Wpis z mikrobloga

#google #googleappengine #chmura #serwer #php #android #programowanie

Możecie mi pomóc z Google App Engine? Mój angielski nie jest na takim poziomie abym sam mógł sobie poradzić z moim problemem.

Właściwie to zacznę od wyjaśnienia kwestii czy dobrze rozumiem zasadę działania tegoż wynalazku. Bo z tego co wyczytałem to google umożliwia mi wrzucenie tam skryptu np. php, który będzie sobie działał w ramach jakiś limitów? Dodatkowo znalazłem, że pozwala mi na max 5 mln wyświetleń. Czy to wszystko co piszę to prawda? Jeśli tak to jakie kroki muszę podjąć aby zadziałało coś co poniżej opiszę.

Otóż, na serwerze znajduje się skrypt, który jest uruchamiany co 5 min i pobiera dane z ok 50 zewnętrznych źródeł. Dane są przez skrypt odpowiednio obrabiane i zapisywane do pliku json. Skrypt zabiera 7mb ram i działa do 10s, utworzony plik jest wielkości ok 10 kb.

Z drugiej strony jest aplikacja na androida, która pobiera sobie ten pliczek na życzenie usera. Zakładam ok 10 000 użytkowników, gdzie każdy będzie pobierał plik ok 10-15 razy dziennie.

Dodatkowo użytkownik inicjuje inne skrypty, które wykonują małe operacje w bazie MySql na serwerze.

Czy w Google App Engine jestem w stanie coś takiego stworzyć? Jeśli tak to w jaki sposób? Przyznam, że w tym ich panelu nie mogę się odnaleźć. Czy jest to takie proste jak w zwykłych hostingach WWW? Czy darmowa wersja jest w stanie coś takiego uciągnąć?

Ewentualnie czy znacie może jakieś tanie hostingi do tego typu celów? Z możliwością późniejszego upgrade'u w razie większej liczby użytkowników? W poprzedniej mojej aplikacji korzystałem z hostingu za śmieszne pieniądze na gbzl.pl (nie śmiać się), przy 1000 użytkowników śmigało ładnie. Jednak tu mój skrypt nie działa bo wykonuje za dużo połączeń na zewnątrz i jest przerywany.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc:)
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach