@kuriozalny_prestydygitator Skoro zbiór pusty nie ma elementów, a x jest jego podzbiorem to gdzie tu jakiś skrót myślowy? Wszystko jest logiczne. Zapis jest poprawny. Niekoniecznie elegancki, ale nie wiem gdzie tu jakiś skrót myślowy. Graficznie mógłby narysować 2 puste kółka, jedno wewnątrz drugiego - idealnie oddaloby to sens ostatniej linii o którą się czepiasz.
@husqvarna pamiętam jak takie przykłady w szkole średniej to z palcem w dupie robiłem. Dziś zastanawiałem się dłużej jak policzyć (3x-1)² bo oczywiście wyprowadzał bym to ręcznie bo wzoru nie pamiętam xD
@pixel_: bez znaczenia czy liczby rzeczywiste czy zespolone, zbior pusty nie ma elementow i nie powinno sie tak pisać moim zdaniem duzy skrot myslowy do zdania, że brak rozwiązań
@Flypho: Zapis jest niepoprawny z definicji zbioru pustego. To jakaś patologia uczona w szkołach. I mówię to jako magister matematyki z 5.5 na dyplomie ;)
@kuriozalny_prestydygitator: Ogólnie zdanie "x należy do zbioru pustego" jest sprzeczne samo w sobie i oznacza tyle, co "x jest elementem zbioru, który nie ma żadnych elementów". W ten sposób niektórzy podkreślają, że wyrażenie jest sprzeczne - piszą zdanie sprzeczne i kiedyś przyjęło się pisanie akurat tego zdania. Równie dobrze można było napisać "0=2", ale faktycznie lepiej wygląda zdanie "nie istenieje takie x" lub "brak rozwiązań", niż "x należy do zbioru
@husqvarna drugą linijka jest zbędna, poza tym końcówka jest źle, x^2=-1/9 <0, x należy do zbioru pustego (rozumiem, że zadanie z liceum i nie wchodzimy w żadne liczby urojone, ani definicje zbioru pustego)
Rozumiecie, że są wśród nas takie mendy, które nie tylko nie odpuszczą człowiekowi na ostatniej drodze, ale nawet jak zdychasz w męczarniach albo samotnie, bo "muj śfienty hodniczeq"?. Jaką wszą i zwyczajną mendą trzeba być, żeby robić takie rzeczy.... #polska #donisiciele #konfitura #policja #bekazpolakow
Szkołę średnią skończyłem 10 lat temu
Definiuje on zbiór pusty i mówi on, że dla każdego y nieprawdą jest, że y należy do zbioru pustego :)
moim zdaniem duzy skrot myslowy do zdania, że brak rozwiązań
@Flypho: Zapis jest niepoprawny z definicji zbioru pustego. To jakaś patologia uczona w szkołach. I mówię to jako magister matematyki z 5.5 na dyplomie ;)
Ale lipa xD, nie wiedziałem, że istnieje taki aksjomat. Się niefortunnie wywaliłem. Nie tak miało być.
Ja nie miałem, na mocy tego aksjomatu do którego wkleił link ten zapis jest niepoprawny.
Komentarz usunięty przez autora