Wpis z mikrobloga

Co jest po prawej stronie od pępka? W sensie jak ja patrzę w dół na prawo. Napierdziela mnie coś od 4 dni. Zaczyna się jak siedzę na krześle i narasta, jak wstanę to paraliżuje ból, i potem w 2 minuty przechodzi. Myślałem, że możne niestrawność na początku, ale to już któryś dzień i dzisiaj podczas wstawania przechodzi w jawne nap**rd*l*nie.

Ból jest jakby w brzuchu z przodu po prawej i z tyłu po prawej (ale nie w środku) - jakby - nie wiem, kula przeszła przez organy czy coś. Bardziej kłucie.
Wg atlasów anatomicznych to tam chyba tylko jelito grube idzie. Wątroba chyba jest za żebrami, a to sporo niżej. Od kręgosłupa chyba też nie, bo plecy nie bolą (a może? praca siedząca?) Jak boli wyrostek? Może to coś tam być?
#medycyna #zdrowie #anatomia #lekarz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha: raczej tak samo z każdej strony. Nacisk od strony brzucha powoduje bardziej chęć wypróżnienia, tyle że mi się nie chce. Naciśnięcie mocne palcem od prawej strony (czyli z boku, nadal na wysokości pępka) powoduje uczucie pieczenia. Ale tak bardziej, hmm przy skórze (z drugiej strony tego nie czuję).
  • Odpowiedz
@jmuhha: tylko jelitówka, która przeszła przez rodzinę w ostatnim tygodniu (chociaż mnie raczej łagodnie obeszło). Ale to było z tydzień temu. Poza tym w normie - czytałem tez już o kolorze moczu, jeśli wątroba siada, ale to też w normie.
  • Odpowiedz
@RRybak: Mirek, ale ty zdajesz sobie sprawę z tego, że cokolwiek to nie jest, to tylko pogarszasz swój stan? Są teleporady, zadzwoń jeżeli nie chcesz f2f z lekarzem. 4 dni czekasz na co, aż wylądujesz w ciężkim stanie i karetka będzie cię na sor transportowała? Szanuj się.
  • Odpowiedz
@miedzywymiarowy_szympans: Zastanawiam się dlaczego osoby nie mające żadnej styczności z anatomią próbują udzielać porad zdrowotnych bazując wspaniałych atlasach online...

@RRybak: Bardzo prawdopodobne że jest to zapalenie wyrostka robaczkowego, jeżeli ból występuje tylko po prawej stronie. Tylko mierczku pytanie czy ból występuje w okolicy pępka czy może na prawo i dół (ku miedniczo)? Jeżeli tak to powinienneś jak najszybciej udać się do lekarza/SOR.
  • Odpowiedz