Wpis z mikrobloga

#sysadmin #linux #wirtualizacja
Może ktoś rozwiązywał takie problemy w swojej firmie/u klienta

Mamy około 7x Red Hat Virtualization (ovirt) ale brakuje nam czegoś na kształt vrops-a z VMware gdzie wpisujesz hosta i od razu możecie wejść gdzie on sie znajduję, poczatkowo zapisywałem dla potomnych gdzie jest dany host aby nie leciec i sprawdzać ale chłopaki dość często migrują te maszynki miedzy RHV-ami no i nie jest to za dobry pomysł. Jak to rozwiązaliście u siebie bo czasem jak trzeba szybko zrobić reset maszynki to trzeba odpalac siedem zakładek i logować sie do każdej co jest no troche wkurzające...

Czasem sie zdarzy że vm-ka zwiśnie na amen większość od razu resetuje z hypervisora i elo, ale słyszałem że można zrobić snapshot szybko maszynki i zrobić jakiś memory dump czy coś takiego i jakoś sprawdzić co było przyczyną zwisu.
Ma ktoś doświadczenie z takim czymś, jak to robicie?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@open-alpha: w sensie jak znaleźć na którym hoście RHV znajduje się maszyna? Z CLI RHVM dalo sie wylistowac liste maszyn na hostach RHV, kojarzę to bo robiliśmy raporty obłożenia VM-ek na danych hostach.
  • Odpowiedz
Z CLI RHVM dalo sie wylistowac liste maszyn na hostach RHV, kojarzę to bo robiliśmy raporty obłożenia VM-ek na danych hostach.

@cofko: da sie to jakoś połaczyć do jednego miejsca czy nie bardzo trzeba z każdego odpytywać?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@open-alpha: nie pamiętam już niestety, chyba trzeba było do każdego się logować, ale dalo się to elegancko ogarnąć skryptem.

Zobacz czy nie ma w ansible galaxy jakichś modułów od ovirta/rhv, tez powinno pomóc ()
  • Odpowiedz
@Kryspin013:

Bardzo ciezko znaleść image z devices w HPSA (HP Server Automation) mniej wiecej tak to wyglada (tylko to jest zakładka z paczkami a my używamy z hostami, wyobraz sobie fqdn, ip clienckie, ip managmentowe, facility itp)
Wklejamy nazwe hostów (mamy ~7.5k w tym vm-ki vmware,fizyki,exalogic,exadata,kvm)
I znajdziesz np server i nagle zwisł to widzisz kvm i musisz przeszukiwać 7 linków do RHV-ów...
Probowałem zapisywać na którym jest ale to
o.....a - @Kryspin013: 

Bardzo ciezko znaleść image z devices w HPSA (HP Server Au...

źródło: comment_1634158367hlbeujsyBsKS1j57gtP2Hg.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz