Wpis z mikrobloga

• 675
Mam wrażenie że Facebookowe grupy zabiły trochę fora internetowe. Na forum były tematy zbiorcze, wszystkie ważne informacje w jednym temacie, fora podzielone na kategorie. Jak była fajna moderacja to ogarniali nowych którzy powtarzali kolejny raz to samo pytanie i jakoś to było wszystko poukładane.

A na Facebooku? 16 postów dziennie z zapytaniem jaki olej, co to za ikonka, co to za przycisk. Zapytasz coś to dostaniesz 2 sensowne odpowiedzi reszta to spam albo "taktyczne kropki". Znaleźć coś za pomocą magicznej lupki to też cud bo burdel jest niesamowity. Generalnie tragedia.

#motoryzacja #facebook #internet
  • 56
@wujogm: grupy na fejsbuku są łatwiej dostępne prawie każdy ma fejsbuka loguje się wchodzi w grupy i już jest. Z forami do każdego trzeba mieć konto pamiętać passy email i tak dalej najczęściej ludzie dołączają do kilku grup przeglądają swoją tablicę na fejsie i mają posty na tablicy z wszystkich grup bez logowania się do każdego forum osobno w łatwy sposób można zrobić przegląd codziennie świeżych informacji na grupkach podczas srania.
@wujogm jeszcze najlepsze reklama sponsorowana danego produktu (ciuchy, obuwie, książka itp) cena podana jest w linku do sklepu ale znajdują się ludzie co nawet nie chce im się wchodzić do sklepu gdzie cena jak wół podana, i co chwilę pytania jaka cena... Te prymitywy nawet nie widzą że już ktoś te pytanie zadał i odpowiedź została udzielona? FB i te grupy to jeden wielki rak
@ainam102: no tak jest takie forum i teraz ktoś kto się na tym zna musi takie forum utrzymywać płacić za serwer baze danych moderować pilnować żeby ludzie cp nie wrzucali, wprowadzać zmiany w wyglądzie pewnie kilku programistów musi być zatrudnionych żeby to utrzymywać. Wiadomo to forum jest już tak duże że pewnie mają siano z reklam i zarabiają na tym spore pieniądze, ale facebook część tych rzeczy załatwia za ciebie ty
@papaj42: pisałem o forum który ktoś wyżej wspomniał skyscapercity największe forum na świecie to nie jest postawione na phpBB tylko profesjonalna stronka. A postawienie phpBB na pewno nie jest takie proste jak stworzenie grupki na facebooku i raczej wątpię żeby było tak proste żeby przeciętny użytkownik mógł postawić gotowe forum używając telefonu w kilku klikach xd
@ainam102: Siłą rozpędu, bo dyskusji o inwestycjach na przestrzeni lat ich powstawania nie dałoby się zrobić na fejsie. A reszta społeczności obudowana jest wokół tego.
@Positano1: Nie no wiadomo, ale mimo wszystko jest relatywnie proste. Po prostu do jakiś prostych zagadnień facebook wystarcza w zupełności, ale są tematyki gdzie fora cieszą się ogromną popularnością i ktoś by musiał na łeb upaść żeby czerpać na taki temat wiedzę z facebooka. Tak jak np. w IT nikt nie szuka pomocy na grupkach facebookowych, tylko wchodzi na stackoverflow. Co innego jak bym chciał się dowiedzieć gdzie na wakacje polecieć
@wujogm Grupki na FB to tragedia przede wszystkim przez ich moderację. Ja nie mam na FB zdjęcia profilowego i nie mogę przez to dodawać postów na niektórych grupach bo mają ustawione, że z automatu ma odrzucać jak ktoś nie ma zdjęcia xD