K---a, kuzynka w moim wieku pojechała z chłopakiem do Niemiec i stać ich na wakacje, spoko samochód itd. a nawet nie ogarniają języka i pracują jako sprzątacze. Tymczasem ja gnije po studiach #mibm w polandii, jeżdżę dwudziestoletnim gruzem i zarabiam minimalną krajową na okresie próbnym (potem nie będzie wiele więcej) jako konstruktor. Do tego jak czytam na wypoku jakie są perspektywy w tym zawodzie u nas w kraju, to się odechciewa wstawać rano. Ja p------e, chyba jedyny wybór to zagranica albo własna działalność, jeśli nie chce się przebranżowić i robić jak robak (╥﹏╥) Może trzeba było nie kierować się pasjami tylko iść na programistę, byle normalna kasa była i wygodna praca, a pasjami zajmować się w domu. #zalesie #praca #pracbaza #konstruktor #mibm
@scrimex: ja tam tylko piszę to co opowiadają, bo są zadowoleni i o wiele lepiej im tam niż w Polsce, a w Berlinie nie pracują. Nie mają też zbytnio powodu do kłamania.
@Annonekk: od jutra zaczynam ( ͡°͜ʖ͡°) Ja nie mowie, że jak pójdę do IT to nagle będzie złote życie, tylko że po prostu co chwilę słyszę zachęty aby p-------ć to co teraz robię i zacząć programować xD
@Miroslavex: z ciekawości, w jakiej branży robiłeś? W jakimś korpo czy małej firmie? Zastanawiam się czy, nie kierować się w stronę właśnie korporacji, gdzie tam są może trochę bardziej ludzkie warunki ( ͡°͜ʖ͡°)
tylko że po prostu co chwilę słyszę zachęty aby p-------ć to co teraz robię i zacząć programować xD
@niebieskieniebo: ale słyszysz to od ludzi, którzy faktycznie siedzą w branży i zarabiają hajs, czy raczej od takich, co im się to tylko marzy i mają zakłamany, romantyczny obraz, że to siedzenie na dupie i trzepanie hajsu?
@enslavedeagle: ale myślisz, że jako konstruktor to jest tylko siedzenie na dupie? Też trzeba mieć ogromną wiedzę, jak jest się konstruktorem, a nie zwykłym kreślarzem i też trzeba się ciągle rozwijać. Do tego masz mega odpowiedzialność itd. Może wyjść na to, że w obu branżach jest taki sam z-------l, ale w jednej są lepsze zarobki i warunki zatrudnienia
@niebieskieniebo: Z tego co zaobserwowałem (nie doświadczyłem na własnej skórze) - jak trafisz bezpośrednio do np. Niemca to git. Jak trafisz przez pośrednika zwłaszcza Polaka no to rip - bazuje na opowieściach znajomych ¯\(ツ)/¯
Ale sam jestem ciekaw, bo jak byli bezpośrednio to zachwalali ze inne życie itd xD
Tymczasem ja gnije po studiach #mibm w polandii, jeżdżę dwudziestoletnim gruzem i zarabiam minimalną krajową na okresie próbnym (potem nie będzie wiele więcej) jako konstruktor.
@niebieskieniebo: Czego oczekujesz po próbie pracy w zawodzie przez mniej niż 3 msc? Kasa nawet na dolnym-śląsku nie jest zła ale i tak obracasz się na etacie jako doświadczony konstruktor bez specjalizacji (nie cad monkey) w zakresie 1,5-2xśrednia krajowa, jeżeli chcesz coś więcej to
@niebieskieniebo: oil&gas , jeżeli chodzi o rodzime firmy to powszechne jest, że jest zapitol i małe zarobki ale wiadomo, że zatrudnia się większość Areczkow żeby zapitalali. Co do korpo to pracowałem w pewnym skandynawskim i rzeczywiście wygląda to lepiej jeżeli chodzi o kulturę pracy to jest znacznie lepiej jednak zarobki jakoś znacząco się nie roznią (przynajmniej było tak w moim przypadku).
@niebieskieniebo: po 2-3 latach po ukończeniu studiów osoby które znam zarabiają 3-6k netto; według mnie to tylko od Ciebie zależy w której grupie będziesz jak będziesz w tej dolnej to się będziesz cieszył z 4k; a Ci z 6k nie pójdą nigdzie pracować za mniej niż 8k, wiec różnica będzie się nadal pogłębiać
@mechaniczny_pomidor: może źle się wyraziłem - tą minimalną krajową na początek jakoś zniosę, chociaż jest to zwyczajnie irytujące, że ktoś w moim wieku żyje sobie na lepszym poziomie i zarabia więcej w pracy, która nie wymaga od ciebie żadnej wiedzy na start. Tak czy inaczej perspektywy mam jednak większe w przyszłości i trzeba to jakoś przeboleć. To co mnie najbardziej boli (albo wywołuje największe obawy), to jak czytam, że ścianą
@Miroslavex: sama lepsza kultura pracy to już fajna sprawa, wolę nie pisać w jakich warunkach aktualnie pracuję. Niektórzy serio mogliby nie uwierzyć ( ͡°͜ʖ͡°) Tak czy inaczej zawsze to na plus jeśli chodzi o chęć wstawania rano xD Ale tyle dobrego, że mam blisko, atmosfera nie jest jakaś zła no i leci w końcu jakieś doświadczenie
@maxlord: to z czym się spotkałem dotąd, to ludzie, którzy pracują od wielu lat w danej firmie jako konstruktorzy i jest to ich pierwsza praca po studiach i tak np. jeden konstruktor po ponad 10 latach zarabiał 4-5k na rękę. Może to też jest jakimś powodem niskich zarobków, że ludzie wolą mieć stałą pracę do emerytury i święty spokój...
#zalesie #praca #pracbaza #konstruktor #mibm
Ja ostatni rok magisterki mibm. Czarno to widzę, eh :c
@niebieskieniebo: ale słyszysz to od ludzi, którzy faktycznie siedzą w branży i zarabiają hajs, czy raczej od takich, co im się to tylko marzy i mają zakłamany, romantyczny obraz, że to siedzenie na dupie i trzepanie hajsu?
Ale sam jestem ciekaw, bo jak byli bezpośrednio to zachwalali ze inne życie itd xD
@niebieskieniebo: Czego oczekujesz po próbie pracy w zawodzie przez mniej niż 3 msc? Kasa nawet na dolnym-śląsku nie jest zła ale i tak obracasz się na etacie jako doświadczony konstruktor bez specjalizacji (nie cad monkey) w zakresie 1,5-2xśrednia krajowa, jeżeli chcesz coś więcej to
jak będziesz w tej dolnej to się będziesz cieszył z 4k; a Ci z 6k nie pójdą nigdzie pracować za mniej niż 8k, wiec różnica będzie się nadal pogłębiać
To co mnie najbardziej boli (albo wywołuje największe obawy), to jak czytam, że ścianą