Wpis z mikrobloga

Jej upadek pociągnie szerokie konsekwencje dla zachodu, ciężko mi ocenić jakie bo nie ma precedensu w tej sytuacji

@KochanekAdmina: dobry wpis ale imho odpowiedź tutaj jest że nie będzie za bardzo konsekwencji

Zachód nie lubi inwestować na tzw. "rynkach wschodzacych", jak już inwestuje to liczy się z ryzykiem

Kryzys w Chinach będzie jeszcze wręcz korzystny bo spadną ceny produkcji jeszcze bardziej a to że małe chińskie dziecko nie będzie miało
  • Odpowiedz
dobry wpis ale imho odpowiedź tutaj jest że nie będzie za bardzo konsekwencji

@gatineau: spowolnienie dynamiki wzrostu PKB w Chinach pociągnie ze sobą konsekwencje w rozwoju gospodarki światowej. Dla wszystkich zachodnich firm Chiny to ogromny i bardzo szybko rosnący rynek zbytu. Jeżeli tam siądzie popyt to czym go zastąpią?
  • Odpowiedz
Zachód nie lubi inwestować na tzw. "rynkach wschodzacych", jak już inwestuje to liczy się z ryzykiem

@gatineau: Tak nie lubi że w same evergrande utopione 20 miliardów.

Zresztą ja bardziej stawiam na globalny kryzys gospodarczy z powodu wywrotki fabryki świata niż utopienie zachodnich banków i funduszy chociaż te też dostaną lekko po
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: Biorąc pod uwagę ich politykę i to, jak szybko Chiny się rozwinęły, każdy średnio rozgarnięty człowiek wie, nawet bez większej analizy, że muszą mieć ogromne długi. Przecież tam są całe miasta stawiane i nikt w nich nie mieszka. No ale kuce myślą, że tam każdy na paróweczkach się dorobił XD
  • Odpowiedz
Dla wszystkich zachodnich firm Chiny to ogromny i bardzo szybko rosnący rynek zbytu

@Sabarolus: Masz jakieś konkretne liczby? Wydaje mi się że chinole mają wszystko swoje i zachodnie korporacje nie są w stanie tam konkurować poza segmentem luksusowym bo cena

No ale może się mylę
  • Odpowiedz
W dłuższej perspektywie zachód jest wygrany bo fabryki wrócą do nas, ale w krótkiem to będzie pogrom

@KochanekAdmina: meh, ja uważam że ta cała globalizacja jest przereklamowana.

Wmówiono nam że świat to system naczyń połączonych i przerwanie łańcuchów dostaw spowoduje masowy kryzys i głód i zniszczenie
  • Odpowiedz
a ty masz jakieś akcje czy tylko gotówka?

@card_man: obecnie siedzę na gotówce, resztki akcji sprzedaje w tym tygodniu. Betuje własny hajs na kryzys. Możliwe że stane się albo memem albo zarobasem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Masz jakieś konkretne liczby? Wydaje mi się że chinole mają wszystko swoje i zachodnie korporacje nie są w stanie tam konkurować poza segmentem luksusowym bo cena

@gatineau: Zachodnie
  • Odpowiedz
A potem przyszła pandemia i świat stanął na 1 okrągły rok. I co? I nic, drukarki robią brrr,. Łańcuchy dostaw przerwane, miała być apokalipsa a jest bezprecedensowa hossa.

@gatineau: Inflacji podażowej to pan nie widzi na całym globie?
  • Odpowiedz
obecnie siedzę na gotówce, resztki akcji sprzedaje w tym tygodniu

@KochanekAdmina: Podczas takiej inflacji? Ja bym to przemyślał i jednak zostawił jakiś nietrywialny % majątku poza gotówka i na wszelki wypadek nieruchomościami

Bo uratujesz oszczędności przed korekta o 20% na giełdzie ale w międzyczasie 3x 6% inflacji RDR ci to zje.

A giełda kiedyś odbije, wyższe ceny już zostaną.
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: To na kiedy przepowiadacz ten krach? Bo ze kiedy to wszystko jebnie to kazdy wie. Zazwyczaj pisza jebnie za 2-3 miesiace, poczym wydłużają ten termin w nieskończoność, przekonując, ze krach jest juz za rogiem
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: Chiny shrodingera - potężna gospodarka która zaraz zaora Stany (kiedy trzeba kląć na zachód) i komunistyczne państwo z kartonu (kiedy trzeba kląć na lewaków).

Oczywiście bliżej mu do tego drugiego, a każdy kto zna historie Chin chociaż pobieżnie wie jaki mają talent do samodestrukcji.
  • Odpowiedz
To na kiedy przepowiadacz ten krach? Bo ze kiedy to wszystko jebnie to kazdy wie. Zazwyczaj pisza jebnie za 2-3 miesiace, poczym wydłużają ten termin w nieskończoność, przekonując, ze krach jest juz za rogiem

@maniek74: O ile się orientuje to oficjalny upadek evergrande (30dni niewypłacania obligacji) jakoś w okolic 24 października występuje i wtedy bym się spodziewał krachu o ile jakoś się ta spółka nie ogarnie.
  • Odpowiedz
Inflacji podażowej to pan nie widzi na całym globie?

@KochanekAdmina: Widzi, ale to nie apokalipsa a wręcz przeciwnie, puchną ceny i wartość mojego portfolio akcji jednocześnie

Moja teza nie jest taka że nic się nie dzieje tylko że nie ma apokalipsy a zachód sobie
  • Odpowiedz