Aktywne Wpisy
![Pokojowa](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Pokojowa_5W9NXDZjbj,q60.jpg)
Pokojowa +45
Materiał filmowy z luksusowego ukraińskiego ślubu nad włoskim jeziorem Como.
Ślub pary pochodzącej z Kijowa odbył się 10 lipca w Willi Balbiano, którą właściciele wynajmują średnio za 19 tys. euro dziennie. Jedną z par młodych okazała się Angelina Terska, która na co dzień pracuje w branży turystycznej. Kim jest pan młody, nie wiadomo. Ślub media oszacowały na 1 milion euro.
#ukraina #wojna #rosja
Ślub pary pochodzącej z Kijowa odbył się 10 lipca w Willi Balbiano, którą właściciele wynajmują średnio za 19 tys. euro dziennie. Jedną z par młodych okazała się Angelina Terska, która na co dzień pracuje w branży turystycznej. Kim jest pan młody, nie wiadomo. Ślub media oszacowały na 1 milion euro.
#ukraina #wojna #rosja
![Pokojowa - Materiał filmowy z luksusowego ukraińskiego ślubu nad włoskim jeziorem Com...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/ff9fb9f83edc896f80d7a663e7ffe6bee827b5fd2690ca25595a127d87d53d28,w150h100.jpg?author=Pokojowa&auth=76ca284dd2eccec4e52f695e4c140fb4)
![WykopX](https://wykop.pl/cdn/c0834752/8392eda7e649f71041fa56213437c4b61fc8946eb840ffe684fdec86852d0b4d,q60.gif)
WykopX +779
Majtczaki pozywają wykop na 1,5 miliona zlotych oraz oczekują ujawnienia "numerów IP i danych osób logujących się na wykopie", tymczasem pod IP serwera fundacji Freedom-24 (80.52.4.66) (freedom-24.org.pl) zasysane są nielegalne #torrenty że serwer aż się spocił
Pani Grażyno Boniecka te pornuski to tylko dla męża ściągane czy razem oglądacie? #pornopani
- MetArt-com 2024-06-22
- XXX 13 Sugar
Pani Grażyno Boniecka te pornuski to tylko dla męża ściągane czy razem oglądacie? #pornopani
- MetArt-com 2024-06-22
- XXX 13 Sugar
![WykopX - Majtczaki pozywają wykop na 1,5 miliona zlotych oraz oczekują ujawnienia "nu...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/f2aee19f6bf99a3e686a437324c4f762739fbed625e37ea91aacac96d0a7f9d9,w150.jpg)
źródło: temp_file5064520341465804749
Pobierz
Są tacy Mircy którzy ostatnio pytali mnie o książki poświęcone gotowaniu. Co mnie ani trochę nie dziwi, bo przecież idą święta i nowy rok. Zapewne wielu z Was ma przyjaciół lub członków rodziny którzy w kuchni siedzą więcej niż z czystej potrzeby. Albo chcą zacząć. A może Ty byś się chciał zaopatrzyć w jakąś książkę o gotowaniu. I chociaż pretekst jest świąteczny to temat całoroczny. Przedstawiam listę książek które mam, w takiej lub innej formie, które znam albo które chcę mieć. Może przyda Wam się ta lista z krótkimi notkami ode mnie. Jeżeli jakiś tytuł wyda się interesujący polecam go wyszukać i przeczytać szerszy opis przygotowany przez wydawcę.
Lista jest podzielona na następujące kategorie: Fermentacja, Kuchnie Regionalne, Wegańskie, Historyczne, Tematyczne, Z przepisami, Naukowo o gotowaniu.
Każdy tytuł jest opatrzony oceną, nie jest to ocena jakościowa każdego tytułu, ale określa poziom skomplikowania. Według klucza:
1/5 Każda Grażynka ogarnie albo już zna.
2/5 Możesz jeszcze nic nie umieć, ale przynajmniej musisz chcieć.
3/5 Kiedy słyszysz Mandolina i Blender to masz na myśli rozdrabnianie żywności a nie grafika komputerowego z instrumentem strunowym.
4/5 Znajomi chcą Cię zapisać do Masterchefa czy innego Mam Talent, ale wiesz że byś się tam nudził.
5/5 Twoja rodzina już nawet nie chce od Ciebie przepisów bo i tak nie będzie potrafiła tego odtworzyć.
Szczególnie polecam coś z tej ostatniej grupy. Zachęcam Was żeby nauczyć się gotować a nie zbierać przepisy. Gotowanie to akt twórczy a nie odtwórczy, to odkrywanie, zaradność i spryt. A przepis nas ogranicza, zabiera nam czas i zmusza. Powinien być inspiracją i przykładem a nie instrukcją. Dlatego jeżeli lubicie gotować, chcecie polubić albo obdarować kogoś takiego to polecam wybrać książkę która tego uczy. A nie jest zbiorem przepisów. Oczywiście książki kucharskie też są cenne, i pasjonaci gotowania je mają, będą i powinni mieć. Ale jeżeli nie macie książek o gotowaniu jako takim to polecam wybrać którąś w pierwszej kolejności. To nauka która jak każda inna stale się rozwija. A niestety Internet bywa zwodniczy w szukaniu wiedzy kulinarnej. Rządzą algorytmy i treści pisane pod niej przez ludzi którzy mają kwalifikacje do pisania na akord, a nie z sensem. Dlatego naprawdę warto czasem sięgnąć po książkę.
Na koniec ankieta, nie chcę obiecywać kiedy uda mi się zrobić kolejny taki wpis. Może za miesiąc a może za rok. Ale mam kilka tematów i jestem ciekaw który by Was najbardziej interesował.
#gotujzwykopem #ksiazki #prezenty #foodporn #keto #gotujzmirkosoft
źródło: comment_1638973561xGp2q42f9BUsKCLmaL7vCg.jpg
PobierzJaki temat poruszyć jako kolejny?
Język: Polski
Objętość: Średnio większa
Najlepsza książka o robieniu lodów w domu. Jedyna której potrzebujecie. Dobitnie pokazuje że niektórych rzeczy nie da się znaleźć w Internecie albo szukanie ich byłoby całkowicie niepraktyczne.
3/5
źródło: comment_1638974071t6sIyfdCAanWocauTA4R8s.jpg
PobierzJęzyk: Polski
Objętość: Średnia
Jakiś czas temu pojawiła się moda na zbieractwo, w pogoni za nowym zwracamy wzrok ku łąkom, lasom, parkom, kwiatom, listkom i drzewom które nas otaczają i które z powodzeniem możemy zjeść ale których nie znajdziemy na sklepowych półkach. Książek o tej tematyce powstało już kilka, nawet rodzimych autorów, a ta jest chyba najlepsza. Dla freaków.
3/5
źródło: comment_1638974168H9xSrXmIOVePUK2mViG1Lw.jpg
PobierzJęzyk: Polski
Objętość: Średnia
Biały Kruk, na który poluję od dawna. Tytuł mówi sam za siebie.
5/5
źródło: comment_1638974179PLTOuRpNHRe3Hy8c0mtbUc.jpg
PobierzJęzyk: Angielski
Objętość: Duża
Thomas Keller, największy kucharz USA. Najlepsza książka o Sous Vide jaką można mieć.
4/5
źródło: comment_1638974193OWwZfb7L7Wy1U7YobZSAwq.jpg
PobierzJęzyk: Angielski
Objętość: Duża
Dla każdego miłośnika Foodporn, katalog przepisów z najbardziej odkrywczej restauracji w USA.
5/5
źródło: comment_1638974204dDGjqllawZtylgHBceROMP.jpg
PobierzJęzyk: Angielski
Objętość: Średnia
Podobno jedno z najciekawszych współczesnych kompendiów poświęconych sztuce mieszania alkoholu.
3/5
źródło: comment_1638974216HPIFoxn3EKgC0QIGOTEo1R.jpg
PobierzRecipes form Italian Butcher – praca zbiorowa
Język: Angielski
Objętość: Średnio-duża
Dosyć oczywiste co tutaj można znaleźć. Jeżeli znacie jakiegoś fana mięsnych potraw to jest to książka w punkt. Każdy popularny gatunek ma tutaj nie tylko cały rozdział przepisów ale również opisaną ogólną charakterystykę i informacje co z każdą częścią można wymyślić samemu.
2/5
źródło: comment_1638974234ra2Dc7jl1YKxz7t09W5Z7N.jpg
PobierzJęzyk Polski
Objętość: Duża
Kuchnia współczesna, Panowie z polskiej młodej sceny pokazują wam bardzo wiele z tego co dziś na co dzień jada się w polskich dobrych restauracjach. A żeby nie było nudno są też „barowe” opowieści z ich życia. Ale głównie są przepisy, opowieści to tylko miłe przerywniki.
3/5
źródło: comment_1638974252MF0VGtKxdpvmb8dYHJR9TR.jpg
PobierzJęzyk: Polski
Objętość: Średnio większa
Jeżeli miałbym polecić jedną książkę komuś kto gotuje raczej na co dzień i po prostu traktuje to jako normę a nie swoje hobby. To zdecydowanie byłaby to ta książka. Alain Ducasse to legenda. A w tej książce wypchanej przepisami sprytnie przemyca filozofię Nouvelle Cuisine która jest nowym standardem i nawet większość nie zdaje sobie sprawy że go stosuje.
źródło: comment_1638974265q77yIO2mulk847qJfuAiLF.jpg
PobierzJęzyk: Polski
Objętość: Średnio większa
Dosyć magiczny klimat ma ta książka, bo Olia jest co prawda utalentowaną kucharką ale jeszcze lepszą dziennikarką-pisarką. Przepisy nie będą rewolucyjne albo odkrywcze. Bo to nostalgiczna, letnia podróż na Ukrainę. Ale pomaga cieszyć się gotowaniem, a przepisy nie są złe.
2/5
źródło: comment_1638974279xfeYigYOfO7Keq9k2AWqWr.jpg
PobierzJęzyk: Polski
Objętość: Średnia
Julia Child to kobieta która nauczyła amerykanów gotować. Wiele dzisiejszych sław deklaruje że ich kulinarne wychowanie zawdzięczają Julii. Robiłem kilka przepisów i naprawdę działają. Są już trochę oldschoolowe ale połączenia i metody które tam znajdziecie wciąż działają.
2/5
źródło: comment_16389742933AKKXu5tPZia4t3qwSBsyU.jpg
PobierzJęzyk: Angielski
Objętość: Średnia
Michel Roux Jr. jeden z moich ulubionych kucharzy. W tej książce daje przepiękne przepisy na te kawałki mięsa na które wielu się krzywi. Czyli podroby. Czyni z nich rzeczy wykwintne i przepyszne.
4/5
źródło: comment_1638974305mqPhxDFN0AoUhWbB2PvwGb.jpg
PobierzJęzyk: Angielski
Objętość: Średnio większa
Alice Waters to kolejna propagatorka Nouvelle Cuisine, pomaga cieszyć się i korzystać z tego co świeże, lokalne i zdrowe.
2/5
źródło: comment_1638974321ePC20LdLcQoD8InfmjJKw9.jpg
PobierzJęzyk: Angielski
Objętość: Średnio większa
Joshua jest gwiazdą YT, ale zanim nią został to swoje przepracował w profesjonalnych kuchniach. Tutaj nie ma głupot, jego przepisy są naprawdę sprawdzone i współczesne.
2/5
źródło: comment_1638974334efRsZMzp1JyH1jl3KMTe0o.jpg
PobierzJęzyk: Angielski
Objętość: Średnia
Uwielbiam tego człowieka, jego skromność połączona z bezczelnym hedonizmem daje mieszankę tak magnetyczną że ma się ochotę z nim odwiedzić każdą knajpę w mieście, w każdej zamówić wszystkie dania z karty i spróbować każdego wina. Smakować i cieszyć się życiem do ostatniej kropli. A w którym mieście konkretnie? W każdym. Jego przepisy bywają totalnymi szaleństwami ale w których nie ma ani grama
źródło: comment_1638974344dYx75rdM2MFMRE6alIKurM.jpg
PobierzJęzyk: Angielski
Objętość: Średnia
To dowód na to jak gotowanie stało się modne i jak bardzo ogarnięty i wychillowany na starość jest Snoop. Czy ta książka jest dobra? Nie mam pojęcia, ale wiem że istnieje. Napisał ją znudzony miliarder więc nie zdziwcie się jak znajdzie się w niej przepis na Surf n’ Turf z Wagyu.
$/$
źródło: comment_1638974437asTkSnIUh1YVwF9sibrVS5.jpg
PobierzJezyk: Polski
Objętość: Duża
Totalny shit, mam tą książkę dla beki bo pracowałem trochę przy jej wydaniu. Książka napisana przez Instagramerkę która nie ma pojęcia, po prostu dla sławy i kasy. To nie polecenie, to przestroga.
0/5
źródło: comment_1638974449J7I6Bam0v1to8srN0CDHEm.jpg
PobierzSalt, Fat, Acid, Heat – Samin Nosrat
Język: Polski
Objętość: Duża
Samin uczy podstaw, zawarła wszystko to co najważniejsze w kuchni w tych jego 4 podstawowych aspektach. Pomaga zrozumieć co jest ważne w kuchni i jak to wykorzystać.
2/5
źródło: comment_1638974476bZlRRJ2OqHOiTkjSDG8Qmo.jpg
PobierzJęzyk: Polski
Objętość: Duża
Książka która wprowadzi każdego w naukowy aspekt gotowania. Nie o przepisy tutaj chodzi a o technikę. Jeżeli ktoś chce się nauczyć gotować, albo nauczyć lepiej gotować, to powinien mieć tą książkę. Dać komuś książkę z przepisami to jak dać głodnemu rybę. Dać Gotowanie dla Geeków to jak dać wędkę.
2/5
źródło: comment_16389744874aai1FCwMDfJlS6zERPXwG.jpg
PobierzJęzyk: Angielski
Objętość: Duża
Harold McGee to człowiek który zrewolucjonizował gotowanie. Już w latach 80’ pokazał kucharzom, także domowym że gotowanie to też fizyka i chemia. Bardzo cenna pozycja, i gdyby jednocześnie nie wystartowała całego ruchu naukowego podejścia do gotowania to byłaby dla każdego pasjonata obowiązkowa.
4/5
źródło: comment_16389744976QGjCVYJes93lWVWfD1y7b.jpg
Pobierz