Aktywne Wpisy
adam-photolive +66
arinkao +71
Kapusta do obiadu.
Smażenie trwa dłużej niż w przypadku schabowego, gdy usmaży się z drugiej strony zalewa się go dokładnie mieszaniną miodu, cytryny, soli, sosu sojowego, pieprzu z odrobiną wody i czeka aż połowa odparuje.
#arinkaofood
#gotujzwykopem #jedzzwykopem
Smażenie trwa dłużej niż w przypadku schabowego, gdy usmaży się z drugiej strony zalewa się go dokładnie mieszaniną miodu, cytryny, soli, sosu sojowego, pieprzu z odrobiną wody i czeka aż połowa odparuje.
#arinkaofood
#gotujzwykopem #jedzzwykopem
Dwa lata temu mój wtedy 21-letni braciszek wraz z dziewczyną podjęli decyzję, ze przyjeżdzają do mnie, żeby zarobić gotówkę na dom, bo kredytu się boją i nie chcą brać. Ok, zaprosiłam ich, przyjechali i spędzili tutaj półtora roku. W ogóle historia ich przyjazdu, szukania pracy itp to materiał na osobny wpis, bo generalnie to ich pobyt kosztował mnie i męża bardzo dużo stresu.
Wracając do tematu, brat i dziewczyna podczas pobytu tutaj znaleźli stała prace za całkiem fajna kasę, z nadgodzinami to każde z nich spokojnie wyciągało z £2000 miesięcznie na rękę. Kupili małe autko do dojazdów do pracy, wynajęli swoją kawalerkę, ogólnie fajnie ułożyli sobie tu życie.
Niestety w 2020 nastał morderczy kowid. Brat trochę #szury uznał, ze nigdzie nie będzie bezpieczny tak jak w Polsce, a tu w uk będą go przymusowo szczepić a on nie chce, ale jeżeli już będzie taki przymus, to woli, żeby podczas szczepienia mówili po polsku a nie po angielsku. On chce do kościoła chodzić a uk takie lewackie i kościoły pozamykane…
Tak, jak wspominałam, mieli tutaj w miarę ułożone życie. Przez pandemię nadgodzin mieli aż zanadto i mogli spokojnie trzepać kasy ile wlezie. Oni jednak stwierdzili, ze walić to, wracają bo boja się szczepionek i w środku pandemii wrócili do Polski z zerowymi perspektywami na pracę, czy cokolwiek.
W trakcie tego roku zadzwonili do nas może kilka razy i to po to, żeby zapytać czy już nas zamknęli w klatkach i zaszczepili, albo żeby zapytać czy serio uk upada, wojsko rozwozi paliwo, a na ulicach polują na Polaków, bo mięsa w sklepach brakuje.
Clue programu jest takie ze, kilka dni temu zadzwonili z pytaniem, czy znowu ich nie przygarnę, bo Matka Bozlga przywitała ich kopem w dupe i pracą na magazynie za najniższą krajową, co jak na standardy Polski B, to i tak dużo. Śmiać mi się chce i ogólnie to wielkie XD
#uk #zalesie
@Ksiegowa_Lodzia: to pisz szybko i wołaj, bo jestem ciekaw
@Ksiegowa_Lodzia: przygarniesz?
@Ksiegowa_Lodzia: ja pomoglem 2 osobom przyjechac i zaczac w uk, dwie rozne osoby, dwie rozne sytuacje itp obu przypadkow zaluje i powiedzialem nigdy wiecej
Różnica
Poza tym, chyba już wyrosłam z mieszkania z ludźmi innymi niż moja najbliższa rodzina, czyli mąż i bombelek
Na dom w PL zyjac jak szczury w UK powinni zarobić w 5 lat. A co potem? Przyjada kupią dom i utrzymają go za dwie minimalne?
W UK i tak muszą wziąć kredyt na taką jakąś klitke wąską, ale
trzeba brać przykład z starszych i mądrzejszych Anglików i tak ustawić sobie życie żeby na conajmniej 3 miesiące w roku np grudzień-luty wyjeżdżać na południe Europy. Lub gdzieś dalej bliżej równika, ważne aby było ciepło i długo jasno
Tylko desperaci zostają tu w tych ciemnościach.
Polacy przyjeżdżają tu i myślą że wiedza lepiej jak tu żyć a potem się kończy tak że
To jest właśnie standardowe myślenie polaków na emigracji, wyjechać tyrać na dom, a potem wrócić i tyrać za minimalną w polsce, ale za to z domem xD
@Ksiegowa_Lodzia: xDDD To najśmieszniejszy powód jaki widziałem. Niech ginie.
@Ksiegowa_Lodzia: Dawaj plis i wołaj xD
Komentarz usunięty przez moderatora
Oczywiście że tak. Utrzymanie domu czy mieszkania którego jest się właścicielem to nie jest duży koszt. Pozatym dlaczego zakładasz że zawsze będą zarabiali tylko minimalną skoro w obcym państwie zarabiali więcej od minimalnej. Mają dopiero po dwadzieścia kilka lat.
Utrzymanie domu jest tanie? Tańsze niż płacenie raty i utrzymanie, ale samo życie kosztuje ok 4000zl. Gdzie oszczędności? Gdzie dziecko? Pies? Wakacje?
W UK mieliby na większość, i może jakiś gorszy domek, ale też.
Komentarz usunięty przez autora
Utrzymanie domu i auta w UK też jest drogie. A pracy nie znajdą lepszej ani w PL ani w UK dopóki nie podniosą kwalifikacji. Oczywiście że łatwiej zarobić w UK ale w Polsce też da się fajnie żyć.
Przy wynajmie płacisz 500-600 na miesiąc. Po zakupie 300-400.
Zawsze się bardziej opłaca kupić dom w UK ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@Ksiegowa_Lodzia: myślałem że na końcu puentą będzie że dzwonili czy nie masz funtów pożyczyć xD
@Ksiegowa_Lodzia: wyślij ich
@peszmerd: teraz, nie 2 lata temu
https://www.reed.co.uk/jobs/warehouse-operative/44050287?source=searchResults&filter=%2fjobs%2fwarehouse-operative-jobs-in-swan-valley
U mnie w Northampton, Sainsbury
@kipowrot: Lepszy taki scenariusz niż pracowanie za minimalną w Polsce i życie od pierwszego do pierwszego. Przez te 5 lat mogliby podnieść kwalifikację, ale wątpię, że to realne czytając jak bardzo ufają przekazowi w TV