Wpis z mikrobloga

Mireczki, jakie gotowe posiłki polecacie z #lidl lub #biedronka, w słoikach, puszkach lub opakowaniach plastikowych, że to się na szybko podgrzewa w mikrofali, na patelni, w garnku lub w piekarniku i w efekcie dostaje się smaczny i pożywny obiad na ciepło?
Nie umiem gotować, ale codziennie jestem głodny. Stąd moje pytanie.
Polecicie coś?
Macie swoje ulubione pozycje?

#pytaniedoeksperta #obiad #gotujzwykopem #gotowanie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adaslaw: te gotowe potrawy to w 90% straszny syf, poza tym jak kupisz sobie pierś z kurczaka i zrobisz z niej 2-3 kotlety, a w międzyczasie ugotujesz ryż to dużo to czasu nie zajmie, a i zaoszczędzisz i o wiele lepiej zjesz, i będziesz miał jeszcze kotleta na następny dzień
  • Odpowiedz
@Adaslaw: Nie wiem czy pozywne bo nigdy nie liczylem kalorii. Ale z biedry zupki sa calkiem ok. Mowie o tych w pojemnikach do odgrzania w mikrofali a nie o chinskich.

Oprocz tego tacki "do mikrofali" tez maja dobre w smaku - i jak wyzej - nie wiwem na ile "kaloryczne" bo o to nie dbam.

Od jakos 10 lat nie gotuje w domu a stoluje sie na miesice/sloikami/tackami wiec moge conieco powiedziec w
  • Odpowiedz
@Adaslaw: ewentualnie jakieś pulpety w sosie, gołąbki albo bigos - te słoikowe rzeczy też nie są złe. Odradzam gotowych dań typu makaron z czymśtam, pakowane na tacce, bo ani to smaczne ani zdrowe.
  • Odpowiedz
@Adaslaw: możesz też spróbować gotowe mięso do burgerów, kupujesz bułki, ser, pomidora, cebule, jakiś sos (czy nawet ketchup). Tak samo z hotdogami - bułka, parówka, ketchup.
  • Odpowiedz
@Adaslaw: W biederce są flaczki w rosole w słoikach (są też "zamojskie", ale ich nie lubię) i są całkiem w pytkę po doprawieniu, nie śmierdzą itp. Samemu za dużo roboty.

Jadałem też z biedy te wolno gotowane mięska i np. indyk ze śliwką był git.
  • Odpowiedz
@Adaslaw: chodzisz głodny bo te rzeczy są syfiaste i większości to puste kalorie, proponuję te produkty które mają najwięcej białka (twaróg z pomidorkiem albo rzodkiewką sobie zrobić do miseczki, szejk na bazie kefiru wysokobiałkowego, nie bój się jajek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak totalnie nie chce ci się gotować to dobrym źródłem mięsa będą ryby np śledź, makrela to ryby których nie musisz nawet gotować tylko
lachat - @Adaslaw: chodzisz głodny bo te rzeczy są syfiaste i większości to puste kal...

źródło: IMG_7340

Pobierz
  • Odpowiedz
@Adaslaw: ojciec jada mielone/schabowe/devolaie z biedry i żabki, czasem z Kauflanda. W słoikach czasem jakieś dania Jadłowiec. W Kauflandzie czasem mu kupuję rybę z kaszą/ryżem w sosie po azjatycku/po węgiersku. Ale w sumie najlepiej sam popróbuj co Ci będzie smakować ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Adaslaw: kup sobie sos słodko kwaśny w słoiku, mieszankę chińska, filet z kurczaka. I ryż w torbie.
Zagotuj wodę na ryż według instrukcji.
Filet w kostkę i możesz go tylko w samym sosie sojowym i oliwie potrzymać. Na patelnię chwila z jednej strony, z drugiej i do miski. Na tej samej patelni możesz dać łyżkę oliwy wrzucasz mieszankę chińską, jak się podsmaży i będzie jeszcze twarda, wlewasz sos, kurczaka# 5-10min
  • Odpowiedz
@Adaslaw: Paczkowane gnocchi z biedry. Przygotowanie zajmuje dosłownie max 10 minut. Gotujesz w wodzie, odcedzasz, mieszasz z pół słoiczka pesto, rzucasz na to kilka oliwek i/lub pomidorków i/lub kawałek pokruszonej fety i masz szybki smaczny zdrowy i lekki obiad który nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych ani wkładu sił.
  • Odpowiedz