Wpis z mikrobloga

Jak przygotować burgera żeby był w pyte? Bo #!$%@? jak się czyta opisy to wszędzie jest KUP WLASNE MIESO I ZMIEL SAM i w ogóle pod żadnym pozorem nie kupuj mięsa mielonego, a ja kupiłem i niewiem jak je zrobić by było pryma sort, jakieś pro tipy?
#gotujzwykopem #mikrokoksy #jedzenie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@HuierP10: nie dodawaj żadnej wody, rozumiem że masz mieloną wołowinę? Ugniatasz placek, trochę oliwy z każdej strony miecha, pieprz sól, tyle. Smazysz na rozgrzanej patelni, mało tłuszczu
  • Odpowiedz
@HuierP10: Jak mięso jest tłuste, to nie dodawaj żadnego tłuszczu, dodaj sól i pieprz. Zrób kulkę o średnicy 5 cm, najgrubszą patelnię jak masz rozgrzej na maksa i wrzuć tę kulkę na patelnię. Od razu rozgnieć z całej siły kulkę tak, żeby uformował się burger. Potem obróć i rzuć na usmazoną stronę ser, surową stronę smaż aż ser się rozpuści. Zależnie od patelni i temperatury mięsa czas smażenia będzie różni,
DywanTv - @HuierP10: Jak mięso jest tłuste, to nie dodawaj żadnego tłuszczu, dodaj só...
  • Odpowiedz
@HuierP10: W burgerowniach wykorzystują specjalne przyciski/praski do burgerów, które na nich zostawiają. Jak nie masz czym ich przygnieść to użyj zwykłej łopatki do przewracania jedzenia na patelni. I nie zapomnij wpierw doprawić mięsa przed smażeniem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@HuierP10: Nie ugniataj ani nie wyrabiaj mięsa, nie dodawaj do niego żadnej wody. Weź mielone z paczki, przekrój na pół nożem. Delikatnie uformuj jako taki okrąg, troszkę większy od bułki, posól/popieprz i smaż na rozgrzanej patelni. Pod koniec połóż ser i przykryj pokrywką. Po usmażeniu odstaw na kilka minut żeby troszkę spadła temperatura.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Prima_aprilis: Niby ta ale w sumie wszystko jedno z czego

@HuierP10:
Otóż nie. Generalnie uważa się, że do burgerów powinno używać się mięsa o zawartości tłuszczu ok 30%
Może być kark, może być mostek, mogą być mieszkanki. W niektórych marketach (w auchan na przykład) możesz kupić mięso dobrane składem do burgerów.
  • Odpowiedz