Aktywne Wpisy

Zaufajmi_wiemlepiej +353
Dużo ostatnio jest odbijania piłeczki, że to tylko przegrywy wykopki mają problem z psami, ale chciałbym na przykładzie własnej historii zmienić może przekonanie paru osób.
Miasto powiatowe, mam żonę, dziecko, oboje pracujemy, nic za darmo nie dostaliśmy, 7 lat temu kupiłem mieszkanie na 1 piętrze w bloku z płyty do generalnego remontu, oczywiście oszczędności życia, kredyt. Po roku wprowadziliśmy się. Cieszyliśmy się, bo mieliśmy starszych sąsiadów, było cicho i spokojnie.
Po 2 latach
Miasto powiatowe, mam żonę, dziecko, oboje pracujemy, nic za darmo nie dostaliśmy, 7 lat temu kupiłem mieszkanie na 1 piętrze w bloku z płyty do generalnego remontu, oczywiście oszczędności życia, kredyt. Po roku wprowadziliśmy się. Cieszyliśmy się, bo mieliśmy starszych sąsiadów, było cicho i spokojnie.
Po 2 latach
DoktorMorela +10
Jestem blisko 40stki i nie mam auta. Nigdy nie miałem samochodu. Zawsze radziłem sobie zbiorkomem. Nigdy tez nie miałem potrzeby dojeżdżania gdzieś do pracy, bo tez nie miałem wielkiego pola manewru w jej wyborze.
Obecnie nawet świadomość ze miałbym prowadzić mnie stresuje.
Czy sam fakt nieposiadania auta uważacie za przegrywa?
#wykop #pytanie #samochod #auto
Obecnie nawet świadomość ze miałbym prowadzić mnie stresuje.
Czy sam fakt nieposiadania auta uważacie za przegrywa?
#wykop #pytanie #samochod #auto

Dzisiaj jedziemy podpisać umowę przedwstępną na zakup domu (wolnostojący, południowe okolice Poznania, 930k, dzialka 920m, w srodku cud miod orzeszki, na samej dzialce troche roboty)
Cena 930k
Mam 20% wkładu = 186k
Kredyt hipoteczny = 744k
Rata teraz przy tym wiborze ok 3.5k
Dochody ok 13k/msc
Mam mieszkanie o wartości ok 400k
Pytanie - sprzedawac mieszkanie, nadplacac kredyt w kwocie 300k i zostawic sobie kasy na remont dzialki? W sensie do zrobienia ogrodzenie, troche z ogrodem mozna powariowac etc , czy lepiej wynajmowac mieszkanie i brac dochod pasywny? (wynajem takiego mieszkania to ok 1.5k)
Ja jestem zwolennikiem sprzedaży, żeby jak najszybciej się uwalniać z kredytu, a żona widzę, że poważnie myśli i wynajmie.
#kredythipoteczny #nieruchomosci #wynajem
Komentarz usunięty przez autora
@Asymilat: ja bym sprzedal i nadplacil kredyt. Nizsza rata da ci duzy spokoj psychiczny na start.