Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@carryON_: w tygodniu 150%, w weekend i od 22 bodajże 200% + jakąś stawka za samą gotowość, tutaj u mnie było słabo parę stówek za tydzień brutto, a jeżeli firma dobra to bliżej tysiąca nawet można dostać
  • Odpowiedz
@carryON_: siedze i gram w factorio i czekam na pinga na slacku, mam też ustawione boty które patrzą czy coś nie jebło, ale nigdy nic nie jebło jeszcze, generalnie support sprowadza sie do odpisywania na pytania PO czy jest git, może sprawdza czy śpie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
przynajmniej tak to wygląda ze strony devops - ze strony backendu wiem że ziomki czasem muszą robić jakiegoś
  • Odpowiedz
Chodzi o dyżur gdzie musisz być pod telefonem i mieć około 30 minut na reakcję w razie awarii (czyli wszędzie bierzecie laptop).

@carryON_: 30min to strasznie duzo. Normalnie 5-15 min max juz masz miec laptopa włączonego
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@carryON_: w zasadzie, no dobra, u mnie za tydzień oncalla 400 brutto pln było. kolega w innej formie ma 800 brutto i taka stawkę bym chciał, ale nie chcieli zmienić ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@d1sconn3cted: nie, mam zakontraktowaną zmiane 12h i za 12h wystawiam FV, czy coś robie czy nie ¯\(ツ)_/¯
@PiersiowkaPelnaZiol: to już zależy od ustaleń z klientem, mam jakiś ustalony okres czasu na naprawe różnych typów incydentów - co się stanie, nie wiem, podejrzewam że musiałbym to jakoś uzasadnić dlaczego się nie wyrobiłem, nigdy mi się nie zdarzył zgrzyt z klientem na tym poziomie żeby ktoś uważał że się
  • Odpowiedz
nie, mam zakontraktowaną zmiane 12h i za 12h wystawiam FV, czy coś robie czy nie ¯_(ツ)_/¯

@bruuh: ale to nie wiesz nawet czym jest on-call. Ty pewnie siedzisz podpięty do vpna czy onsite, a to nie jest on-call o co pyta OP. On-call polega na tym że żyjesz własnym życiem, a jak ktoś do Ciebie zadzwoni to odpalasz lapka czy jedziesz na miejsce i za ten czas gotowości kiedy nic
  • Odpowiedz
@PiersiowkaPelnaZiol: nikt nie pozwoli juniorowi zostać na standby więc pytanie bez sensu
@d1sconn3cted: ja wiem co to on call bo tak pracujemy właśnie, masz być dostępny w danych godzinach pod telefonem/na slacku i reagować na problemy, wypuszczać hotfixy itp. ale nie ma aktywnego developmentu, jak nie ma nic do roboty to możesz walić konia przez 12h, nikt tu nigdzie nie siedzi na żadnym site, siedzisz w domu/na basenie/w
  • Odpowiedz