Wpis z mikrobloga

Chciałem dodać wpis jako znalezisko ale niestety wykop jest zepsuty i się nie dało. Artykuł w znalezisku ma ograniczenie 20 tys. znaków, mój wpis ma niecałe 18 tys. znaków ze spacjami ale wykop mówi nie. Więc dodaję jako wpis na mirko. Będę dodawał pozycje w komentarzach więc proszę nie komentujcie jeszcze.

Są tacy Mircy którzy ostatnio pytali mnie o książki poświęcone gotowaniu. Co mnie ani trochę nie dziwi, bo przecież idą święta i nowy rok. Zapewne wielu z Was ma przyjaciół lub członków rodziny którzy w kuchni siedzą więcej niż z czystej potrzeby. Albo chcą zacząć. A może Ty byś się chciał zaopatrzyć w jakąś książkę o gotowaniu. I chociaż pretekst jest świąteczny to temat całoroczny. Przedstawiam listę książek które mam, w takiej lub innej formie, które znam albo które chcę mieć. Może przyda Wam się ta lista z krótkimi notkami ode mnie. Jeżeli jakiś tytuł wyda się interesujący polecam go wyszukać i przeczytać szerszy opis przygotowany przez wydawcę.

Lista jest podzielona na następujące kategorie: Fermentacja, Kuchnie Regionalne, Wegańskie, Historyczne, Tematyczne, Z przepisami, Naukowo o gotowaniu.


Każdy tytuł jest opatrzony oceną, nie jest to ocena jakościowa każdego tytułu, ale określa poziom skomplikowania. Według klucza:

1/5 Każda Grażynka ogarnie albo już zna.
2/5 Możesz jeszcze nic nie umieć, ale przynajmniej musisz chcieć.
3/5 Kiedy słyszysz Mandolina i Blender to masz na myśli rozdrabnianie żywności a nie grafika komputerowego z instrumentem strunowym.
4/5 Znajomi chcą Cię zapisać do Masterchefa czy innego Mam Talent, ale wiesz że byś się tam nudził.
5/5 Twoja rodzina już nawet nie chce od Ciebie przepisów bo i tak nie będzie potrafiła tego odtworzyć.

Szczególnie polecam coś z tej ostatniej grupy. Zachęcam Was żeby nauczyć się gotować a nie zbierać przepisy. Gotowanie to akt twórczy a nie odtwórczy, to odkrywanie, zaradność i spryt. A przepis nas ogranicza, zabiera nam czas i zmusza. Powinien być inspiracją i przykładem a nie instrukcją. Dlatego jeżeli lubicie gotować, chcecie polubić albo obdarować kogoś takiego to polecam wybrać książkę która tego uczy. A nie jest zbiorem przepisów. Oczywiście książki kucharskie też są cenne, i pasjonaci gotowania je mają, będą i powinni mieć. Ale jeżeli nie macie książek o gotowaniu jako takim to polecam wybrać którąś w pierwszej kolejności. To nauka która jak każda inna stale się rozwija. A niestety Internet bywa zwodniczy w szukaniu wiedzy kulinarnej. Rządzą algorytmy i treści pisane pod niej przez ludzi którzy mają kwalifikacje do pisania na akord, a nie z sensem. Dlatego naprawdę warto czasem sięgnąć po książkę.

Na koniec ankieta, nie chcę obiecywać kiedy uda mi się zrobić kolejny taki wpis. Może za miesiąc a może za rok. Ale mam kilka tematów i jestem ciekaw który by Was najbardziej interesował.

#gotujzwykopem #ksiazki #prezenty #foodporn #keto #gotujzmirkosoft
Mirkosoft - Chciałem dodać wpis jako znalezisko ale niestety wykop jest zepsuty i się...

źródło: comment_1638973561xGp2q42f9BUsKCLmaL7vCg.jpg

Pobierz

Jaki temat poruszyć jako kolejny?

  • Co powinno się znaleźć w Twojej kuchni? 26.1% (110)
  • Co próbują Ci sprzedać ale tego nie potrzebujesz? 33.9% (143)
  • Mięsne Mity 17.8% (75)
  • Guide do Sous-vide 10.9% (46)
  • Dlaczego dzieci nie lubią warzyw? 11.4% (48)

Oddanych głosów: 422

  • 89
  • Odpowiedz
Dzika Kuchnia – Łukasz Łuczaj
Język: Polski
Objętość: Średnia
Jakiś czas temu pojawiła się moda na zbieractwo, w pogoni za nowym zwracamy wzrok ku łąkom, lasom, parkom, kwiatom, listkom i drzewom które nas otaczają i które z powodzeniem możemy zjeść ale których nie znajdziemy na sklepowych półkach. Książek o tej tematyce powstało już kilka, nawet rodzimych autorów, a ta jest chyba najlepsza. Dla freaków.
3/5
Mirkosoft - Dzika Kuchnia – Łukasz Łuczaj
Język: Polski
Objętość: Średnia
Jakiś cz...

źródło: comment_1638974168H9xSrXmIOVePUK2mViG1Lw.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
PRZEPISY

Recipes form Italian Butcher – praca zbiorowa
Język: Angielski
Objętość: Średnio-duża
Dosyć oczywiste co tutaj można znaleźć. Jeżeli znacie jakiegoś fana mięsnych potraw to jest to książka w punkt. Każdy popularny gatunek ma tutaj nie tylko cały rozdział przepisów ale również opisaną ogólną charakterystykę i informacje co z każdą częścią można wymyślić samemu.
2/5
Mirkosoft - PRZEPISY

Recipes form Italian Butcher – praca zbiorowa
Język: Angiels...

źródło: comment_1638974234ra2Dc7jl1YKxz7t09W5Z7N.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Przepisy i Opowieści – Paweł Suwała, Aleksander Baron i inni…
Język Polski
Objętość: Duża
Kuchnia współczesna, Panowie z polskiej młodej sceny pokazują wam bardzo wiele z tego co dziś na co dzień jada się w polskich dobrych restauracjach. A żeby nie było nudno są też „barowe” opowieści z ich życia. Ale głównie są przepisy, opowieści to tylko miłe przerywniki.
3/5
Mirkosoft - Przepisy i Opowieści – Paweł Suwała, Aleksander Baron i inni…
Język Pols...

źródło: comment_1638974252MF0VGtKxdpvmb8dYHJR9TR.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Naturalnie – Alain Ducasse, Paure Neyrat i Christophe Saintagne
Język: Polski
Objętość: Średnio większa
Jeżeli miałbym polecić jedną książkę komuś kto gotuje raczej na co dzień i po prostu traktuje to jako normę a nie swoje hobby. To zdecydowanie byłaby to ta książka. Alain Ducasse to legenda. A w tej książce wypchanej przepisami sprytnie przemyca filozofię Nouvelle Cuisine która jest nowym standardem i nawet większość nie zdaje sobie sprawy że go stosuje.
Mirkosoft - Naturalnie – Alain Ducasse, Paure Neyrat i Christophe Saintagne
Język: P...

źródło: comment_1638974265q77yIO2mulk847qJfuAiLF.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Sielskie Smaki – Olia Hercules
Język: Polski
Objętość: Średnio większa
Dosyć magiczny klimat ma ta książka, bo Olia jest co prawda utalentowaną kucharką ale jeszcze lepszą dziennikarką-pisarką. Przepisy nie będą rewolucyjne albo odkrywcze. Bo to nostalgiczna, letnia podróż na Ukrainę. Ale pomaga cieszyć się gotowaniem, a przepisy nie są złe.
2/5
Mirkosoft - Sielskie Smaki – Olia Hercules
Język: Polski
Objętość: Średnio większa
...

źródło: comment_1638974279xfeYigYOfO7Keq9k2AWqWr.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Gotuj z Julią – Julia Child
Język: Polski
Objętość: Średnia
Julia Child to kobieta która nauczyła amerykanów gotować. Wiele dzisiejszych sław deklaruje że ich kulinarne wychowanie zawdzięczają Julii. Robiłem kilka przepisów i naprawdę działają. Są już trochę oldschoolowe ale połączenia i metody które tam znajdziecie wciąż działają.
2/5
Mirkosoft - Gotuj z Julią – Julia Child
Język: Polski
Objętość: Średnia
Julia Chil...

źródło: comment_16389742933AKKXu5tPZia4t3qwSBsyU.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Fuck That’s Delicious – Action Bronson
Język: Angielski
Objętość: Średnia
Uwielbiam tego człowieka, jego skromność połączona z bezczelnym hedonizmem daje mieszankę tak magnetyczną że ma się ochotę z nim odwiedzić każdą knajpę w mieście, w każdej zamówić wszystkie dania z karty i spróbować każdego wina. Smakować i cieszyć się życiem do ostatniej kropli. A w którym mieście konkretnie? W każdym. Jego przepisy bywają totalnymi szaleństwami ale w których nie ma ani grama
Mirkosoft - Fuck That’s Delicious – Action Bronson
Język: Angielski
Objętość: Średn...

źródło: comment_1638974344dYx75rdM2MFMRE6alIKurM.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
From Crook to Cook – Snoop Dogg
Język: Angielski
Objętość: Średnia
To dowód na to jak gotowanie stało się modne i jak bardzo ogarnięty i wychillowany na starość jest Snoop. Czy ta książka jest dobra? Nie mam pojęcia, ale wiem że istnieje. Napisał ją znudzony miliarder więc nie zdziwcie się jak znajdzie się w niej przepis na Surf n’ Turf z Wagyu.
$/$
Mirkosoft - From Crook to Cook – Snoop Dogg
Język: Angielski
Objętość: Średnia
To ...

źródło: comment_1638974437asTkSnIUh1YVwF9sibrVS5.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Gotowanie dla Geeków – Jeff Potter
Język: Polski
Objętość: Duża
Książka która wprowadzi każdego w naukowy aspekt gotowania. Nie o przepisy tutaj chodzi a o technikę. Jeżeli ktoś chce się nauczyć gotować, albo nauczyć lepiej gotować, to powinien mieć tą książkę. Dać komuś książkę z przepisami to jak dać głodnemu rybę. Dać Gotowanie dla Geeków to jak dać wędkę.
2/5
Mirkosoft - Gotowanie dla Geeków – Jeff Potter
Język: Polski
Objętość: Duża
Książk...

źródło: comment_16389744874aai1FCwMDfJlS6zERPXwG.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
On Food & Cooking – Harold McGee
Język: Angielski
Objętość: Duża
Harold McGee to człowiek który zrewolucjonizował gotowanie. Już w latach 80’ pokazał kucharzom, także domowym że gotowanie to też fizyka i chemia. Bardzo cenna pozycja, i gdyby jednocześnie nie wystartowała całego ruchu naukowego podejścia do gotowania to byłaby dla każdego pasjonata obowiązkowa.
4/5
Mirkosoft - On Food & Cooking – Harold McGee
Język: Angielski
Objętość: Duża
Harol...

źródło: comment_16389744976QGjCVYJes93lWVWfD1y7b.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz