Hejka, jak rozliczyć podatek od najmu mieszkania. Chodzi mi o ryczałt 8,5% Dostaje 1500 i ja opłacam rachunki (500) czynsz prąd itp. Zostaje mi 1000 i od tego place 8,5%???? W razie jakiejś kontroli to pokazuje kwity że opłacam rachunki? Jak to robić dobrze #wynajem #podatki
@Znowmuszewymyslec: ze dwa czy trzy lata temu dzwoniłem z podobnym pytaniem do US i mi babka powiedziała, że płaci sie od tego, co masz na czysto czyli u Ciebie z 1000.
@MarMac: bzdura. Ryczałt jest od przychodu. Od dochodu możesz płacić na zasadach ogólnych. Nie wprowadzaj gościa w błąd bo przyjdą smutni panowie z US i go dojadą
@MarMac: słuchaj sobie kogo chcesz, to ze szkoła cię zawiodła i nie nauczyła jak weryfikować informacje czy to z internetu czy usłyszane na słuchawce od kogoś kto pracuje w US to nie jest moja wina
Mówię tylko żebyś nie rozprzestrzeniał bzdur które usłyszałeś bo wprowadzasz innych w błąd.
Tak czy inaczej, odpowiedz na pytanie opa wyglada następująco: 1) ryczałt 8,5% liczysz od przychodu, bez uwzględnienia kosztów 2) alternatywnie możesz opodatkować
@Znowmuszewymyslec: przecież masz podgląd na media czy płaci czy nie. Płacisz 8.5 od przychodu więc trzeba tak zrobić żeby przychód mieć najmniejszy = najemca płaci all media.
@Znowmuszewymyslec: najlepiej przyjmować osobno: - jeden przelew czynsz, np. 1000,00 zł (kwota stała), - drugi przelew rachunki, np. 486,75 zł (kwota zmienna, faktyczna kwota rachunków).
Wtedy sprawa jest czysta i płacisz ryczałt od tysiąca, jak przyjmujesz całość jednym przelewem, to w zasadzie powinieneś płacić od całej kwoty (bo ryczałt jest od przychodu).
@kuncfot: no najprędzej nie zrozumiała, bo mówiłem, że babcia będzie chatę wynajmować. Od najemcy będzie brała 1000zł i z tego sama opłaci koszty do administracji w wysokości zdaje się 350 złotych. Zapytałem czy podatek ma być odprowadzany od 1000 czy 650zł. Odpowiedziała, że 8,5% z "tego co zostanie po odjęciu kosztów". I tak się kobieta rozliczała.
Chodzi mi o ryczałt 8,5%
Dostaje 1500 i ja opłacam rachunki (500) czynsz prąd itp.
Zostaje mi 1000 i od tego place 8,5%????
W razie jakiejś kontroli to pokazuje kwity że opłacam rachunki?
Jak to robić dobrze
#wynajem #podatki
Kij wie na kogo trafię
Mówię tylko żebyś nie rozprzestrzeniał bzdur które usłyszałeś bo wprowadzasz innych w błąd.
Tak czy inaczej, odpowiedz na pytanie opa wyglada następująco:
1) ryczałt 8,5% liczysz od przychodu, bez uwzględnienia kosztów
2) alternatywnie możesz opodatkować
Na skali przychody minus koszty
- jeden przelew czynsz, np. 1000,00 zł (kwota stała),
- drugi przelew rachunki, np. 486,75 zł (kwota zmienna, faktyczna kwota rachunków).
Wtedy sprawa jest czysta i płacisz ryczałt od tysiąca, jak przyjmujesz całość jednym przelewem, to w zasadzie powinieneś płacić od całej kwoty (bo ryczałt jest od przychodu).