i spryt. A przepis nas ogranicza, zabiera nam czas i zmusza. Powinien być inspiracją i przykładem a nie instrukcją. Dlatego jeżeli lubicie gotować, chcecie polubić albo obdarować kogoś takiego to polecam wybrać książkę która tego uczy. A nie jest zbiorem przepisów. Oczywiście książki kucharskie też są cenne, i pasjonaci gotowania je mają, będą i powinni mieć. Ale jeżeli nie macie książek o gotowaniu jako takim to polecam wybrać którąś w pierwszej kolejności. To nauka która jak każda inna stale się rozwija. A niestety Internet bywa zwodniczy w szukaniu wiedzy kulinarnej. Rządzą algorytmy i treści pisane pod niej przez ludzi którzy mają kwalifikacje do pisania na akord, a nie z sensem. Dlatego naprawdę warto czasem sięgnąć po książkę.
Na koniec ankieta, nie chcę obiecywać kiedy uda mi się zrobić kolejny taki wpis. Może za miesiąc a może za rok. Ale mam kilka tematów i jestem ciekaw który by Was najbardziej interesował.
#gotujzwykopem #ksiazki #prezenty #foodporn #keto #gotujzmirkosoft
Jaki temat poruszyć jako kolejny?
Język: Angielski
Objętość: Duża
Farrimond to właśnie jedno z „dzieci” McGee, o wiele nowsza i trochę bardziej praktyczna. Jedna książka dotyczy ogólnie gotowania, kolejna skupia się na przyprawach.
3/5
Język: Angielski
Objętość: Ultra
Jeżeli Wasz budżet jest nieograniczony i szukacie tego co absolutnie najlepsze to Modernist Cuisine właśnie tym jest. Nathan ma wykształcenie w takich dziedzinach jak geo fizyka, fizyka kosmiczna, teoretyczna i matematyczna. Prowadził Research wspólnie z Hawkingiem. A żeby napisać tą książkę porzucił pracę w Microsoft jako CTO. I stwierdził że se zrewolucjonizuje gotowanie. Ten pięcioksiąg to koszt 2000 zł. Ale jak szaleć to
Język: Angielski
Objętość: Mega
Jeżeli ciężar nie tylko kosztowy ale i merytoryczny miałby Was przygnieść to jest też wersja „at Home”, jeden tom, za ~500 zł.
3/5
Język: Angielski
Objętość: Mega
Kenji to człowiek o którym niektórzy będą mówić tak jak połowa amerykańskich kucharzy mówi o Julii Child. Jego pomysłowość i otwartość na nowe koncepcje są idealnymi cechami dla kulinarnego odkrywcę który swoimi odkryciami oraz fundamentalną wiedzą dzieli się na łamach tej książki. Jeżeli tylko znasz angielski – gorąco polecam.
3/5
Język: Angielski
Objętość: Duża
Dosyć oczywisty tytuł. Jeżeli chcecie poznać świat przypraw to ta pozycja powinna zaspokoić taką potrzebę dosyć dobrze.
4/5
Język: Angielski
Objętość Średnio większa
Przepisy tak naprawdę psują nam radość z gotowania, odbierają wolność i zabierają czas. Kiedy nauczycie się gotować bez przepisów będzie to robić dużo lepiej, szybciej i przyjemniej. Ta książka tego właśnie uczy.
3/5
Język: Angielski
Objętość: Średnio większa
Kolejne dziecko McGee, ale dosyć przystępne i bardziej z brzmieniem popularno-naukowym niż technicznym.
3/5
Kitchen Confidential 1 & 2 – Anthony Bourdain
Język: Angielski
Objętość: Średnio-większa
Książka która wystartowała karierę człowieka na czele ruchu wynoszącego kucharzy do rangi gwiazd rocka. To jest pozycja obowiązkowa dla każdego dla kogo jedzenie nie jest tylko potrzebą fizjologiczną. A część druga napisana po latach jest wcale nie gorsza od pierwszej. Bourdain zawsze zaprzeczał kiedy ktoś mu przypisywał jakkolwiek wyjątkowy talent do gotowania. Ale nigdy nie słyszałem żeby przeczył
Chyba się obejrzę za Les Abats na start, bo podroby lubię, a czasem brakuje pomysłów
Komentarz usunięty przez autora
Podesłałbym na test jakiś przepis ale pożyczyłem kumplowi który wraca w niedzielę z 3 tygodniowych wakacji.
A za szkalowanie przepisów szanuję akurat :)
Juz nie raz poszedlem za twoja rada i wyszlo mi to na dobre :)