Aktywne Wpisy
![](https://wykop.pl/cdn/c0834752/3b3542266f9ea8dcbeb0991498e34a6876e35df8bb395d7fb3125783c591e438,q60.jpg)
Watchdog_Polska +164
Nieznajomość/lekceważenie prawa szkodzi.( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Wołam:
__
#prawo #prawodoinformacji #niebojsiepytania #ciagniemywladzezajezyk #watchdogpolska #solidarnapolska #ziobro #suwerennapolska
Wołam:
__
#prawo #prawodoinformacji #niebojsiepytania #ciagniemywladzezajezyk #watchdogpolska #solidarnapolska #ziobro #suwerennapolska
![](https://wykop.pl/cdn/c3201142/f47d56f9e19e9ce2114e6ea0e472b426e54e6d5cf6b8cb1996628f89f441b673,w150.png?author=Watchdog_Polska&auth=bf178d09e0fe1eb7c82e59f206fb3d1e)
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/naczarak_B4kWhwlYGc,q60.jpg)
naczarak +181
Stek:
Inspirując się Alvinem z Tasty, zdecydowałam się na technikę nazwaną "reversed searing", która wydaje mi się świetną opcją dla początkujących (czyli dla mnie). KONIECZNY TERMOMETR.
- piekarnik na 110 stopni
- to był ribeye z kością, więc odkroiłam mały kawałek tłuszczu, tak aby potem rozpuścić go do smażenia steka
- stek natarłam solą i wstawiłam do piekarnika NA KRATCE, na tak długo, aż wnętrze osiągnęło temperaturę 40 stopni (około 30 minut, ale po prostu ustawiłam termometr i obserwowałam, moim zdaniem sprzęt niezbędny dla takiego niedoświadczonego stekowicza jak ja)
- w międzyczasie zrobiłam sos pieprzowy z tego przepisu (następnym razem dałabym raczej kolorowy pieprz, bo trochę za ostre z czarnym), oraz wrzuciłam na patelnię 4 plasterki bekonu i mrożoną fasolkę szparagową, podsmażyłam to wszystko na odrobinie smalcu
- przygotowałam też kilka kawałków masła i 3 zgniecione ząbki czosnku na smażenie
- kiedy stek osiągnął pożądaną temperaturę, rozgrzałam odcięty wcześniej tłuszcz na pełną #!$%@?ę (#pdk) i położyłam moją krówkę na około minutę, przewróciłam, wrzuciłam przygotowane masło i czosnek i polewałam steka w czasie smażenia
- według mojego ulubieńca, Joshuy, medium rare ma mieć 57 stopni w środku, a więc dokładnie tak zrobiłam; po wcześniejszej wizycie w piekarniku, trwało to naprawdę bardzo krótko, około 2 minut łącznie
- stek odpoczął 6-7 minut na kratce
Niezjedzone resztki (kawałki zbitego tłuszczu i okrawki z kości) dostał mój pies, w ramach bycia najszczęśliwszym kundlem świata.
Jest coś dogłębnie, pierwotnie satysfakcjonującego w odkryciu, że Twoje mięso wyszło tak, jak miało wyjść. Czuję się spełniona jako kucharz-amator, nareszcie umiem zrobić dobrego steka. Niestety, pozostaje mi zamawianie drogich kawałków z drogą dostawą, bo te paczkowane dostępne w zwykłych sklepach są moim zdaniem kompletnie paskudne. Ten stek kupiłam w sklepie Taste Store i kosztował 78 złotówek.
#keto #gotujzwykopem #foodporn