Wpis z mikrobloga

Dlaczego w tym smutnym kraju nie można znaleźć kebaba takiego jak w Polsce czy ogólnie reszcie Europy? W sensie, że bułka, pomieszane warzywa, mięso i sos
A nie #!$%@? #!$%@? jakiegoś mięsa w paskach, oddzielnie parę warzyw i oddzielnie sos, a wszystko na kawałku naleśnika i zamknięte w plastiku. Oczywiście dużo bardziej tlustsze niż dobry polski kebab.
Juz nie wspomnę, że mięso chyba z tej samej fabryki na całe uk idzie bo wszędzie TAK SAMO "doprawione". #uk
  • 29
döner kebap


o umlaut raczej z Turcji albo Polski nie pochodzi...

@Zordon_: Doner kebab (also spelled döner kebab) (UK: /ˈdɒnər kɪˈbæb/, US: /ˈdoʊnər kɪˈbɑːb/; Turkish: döner or döner kebap [dœˈneɾ ceˈbap]) is a type of kebab, made of meat cooked on a vertical rotisserie.[1] Seasoned meat stacked in the shape of an inverted cone is turned slowly on the rotisserie, next to a vertical cooking element. The operator uses a knife
Prawdziwy kebab wygląda tak jak na zdjęciu. Gdzie masz tu naleśnika i mięso skrojone w plastry. Całe Google Grafika przy haśle „Original turkish kebab” wyświetla właśnie to. No chyba, że jesteś mądrzejszy od gugla, to szacun.


@Zordon_: #!$%@? a nie wygląda. Za wiki:

Kebab – turecka potrawa[1]. Określenie obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy (m.in. İskender kebabı, Adana kebabı czy şiş kebabı) i nie jest jednoznaczne.
@Zordon_: Trochę tak trochę nie, to jest jakby doner kebab i faktycznie jest najbardziej popularny w Turcji. Jest tez jego wersja w tortilli i to właśnie zbliżony do naszego tylko z dużymi kawałkami warzyw, moim zdaniem dużo lepszy niż te polskie.
Jak cos to mam przepis na takiego jak na zdjęciu od znajomego szefa kuchni z Turcji tylko znalezienie dobrego mięsa w Polsce graniczy z cudem.