Wpis z mikrobloga

#symfony #php #programowanie

Help, jak ustawić osobne connection dla migrations? Szarpię się z tym już parę godzin.
Chcę, żeby na produkcji używane było osobne connection z prawami ALTER.

Próbuję w config/packages/prod/doctrine_migrations.yaml ustawić connection: migrations
Ale to jest ignorowane, dostaję błąd że user web@127.0.0.1 nie ma praw ALTER, tak jakby w ogóle parameter connection nie był brany pod uwagę.

Symfony 5.3, migrations 3.1
  • 8
@gajowy_marucha: Skoro ta sama aplikacja ma korzystać z obydwóch połączeń do tej samej bazy i, jak sądzę, ich konfiguracja będzie umieszczona w tym samym miejscu, to nie wiem po co to tak dzielić. Nie będzie to miało żadnego pozytywnego wpływu na bezpieczeństwo bazy. No chyba że w przypadku SQL injection, ale tutaj bardziej powinieneś się martwić o sprytnie wykonane SELECT/DELETE/UPDATE/INSERT których nie zauważysz, niż ALTER które rozwalą ci aplikację, wtedy będziesz
@gajowy_marucha: Hmm... no cóż, sama konfiguracja wydaje mi się poprawna. Jedyne co mi jeszcze do głowy przychodzi to cache - być może wcześniej podałeś dla migracji ten sam url co dla default, cache to złapał i teraz trzyma? Jeśli rzeczywiście tak jest to bin/console cache:clear powinno pomóc. Dla pewności możesz odpalić osobno dla każdego środowiska (z parametrem --env dev i potem --env prod).
nie to nie cache, testuję to też na dev i jest tak samo.

Do tego debug bar nie działa

An error occurred while loading the web debug toolbar.
Impossible to access an attribute ("version") on a boolean variable ("").

enable_profiler trzeba ustawić na false zamiast kernel.debug żeby działało