Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
kiedy kodowklepywacze siedzieli do późna przy matmie dyskretnej ich przyszli scrum masterzy wiercili laski z roku na filologii czy zarządzaniu aż huczało

@Tom_Venus: to by była prawda gdyby scrum masterów było tylu ile programistów - ale ich jest znacznie, znacznie mniej. Są firmy w których jeden scrum master obrabia i 5-6 zespołów. W związku z tym na to stanowisko, szczególnie za dobrą kasę, dostają się tylko najlepsi albo z największym
  • Odpowiedz
@Rak-Pustelnik: Rozbuchane HR, scrum masterzy (może 1/10 ma sens), część PM-ów, nie wspominając o absurdach typu diversity advocate są tworzone żeby pokazać, ileż to kobiet nie jest zatrudnionych. Bum na IT trwa z 15 lat i dziwnym trafem, nadal na informatyce nie ma połowy dziewczyn.
  • Odpowiedz
nie wiem czy myślał, że mu chłopaki na frondendzie napiszą ten backend czy co

@nielubiemycokien: Takie jest założenie Scruma, że zespół scrumowy odpowiada za cały produkt, no ale umówmy się, w praktyce to niezbyt działa.
  • Odpowiedz
@jaca_66: panowie - scrum master, to ktos w rodzaju przewodnika grupy czy cos? W poprawnym normalnym czyli amerykanskim angielskim nie ma takiego okreslenia, a widze,ze angole maja cos takiego. Uswiadomi mnie ktos?
  • Odpowiedz
@jaca_66: niestety ale wiekszosc programistow to zjeby ktorzy maja albo w------e ego w kosmos, albo siedza cicho jak p---a i nic nie mowia robia

Wlasnie dla tego potrzeba jest scrum masterow i proejct managerow ktorzy sa dynamicznymi oskarkami
  • Odpowiedz
Ilu z was rozmawiało o tym na bieżąco i próbowało poprawić współpracę, a ilu z was to w sobie kisi jak obrażone dzieci?

@gjoef: na wewnętrzne spotkanie zespołowe dotyczące zachowania klienta, cymbał scrum master wprowadził klienta, tyle z rozwiązania problemu. W swojej karierze poznałem jednego scrum mastera, który faktycznie był dobry i za to jak pomagał zespołowi mógłby według mnie zarabiać nawet 100k miesiecznie. Reszta to jakieś julki i oskarki
  • Odpowiedz
@jaca_66: przecież to oczywiste że na budowie nie potrzeba kierownika bo budowlańcy wiedzą jak cegły układać. Architekta też nie potrzeba bo oni wiedzą że ściana tu a dach tam. Plany? Panie, przecież ja 15 lat domy buduje, co mi tu będzie jakiś magisterek mówił jak ja mam fundamenty lać!
  • Odpowiedz
@pomidorowymichal1: Ale problemem ze Scrumem i robieniem software'u jest taki, ze w przeciwienstwie do budowy na koncu to i tak programisci decyduja co ma byc zrobione, jak i kiedy. Nie osoby ktore teoretycznie powinny byc za to odpowiedzialne, bo zwyczajnie nie maja wiedzy i kompetencji w dziedzinie ktora staraja sie zarzadzac
  • Odpowiedz