Aktywne Wpisy
![Merck_1ae7](https://wykop.pl/cdn/c0834752/737384363e6792fae47fb3e3c067624165793eb360eca20b28fb482644d5832d,q60.png)
Merck_1ae7 +73
Coś takiego odpisała mi osoba z którą chodziłem do liceum.
![Merck_1ae7 - Coś takiego odpisała mi osoba z którą chodziłem do liceum.](https://wykop.pl/cdn/c3201142/b7a064335a4c6cb0d71e32dc4a541c38b616ce2a1395d47bff79a21670e64998,w150.png?author=Merck_1ae7&auth=46f36ebfd57572dd38228a7a02e52517)
źródło: image_123650291
Pobierz
JessePinkman38 +38
Z 5 lat temu wynajmowałem mieszkanie z kumplami. Jeden z nich był taki troszkę "wolny", na dodatek zaczął brać sterydy a w weekendy pił wodę. Zaczelo mu odwalać w lipcu odpalał farelkę elektryczna i grzał pokój, gadał że widzi różne rzeczy, oskarżał nas że go śledzimy itp.
Stan się pogarszał aż każdy bal się z nim mieszkać. W końcu podjęliśmy decyzję i zadzwoniliśmy do jego rodziców + wyrzuciliśmy go z domu. Wiem,
Stan się pogarszał aż każdy bal się z nim mieszkać. W końcu podjęliśmy decyzję i zadzwoniliśmy do jego rodziców + wyrzuciliśmy go z domu. Wiem,
Stek:
Inspirując się Alvinem z Tasty, zdecydowałam się na technikę nazwaną "reversed searing", która wydaje mi się świetną opcją dla początkujących (czyli dla mnie). KONIECZNY TERMOMETR.
- piekarnik na 110 stopni
- to był ribeye z kością, więc odkroiłam mały kawałek tłuszczu, tak aby potem rozpuścić go do smażenia steka
- stek natarłam solą i wstawiłam do piekarnika NA KRATCE, na tak długo, aż wnętrze osiągnęło temperaturę 40 stopni (około 30 minut, ale po prostu ustawiłam termometr i obserwowałam, moim zdaniem sprzęt niezbędny dla takiego niedoświadczonego stekowicza jak ja)
- w międzyczasie zrobiłam sos pieprzowy z tego przepisu (następnym razem dałabym raczej kolorowy pieprz, bo trochę za ostre z czarnym), oraz wrzuciłam na patelnię 4 plasterki bekonu i mrożoną fasolkę szparagową, podsmażyłam to wszystko na odrobinie smalcu
- przygotowałam też kilka kawałków masła i 3 zgniecione ząbki czosnku na smażenie
- kiedy stek osiągnął pożądaną temperaturę, rozgrzałam odcięty wcześniej tłuszcz na pełną #!$%@?ę (#pdk) i położyłam moją krówkę na około minutę, przewróciłam, wrzuciłam przygotowane masło i czosnek i polewałam steka w czasie smażenia
- według mojego ulubieńca, Joshuy, medium rare ma mieć 57 stopni w środku, a więc dokładnie tak zrobiłam; po wcześniejszej wizycie w piekarniku, trwało to naprawdę bardzo krótko, około 2 minut łącznie
- stek odpoczął 6-7 minut na kratce
Niezjedzone resztki (kawałki zbitego tłuszczu i okrawki z kości) dostał mój pies, w ramach bycia najszczęśliwszym kundlem świata.
Jest coś dogłębnie, pierwotnie satysfakcjonującego w odkryciu, że Twoje mięso wyszło tak, jak miało wyjść. Czuję się spełniona jako kucharz-amator, nareszcie umiem zrobić dobrego steka. Niestety, pozostaje mi zamawianie drogich kawałków z drogą dostawą, bo te paczkowane dostępne w zwykłych sklepach są moim zdaniem kompletnie paskudne. Ten stek kupiłam w sklepie Taste Store i kosztował 78 złotówek.
#keto #gotujzwykopem #foodporn
źródło: comment_1636194423AC1i86X0AAjAgwqPtOjCRZ.jpg
Pobierz