Wpis z mikrobloga

Wczoraj otrzymaliśmy informacje iż syn i cała jego klasa są na kwarantannie. Z racji tego że syn przechorował COVID-19 zadzwoniłem na infolinie NFZ 800 190 590 aby zapytać czy musi być objęty kwarantanną.

Otóż z racji tego iż status ozdrowieńca ma się tylko pół roku musi. Z ciekawości zapytałem o to czy osoby zaszczepione muszą odbywać kwarantannę.
I tu ...
(..werble..)
...do pół roku od przyjęcia ostatniej dawki nie ale...
(....werble2...)
po upływie pół roku już tak!

To po co wystawiają certyfikat ważny rok czasu?

Coś nosem wyczuwam szczepienia przypominające co pół roku dla wszystkich ....
#koronawirus #szczepienia #kwarantanna #covid19
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Franzowaty: Komuś się wszystko p----------o. Następnym razem dzwoń do sanepidu a nie do NFZ. Specjalistów nawet w prawie obowiązującym czy epidemiologii to tam ze świeczką szukać. Pozdrawiam serdecznie! Sanepid.
  • Odpowiedz
Następnym razem dzwoń do sanepidu

@spwasch: Ale Mirka humor widzę trzyma. W naszym kraju łatwiej się randomowemu Mirkowi z Rosji do prezydenta dodzwonić niż szremu obywatelowi do sanepidu ;)

Ale chętnie poznam oficjalne stanowisko sanepidu. Dzwoniłem na numer infolinii który podawany jest w każdym oficjalnym materiale rządowym. Zatem traktuję informacje tam uzyskane za oficjalne stanowisko rządu.
  • Odpowiedz
@Franzowaty: Uwierz mi Mirku, że to co odjaniepawla rząd i jaki marketing wokół tego kręci jest straszne nawet dla mnie jak i moich kolegów z pracy. Poszukaj numeru alarmowego. Tego nie wolno nie odebrać choćbyś nawet wówczas leżał na kobiecie. Czynny 24/7 w każdej stacji. Szukaj działu epidemiologii. Każdy dział ma swoją alarmówkę, przynajmniej tak jest u nas. Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@spwasch: Dzięki :) Aczkolwiek ja z taką duperelą pod numer alarmowy bym nie dzwonił ;) Pewnie Sanepid ma nieco więcej i to poważniejszych spraw niż odpowiadanie na pytanie czy muszę być objęty kwarantanną. Szczególnie że było to pytanie czysto teoretyczne, syn nie był szczepiony zatem do 08.11 posiedzi w domu.
  • Odpowiedz
@Franzowaty: Dzięki :) To nie jest wcale taka duperela. I nie dzwoń z tym do babki, której praca polega głównie na przerwach między herbatką a piłowaniem paznokci. Wiesz jakie ja telefony na alarmówce odbierałem? 'Ratunku, mój mąż kaszle!' I co ja mam zrobić? Syropek polecić? To są pierdoły a Tobie chodzi o rzetelne informacje. Tam je uzyskasz.
  • Odpowiedz