Wpis z mikrobloga

#programowanie #react #javascript
Tak z ciekawości jakiej kolejności się trzymacie w pliku z komponentem jeśli wrzucacie tam jakieś dodatkowe funkcje pomocnicze czy rendery elementów i są to zbytnie drobiazgi aby tworzyć do tego osobne pliki. Czy główna funkcja zwracająca komponent jest u was na górze w sensie wszystkie te śmieci wrzucacie pod czy nad tę funkcję?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michael94: dzięki za info, niestety sam jestem od js'a w firmie i nie mam od kogo podłapać dobrych praktyk czy chociaż jasnego info rób tak albo tak i chociaż już sporo kodu przerzuciłem to czasem przychodzą rozkminki co lepsze ;D
  • Odpowiedz
@IlllI: Ogólnie jak jesteś w jakieś firmie(projekcie gdzie wiele osób pracuje), to najczęściej masz już coś narzucone, helpers/utils itd, więc nie ma sensu robić rewolucji jeżeli nie masz argumentów. Jak zaczynasz to masz ten przywilej że możesz zacząć :)

Co do pierwszego pytania, nie bardzo możesz definiować drobne funkcje/komponenty pod głównym komponentem, bo będziesz próbował ich użyć zanim zostaną zdefiniowane.
  • Odpowiedz
@michael94: wiesz co nie ma problemu z użyciem ich bo masz hoisting zawsze a moja rozkminka polega na tym, że potem jak się przeklikujesz po plikach i szukasz renderu to zawsze musisz skrollować w dół i omijać te wszystkie poboczne funkcje a tak główną funkcję masz zaraz w viewport a wszelkie funkcje pomocnicze i inne duperele to sobie już wnikasz niżej.
  • Odpowiedz
@IlllI: tu się nie zgodzę, większość linterów domyślnie ma włączone: no-use-before-defined i nie spotkałem się projektem który by to wyłączał.

To że działa, to inna sprawa, a co do renderu to... też się nie zgodzę, zjeżdzasz na sam dół pliku i masz render, zawsze na dole. Komponent może być różnej długości i nie zawsze kończyć się w "viewporcie" ;)
  • Odpowiedz