Wpis z mikrobloga

Chciałem dodać wpis jako znalezisko ale niestety wykop jest zepsuty i się nie dało. Artykuł w znalezisku ma ograniczenie 20 tys. znaków, mój wpis ma niecałe 18 tys. znaków ze spacjami ale wykop mówi nie. Więc dodaję jako wpis na mirko. Będę dodawał pozycje w komentarzach więc proszę nie komentujcie jeszcze.

Są tacy Mircy którzy ostatnio pytali mnie o książki poświęcone gotowaniu. Co mnie ani trochę nie dziwi, bo przecież idą święta i nowy rok. Zapewne wielu z Was ma przyjaciół lub członków rodziny którzy w kuchni siedzą więcej niż z czystej potrzeby. Albo chcą zacząć. A może Ty byś się chciał zaopatrzyć w jakąś książkę o gotowaniu. I chociaż pretekst jest świąteczny to temat całoroczny. Przedstawiam listę książek które mam, w takiej lub innej formie, które znam albo które chcę mieć. Może przyda Wam się ta lista z krótkimi notkami ode mnie. Jeżeli jakiś tytuł wyda się interesujący polecam go wyszukać i przeczytać szerszy opis przygotowany przez wydawcę.

Lista jest podzielona na następujące kategorie: Fermentacja, Kuchnie Regionalne, Wegańskie, Historyczne, Tematyczne, Z przepisami, Naukowo o gotowaniu.


Każdy tytuł jest opatrzony oceną, nie jest to ocena jakościowa każdego tytułu, ale określa poziom skomplikowania. Według klucza:

1/5 Każda Grażynka ogarnie albo już zna.
2/5 Możesz jeszcze nic nie umieć, ale przynajmniej musisz chcieć.
3/5 Kiedy słyszysz Mandolina i Blender to masz na myśli rozdrabnianie żywności a nie grafika komputerowego z instrumentem strunowym.
4/5 Znajomi chcą Cię zapisać do Masterchefa czy innego Mam Talent, ale wiesz że byś się tam nudził.
5/5 Twoja rodzina już nawet nie chce od Ciebie przepisów bo i tak nie będzie potrafiła tego odtworzyć.

Szczególnie polecam coś z tej ostatniej grupy. Zachęcam Was żeby nauczyć się gotować a nie zbierać przepisy. Gotowanie to akt twórczy a nie odtwórczy, to odkrywanie, zaradność i spryt. A przepis nas ogranicza, zabiera nam czas i zmusza. Powinien być inspiracją i przykładem a nie instrukcją. Dlatego jeżeli lubicie gotować, chcecie polubić albo obdarować kogoś takiego to polecam wybrać książkę która tego uczy. A nie jest zbiorem przepisów. Oczywiście książki kucharskie też są cenne, i pasjonaci gotowania je mają, będą i powinni mieć. Ale jeżeli nie macie książek o gotowaniu jako takim to polecam wybrać którąś w pierwszej kolejności. To nauka która jak każda inna stale się rozwija. A niestety Internet bywa zwodniczy w szukaniu wiedzy kulinarnej. Rządzą algorytmy i treści pisane pod niej przez ludzi którzy mają kwalifikacje do pisania na akord, a nie z sensem. Dlatego naprawdę warto czasem sięgnąć po książkę.

Na koniec ankieta, nie chcę obiecywać kiedy uda mi się zrobić kolejny taki wpis. Może za miesiąc a może za rok. Ale mam kilka tematów i jestem ciekaw który by Was najbardziej interesował.

#gotujzwykopem #ksiazki #prezenty #foodporn #keto #gotujzmirkosoft
Mirkosoft - Chciałem dodać wpis jako znalezisko ale niestety wykop jest zepsuty i się...

źródło: comment_1638973561xGp2q42f9BUsKCLmaL7vCg.jpg

Pobierz

Jaki temat poruszyć jako kolejny?

  • Co powinno się znaleźć w Twojej kuchni? 26.1% (110)
  • Co próbują Ci sprzedać ale tego nie potrzebujesz? 33.9% (143)
  • Mięsne Mity 17.8% (75)
  • Guide do Sous-vide 10.9% (46)
  • Dlaczego dzieci nie lubią warzyw? 11.4% (48)

Oddanych głosów: 422

  • 89
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: Samin Nosrat miała serię na Netflixie o tych czterech „smakach”. Nie wiem co było pierwsze, ale pamietam, że wszystkie cztery odcinki były super i trochę mi otworzyły oczy.
  • Odpowiedz
  • 1
@maxpawkas: Tak, książka była pierwsza. W serialu też był świetny pisarz Michael Pollan. Również w swoim czasie mocno zainteresowany tym co jemy i co powinniśmy. W sumie teraz pomyślałem że też mogłem dodać jego Omnivore’s Dilema.
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: chylę czoła. Gdzieś zasłyszałem taki frazes, że w dzisiejszych czasach wystarczy przeczytać 2-3 książki na dany temat, żeby tytułować się ekspertem w jego dziedzinie. Ty widzę podnosisz poprzeczkę ;) Z ciekawości - korzystasz z tej wiedzy czysto hobbystycznie czy też zawodowo?
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: Psze Pana, szukam książki, która poprowadzi amatora hobbyste za rękę. Nie interesują mnie przepisy i dziwne dania. Interesuje mnie coś w stylu poradnika - np. kiedy solić kurczaka, dlaczego nie polewać łososia cytryną przez smażeniem, na jakim tłuszczu smażyć i dlaczego, żeby nie smażyć mięsa wprost z lodówki itd... Znasz Pan coś takiego? Najlepiej po polsku, ale ang też ujdzie.
  • Odpowiedz
Leksykon smaków - Segnit Niki
Język: Polski
Objętość: Średnio-większa

Książka nie zawiera typowych przepisów tylko wypisane konkretne produkty i z czym je łączyć i w jaki sposób - świetna inspiracja do eksperymentowania w kuchni, udoskonalania znanych przepisów albo punkt wyjściowy, kiedy nie wiemy co zrobić z produktami, które akurat zalegają w lodówce

4/5
samtheeagle - Leksykon smaków - Segnit Niki
Język: Polski
Objętość: Średnio-większa...

źródło: comment_1639059991FM3uHUk6pI5bSSxcTHu0Q6.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz