husqvarna
XDD
2151
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
van_der_bike
van_der_bike
@husqvarna: A mógł go skasować xD
1689
e.....e
e.....e
@husqvarna: szybko zrobił
596
Flypho
@kuriozalny_prestydygitator Skoro zbiór pusty nie ma elementów, a x jest jego podzbiorem to gdzie tu jakiś skrót myślowy? Wszystko jest logiczne. Zapis jest poprawny. Niekoniecznie elegancki, ale nie wiem gdzie tu jakiś skrót myślowy. Graficznie mógłby narysować 2 puste kółka, jedno wewnątrz drugiego - idealnie oddaloby to sens ostatniej linii o którą się czepiasz.
27
u.....g
u.....g
@husqvarna: Typowe w kraju nad Wisłą. Już na etapie edukacji jest powszechne przyzwolenie na oszustwo...
23
vlodek2532
@husqvarna pamiętam jak takie przykłady w szkole średniej to z palcem w dupie robiłem. Dziś zastanawiałem się dłużej jak policzyć (3x-1)² bo oczywiście wyprowadzał bym to ręcznie bo wzoru nie pamiętam xD

Szkołę średnią skończyłem 10 lat temu
16
a.....k
a.....k
@Flypho: Wynika to z aksjomatu zbioru pustego
Definiuje on zbiór pusty i mówi on, że dla każdego y nieprawdą jest, że y należy do zbioru pustego :)
14
GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni
@husqvarna "ty to jesteś fachura radziu"
8
kuriozalny_prestydygitator
@Flypho: jeśli chciałbyś napisać, że x jest podzbiorem pustego to użyjesz symbolu ⊆
7
@pixel_: bez znaczenia czy liczby rzeczywiste czy zespolone, zbior pusty nie ma elementow i nie powinno sie tak pisać
moim zdaniem duzy skrot myslowy do zdania, że brak rozwiązań
5
a.....k
a.....k
@Flypho: W takim razie cieszę się, że mogłeś dowiedzieć się czegoś nowego :)
5
@husqvarna: można tak pisać że x należy do pustego zbioru?? cos mi nie pasuje w tym
4
a.....k
a.....k
4 godz. temu

@Flypho: Zapis jest niepoprawny z definicji zbioru pustego. To jakaś patologia uczona w szkołach. I mówię to jako magister matematyki z 5.5 na dyplomie ;)
4
pixel_
@kuriozalny_prestydygitator: to wygląda na zadnie z liczb urojonych
3
Flypho
@adifek:
Ale lipa xD, nie wiedziałem, że istnieje taki aksjomat. Się niefortunnie wywaliłem. Nie tak miało być.
3
Flypho
@kuriozalny_prestydygitator:
Ja nie miałem, na mocy tego aksjomatu do którego wkleił link ten zapis jest niepoprawny.
3
a.....k
a.....k
@r4do5: z regulaminu, za moich czasów było słowo w słowo tak samo:
2
Krolowa_Nauk
@kuriozalny_prestydygitator: Ogólnie zdanie "x należy do zbioru pustego" jest sprzeczne samo w sobie i oznacza tyle, co "x jest elementem zbioru, który nie ma żadnych elementów". W ten sposób niektórzy podkreślają, że wyrażenie jest sprzeczne - piszą zdanie sprzeczne i kiedyś przyjęło się pisanie akurat tego zdania. Równie dobrze można było napisać "0=2", ale faktycznie lepiej wygląda zdanie "nie istenieje takie x" lub "brak rozwiązań", niż "x należy do zbioru
2
a.....k
a.....k
@Flypho: istnieje tylko jeden zbiór pusty :)
1
Chaqq
@husqvarna drugą linijka jest zbędna, poza tym końcówka jest źle, x^2=-1/9 <0, x należy do zbioru pustego (rozumiem, że zadanie z liceum i nie wchodzimy w żadne liczby urojone, ani definicje zbioru pustego)
1