Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pierwszym pustelnikiem na tym terenie był mnich Teodozjusz z Penzy, który miał wznieść dla siebie pojedynczą celę i przeżyć w niej sześć lat. Później jeszcze kilku szukało tam pustelniczego życia, ale intensywne rosyjskie osadnictwo w mieście rozpoczęło się wraz z powstaniem męskiego, prawosławnego Monasteru Zaśnięcia Matki Bożej w 1706r. W 1705r. tworząca się wspólnota monastyczna otrzymała od kniazia Kuguszewa udział ziemi, na której w następnym roku mnich Izaak zbudował drewnianą cerkiew, której
Zmorka - Pierwszym pustelnikiem na tym terenie był mnich Teodozjusz z Penzy, który mi...

źródło: comment_1637698008UuXQ3xfaTwQzCrS4ALRf8z.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Na bazie klasztoru w 1927 r. powstała dziecięca komuna robotnicza przy fabryce nr 4 NKT. (ciekawostka: W 1922 roku w ZSRR było około siedmiu milionów młodych włóczęgów, którzy zostali bez rodziców po I wojnie światowej i po wojnie domowej. Dzieci ulicy i/lub młodociani przestępcy trafiali sierocińców i kolonii pracy. Zaraz po zakończeniu wojny domowej rozpoczął się ważny eksperyment społeczny - powstało kilka komun dla dzieci. Komuny dziecięce kształciły "prawdziwych ludzi nowego, komunistycznego
Zmorka - Na bazie klasztoru w 1927 r. powstała dziecięca komuna robotnicza przy fabry...

źródło: comment_1637698045oVWxTFRDBMz0FSti9snEyv.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Trafiłam na ciekawy artykuł, nie będę tłumaczyć całego, bo jest długi, a post i tak już jest konkretny, link będzie na dole. Wybiorę kilka faktów i jakąś anegdotkę. Autorem artykułu jest Borys Nikolajewicz Szwilkin - doktor fizyki i matematyki, wiodący badacz Moskiewskiego Uniwersytetu Państwowego im. Lomonosowa.

Mój ojciec, Nikołaj Gawriłowicz Szwilkin, i matka, Olga Bolesławowna, pracowali w systemie Ministerstwa Budowy Średnich Maszyn, od 1946 do 1950 roku w zakładzie Arzamas-16. Uczyłem się
Zmorka - Trafiłam na ciekawy artykuł, nie będę tłumaczyć całego, bo jest długi, a pos...

źródło: comment_16376981464NFhZKk4Z2wgJyj8OKxnkD.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Więźniowie

Wewnątrz dużej strefy ogrodzono drutem również obozy więźniów, których praca fizyczna była powszechnie wykorzystywana na terenie zakładu. Wychodzili z obozu rano i wchodzili do niego wieczorem w konwojach, pilnowani przez uzbrojonych żołnierzy i owczarki niemieckie. Miejsca pracy więźniów, w życiu codziennym nazywane strefami wewnętrznymi, a także miejsca pracy „wolnych” twórców problemu atomowego, otoczone były drutem kolczastym z wieżami strażniczymi i pasem kontrolnym. To były jakieś strefy w strefie. Tym samym więźniowie
Zmorka - Więźniowie

Wewnątrz dużej strefy ogrodzono drutem również obozy więźniów,...

źródło: comment_1637698202ZRDsJMRp45olbUIw5QF4A5.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
"Standardowe metody wychowawcze"

Władze starały się, zgodnie z ówczesnym zwyczajem, wychowywać mieszkańców placówki w duchu ideologii marksistowsko-leninowskiej. Pracownicy wydziału politycznego mieli za zadanie kontrolować moralność personelu. To właśnie dorośli, na przykład, poważnie zastanawiali się nad tym, jaki będzie człowiek w komunizmie, i doszli do ogólnego wniosku, że ponieważ czynnik intelektualny będzie się wzmacniał w wyniku postępu w kierunku komunizmu, a czynnik fizyczny będzie słabł z powodu mechanizacji, głowa człowieka będzie rosła, a
Zmorka - "Standardowe metody wychowawcze"

Władze starały się, zgodnie z ówczesnym ...

źródło: comment_1637698225hoY4JZxcKIW2eTxri2dHDM.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tutaj plus jeśli chcesz zostać dopisanym/dopisaną do listy wołania!
  • Odpowiedz
Tutaj plus NIE wołaj już!
  • Odpowiedz