Aktywne Wpisy
chud +5
Mam bombelka 0,5 lvl i trochę martwię się o jego głowę, tzn. kształt i potencjalną plagiocefalię. Pytałem lekarki, ale mówi, że jest dobrze, żeby jeździć obserwować. Czy jest może na wykopie jakiś pediatra lub inni rodzice by ocenili, czy jest tu wszystko w porządku?
#dziecko #dzieci #lekarz #medycyna #pediatria #ojcostwo #tatacontent
#dziecko #dzieci #lekarz #medycyna #pediatria #ojcostwo #tatacontent
sumieniem +248
Moje dziecko ma aspergera. Kiedy składa innym życzenia, mówi o tym, co dla niego jest ważne.
Śmiechłam.
#asperger
Śmiechłam.
#asperger
Są tacy Mircy którzy ostatnio pytali mnie o książki poświęcone gotowaniu. Co mnie ani trochę nie dziwi, bo przecież idą święta i nowy rok. Zapewne wielu z Was ma przyjaciół lub członków rodziny którzy w kuchni siedzą więcej niż z czystej potrzeby. Albo chcą zacząć. A może Ty byś się chciał zaopatrzyć w jakąś książkę o gotowaniu. I chociaż pretekst jest świąteczny to temat całoroczny. Przedstawiam listę książek które mam, w takiej lub innej formie, które znam albo które chcę mieć. Może przyda Wam się ta lista z krótkimi notkami ode mnie. Jeżeli jakiś tytuł wyda się interesujący polecam go wyszukać i przeczytać szerszy opis przygotowany przez wydawcę.
Lista jest podzielona na następujące kategorie: Fermentacja, Kuchnie Regionalne, Wegańskie, Historyczne, Tematyczne, Z przepisami, Naukowo o gotowaniu.
Każdy tytuł jest opatrzony oceną, nie jest to ocena jakościowa każdego tytułu, ale określa poziom skomplikowania. Według klucza:
1/5 Każda Grażynka ogarnie albo już zna.
2/5 Możesz jeszcze nic nie umieć, ale przynajmniej musisz chcieć.
3/5 Kiedy słyszysz Mandolina i Blender to masz na myśli rozdrabnianie żywności a nie grafika komputerowego z instrumentem strunowym.
4/5 Znajomi chcą Cię zapisać do Masterchefa czy innego Mam Talent, ale wiesz że byś się tam nudził.
5/5 Twoja rodzina już nawet nie chce od Ciebie przepisów bo i tak nie będzie potrafiła tego odtworzyć.
Szczególnie polecam coś z tej ostatniej grupy. Zachęcam Was żeby nauczyć się gotować a nie zbierać przepisy. Gotowanie to akt twórczy a nie odtwórczy, to odkrywanie, zaradność i spryt. A przepis nas ogranicza, zabiera nam czas i zmusza. Powinien być inspiracją i przykładem a nie instrukcją. Dlatego jeżeli lubicie gotować, chcecie polubić albo obdarować kogoś takiego to polecam wybrać książkę która tego uczy. A nie jest zbiorem przepisów. Oczywiście książki kucharskie też są cenne, i pasjonaci gotowania je mają, będą i powinni mieć. Ale jeżeli nie macie książek o gotowaniu jako takim to polecam wybrać którąś w pierwszej kolejności. To nauka która jak każda inna stale się rozwija. A niestety Internet bywa zwodniczy w szukaniu wiedzy kulinarnej. Rządzą algorytmy i treści pisane pod niej przez ludzi którzy mają kwalifikacje do pisania na akord, a nie z sensem. Dlatego naprawdę warto czasem sięgnąć po książkę.
Na koniec ankieta, nie chcę obiecywać kiedy uda mi się zrobić kolejny taki wpis. Może za miesiąc a może za rok. Ale mam kilka tematów i jestem ciekaw który by Was najbardziej interesował.
#gotujzwykopem #ksiazki #prezenty #foodporn #keto #gotujzmirkosoft
Jaki temat poruszyć jako kolejny?
Domowe Kiszonki z owoców, warzył i ziół – Magdalena Pienkos
Język: Polski
Objętość: Średnia
Jeżeli ktoś wkracza w świat kiszenia to tutaj znajdzie wszystkie klasyki i jeszcze więcej. Kilka przepisów które sprawdziłem jest naprawdę dobrych.
1/5
Język: Polski
Objętość: Średnio-mniejsza
Aleksander Baron to samozwańczy guru fermentacji w Polsce. Jest naprawdę w tym dobry, a książka zawiera wiele bardzo ciekawych, przepisów. A same przepisy są bardzo dokładne.
2/5
Język: Polski
Objętość: Średnio-większa
Katz to chyba największy światowy propagator fermentacji. Opisuje wszystko od podstaw, z rysem kulturowym i naukowym. Bez wątpienia fermentacja to jego największa pasja. A książka jest napisana bardzo przystępnie. Nie znajdziecie w niej przepisów (po za przykładami), ale zrozumiecie proces. Najlepiej i najprościej jak się da z perspektywy domowego praktyka.
Kolejna książka Katza to Dzika Fermentacja, będzie w niej trochę więcej wiedzy
Język: Angielski
Objętość: Mega
Noma to fenomen na skalę światową, przez wielu uznawana za najlepszą restaurację na świecie. Jak Rene Redzepi sam deklaruje to fermentacja była ich kluczem do sukcesu. A ta książka pokazuje piękno wiedzy kulinarnej. Która jest dlatego piękna że jest chętnie przekazywana. Aż czasem dziw bierze że ktoś tak łatwo dzieli się odkryciami nad którymi pracował całe życie. Nie jest to
Język: Polski
Objętość: Mała
Kuchnia koreańska już jakiś czas temu podbiła świat. Jest coś naprawdę bardzo niezwykłego w tym że tak mały kraj potrafi tak oddziaływać na naszą kuchnię. Ta książka nie jest pisana przez byle kogo – bo przez siostry Byung, które prowadzą bardzo cenioną Arirang w Sztokholmie.
2/5
Tradycyjna Kuchnia Gruzińska – Jelena Kiładze
Język: Polski
Objętość: Średnio mniejsza
Kuchnia gruzińska jest wspaniała. I to chyba moja ulubiona kuchnia na świecie. Gruzini lubią Polaków, a my lubimy Gruzinów. Bo jesteśmy podobni, Gruzini uwielbiają huczne biesiady, dobre towarzystwo i suto zastawiony stół. Polecam
2/5
Język Polski
Objętość: Mała
Dla tych którzy wybitnie interesują się kuchnią polską. Jeżeli chcemy ją poznać musimy patrzeć głębiej w konkretne regiony. Bo kuchnia nie uznaje granic administracyjnych. Bardzo ciekawa lektura dla wnikliwych.
2/5
Język: Polski
Objętość: Średnia
To na pewno jedna z, jak nie pierwsza, moja książka kucharska. Do kuchni włoskiej nie trzeba nikogo przekonywać. Już dawno z tej książki nie korzystałem ale to ona nauczyła mnie robić gnocchi, saltimboccę czy klasyczne włoskie makarony. Podobno nieźle gotuje więc chyba jest dobra.
2/5
Język: Polski
Objętość: Mega
Chcecie powrócić do ulubionych dań przygotowywanych przez Waszą babcię lub mamę, duża szansa że tutaj ją znajdziecie bo Buchmanna kiedyś miała prawie każda Pani domu.
1/5
Język: Polski
Objętość: Duża
Człowiek który rozsławił kuchnię grecką. Która robi się modna bo jest i lekka i treściwa.
3/5
Roślinna Kuchnia Polska – Ida Kulawik
Język: Polski
Objętość: Średnio-mniejsza
Dwie Siostry to jedno z moich ulubionych wydawnictw, przepiękne mają wydania. Tą książkę mam od niedawna, ale przepisy ma fajne i sensowne. Chyba wielu wegan zmaga się z tym że nie mają co zaoferować tradycjonalistom a ta książka jest na to jakąś tam odpowiedzią.
2/5
Język: Polski
Objętość: Średnia
Jedna z dwóch ulubionych książek wegańskich mojej różowej. A ma ich więcej niż dwie.
1/5
Język: Polski
Objętość: Średnio większa
Jedna z dwóch ulubionych książek wegańskich mojej różowej. A ma ich więcej niż dwie.
2/5
Język: Polski
Objętość: Średnia
Kiedy ketogenik żyje z weganką, a tak wygląda mój dom to musi szukać sposobów na wspólne posiłki. To jest odpowiedź.
3/5
Język: Polski
Objętość: Średnia
Podobno jedna z najlepszych wegańskich książek kulinarnych.
2/5
Moda Bardzo Dobra Smażenia Różnych Konfektów – opr. Jarosław Dumanowski, Rafał Jankowski
Język: Polski
Objętość: Duża
Za pierwszą polską książkę kucharską uznaje się Compedium Ferculorum. Ale podobno w dużej mierze jest to kopia z przepisów zachodnich. Moda Bardzo Dobra jest druga ale zdecydowanie lepiej oddaje polską kuchnię tamtych czasów. Dla pasjonatów jako ciekawostka i inspiracja.
4/5
Język: Polski
Objętość: Średnia
Wywiad rzeka z Dumanowskim, historykiem kuchni. Warto znać przeszłość żeby lepiej rozumieć teraźniejszość. Przyjemna lektura dla ciekawskich.
4/5
Język: Polski
Objętość: średnia
Bardzo fajna pozycja, której tytuł mówi sam za siebie.
2/5
Język: Angielski
Objętość: Średnia
Ocet to najbardziej niedoceniany składnik w kuchni przez początkujących kucharzy. Nawet nie zdajecie sobie sprawy że jedząc w restauracjach albo żywność przetworzoną jecie go całkiem sporo. Ocet niesie za sobą nie tylko jeden z podstawowych smaków który musi się znaleźć w każdej dobrej potrawie. Ale również całą mnogość aromatów. A tutaj jego historia.
4/5
Tajniki suszenia żywności – Michelle Keogh
Język: Polski
Objętość: Mała
Jeżeli masz w domu dehydrator to ta pozycja ma sprawdzone i dobre przepisy.
3/5