Wpis z mikrobloga

Po raz pierwszy żałuję, że nie umiem robić zdjęć, bo to jest #!$%@? najpiękniejszy posiłek, jaki w życiu zrobiłam.

Stek:
Inspirując się Alvinem z Tasty, zdecydowałam się na technikę nazwaną "reversed searing", która wydaje mi się świetną opcją dla początkujących (czyli dla mnie). KONIECZNY TERMOMETR.

- piekarnik na 110 stopni
- to był ribeye z kością, więc odkroiłam mały kawałek tłuszczu, tak aby potem rozpuścić go do smażenia steka
- stek natarłam solą i wstawiłam do piekarnika NA KRATCE, na tak długo, aż wnętrze osiągnęło temperaturę 40 stopni (około 30 minut, ale po prostu ustawiłam termometr i obserwowałam, moim zdaniem sprzęt niezbędny dla takiego niedoświadczonego stekowicza jak ja)
- w międzyczasie zrobiłam sos pieprzowy z tego przepisu (następnym razem dałabym raczej kolorowy pieprz, bo trochę za ostre z czarnym), oraz wrzuciłam na patelnię 4 plasterki bekonu i mrożoną fasolkę szparagową, podsmażyłam to wszystko na odrobinie smalcu
- przygotowałam też kilka kawałków masła i 3 zgniecione ząbki czosnku na smażenie
- kiedy stek osiągnął pożądaną temperaturę, rozgrzałam odcięty wcześniej tłuszcz na pełną #!$%@?ę (#pdk) i położyłam moją krówkę na około minutę, przewróciłam, wrzuciłam przygotowane masło i czosnek i polewałam steka w czasie smażenia
- według mojego ulubieńca, Joshuy, medium rare ma mieć 57 stopni w środku, a więc dokładnie tak zrobiłam; po wcześniejszej wizycie w piekarniku, trwało to naprawdę bardzo krótko, około 2 minut łącznie
- stek odpoczął 6-7 minut na kratce

Niezjedzone resztki (kawałki zbitego tłuszczu i okrawki z kości) dostał mój pies, w ramach bycia najszczęśliwszym kundlem świata.

Jest coś dogłębnie, pierwotnie satysfakcjonującego w odkryciu, że Twoje mięso wyszło tak, jak miało wyjść. Czuję się spełniona jako kucharz-amator, nareszcie umiem zrobić dobrego steka. Niestety, pozostaje mi zamawianie drogich kawałków z drogą dostawą, bo te paczkowane dostępne w zwykłych sklepach są moim zdaniem kompletnie paskudne. Ten stek kupiłam w sklepie Taste Store i kosztował 78 złotówek.

#keto #gotujzwykopem #foodporn
Pobierz
źródło: comment_1636194423AC1i86X0AAjAgwqPtOjCRZ.jpg
  • 45
@BarkaMleczna stanowczo za dużo #!$%@? się z tym jest jak dla mnie...

Patelnia maslo rozgrzać wrzucić 4m obrócić 4m wyciągnąć 4m jeść. I na pewno nie będzie tak dobry jak twój ale przynajmniej gotowy w kwadrans i bez zbędnej roboty...
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Mirkosoft: pytasz mnie ile masz trzymać, czy ile to jest temperatura pokojowa? Kucharzenie to nie apteka. Jak mięso będzie ciepłe, to podczas smażenia jego środek nabędzie odpowiednią temperaturę bez żadnych dziwnych zabiegów z piekarnikiem.
Dla mnie zajebista Za 6 pln to niebo w gębie. Kiedyś byłem z kumplem w takiej fancy restauracji i poprosilem o wysmażony xD Kelnerka patrzyła na mnie jak na chłopa ze wsi xD Miała rację. Ale półtorej stówy nie było tego warte
@henk: pytam bo krytykujesz czyjąś metodę polecając inną i chciałem się dowiedzieć czy w ogóle rozumiesz po co tak robisz i co to ma dać. Piszesz żeby trzymać mięso w temperaturze pokojowej aż osiągnie tą temperaturę więc chyba powinieneś wiedzieć ile to mniej więcej zajmie czasu.

Grubszy stek (taki ze zdjęcia OPki) nie osiągnie w środku temperatury pokojowej nawet przez 3-4 godziny. A wątpię żebyś go trzymał po za lodówką choćby