Wpis z mikrobloga

• 675
Mam wrażenie że Facebookowe grupy zabiły trochę fora internetowe. Na forum były tematy zbiorcze, wszystkie ważne informacje w jednym temacie, fora podzielone na kategorie. Jak była fajna moderacja to ogarniali nowych którzy powtarzali kolejny raz to samo pytanie i jakoś to było wszystko poukładane.

A na Facebooku? 16 postów dziennie z zapytaniem jaki olej, co to za ikonka, co to za przycisk. Zapytasz coś to dostaniesz 2 sensowne odpowiedzi reszta to spam albo "taktyczne kropki". Znaleźć coś za pomocą magicznej lupki to też cud bo burdel jest niesamowity. Generalnie tragedia.

#motoryzacja #facebook #internet
  • 56
@wujogm: Trochę? To główny czynnik. Wszyscy siedzą na fejsie, grupki są to z wygody juz nie ma po co gdzieś indziej wchodzić. Ściek taki na tych grupach, że to aż niemiłosierne. W dodatku nawet jeśli ktoś dostaje odpowiedź bo pytanie bylo do tego stopnia banalne to odpowiada mu 20 użytkowników tą samą odpowiedzią pomimo, że ktoś już poprawnie odpowiedział xD
@wujogm: Podobnie z Discordem, są tylko działy i czat w każdym z nich, nie ma ładnie posegregowanych tematów jak na forum, jest za to chaos i wieczne przewijanie, żeby dotrzeć do starszych informacji. Wyszukiwać się nie da po tytule tematu, skoro ich nie ma, więc zostaje czytanie masy wiadomości, w których pojawiło się szukane słowo. Działy są zwykle dość ogólne, więc przedmiot rozmowy często się zmienia, gdy na forum wyznaczał go
@Positano1:
Nie przesadzasz trochę z tym, że niby założenie forum jest takie trudne? Ja po raz pierwszy założyłem proste forum jeszcze jako dziecko, niedługo po tym jak w ogóle podłączyli mi Ne(rw)ostradę - miałem wówczas jakieś 11-12 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co prawda było to małe forum, na które zapraszałem głównie moich internetowych znajomych i w szczycie aktywności wchodziło tam jakieś dwadzieścia-parę osób... no, ale było
Sam prowadziłem dość popularne forum (około 1mln postów). Moderacja zajmowało się w sumie oprócz mnie 3 inne osoby które były też specjalistami w swoich działach. Oprócz dbania o porządek pomagały przez udzielanie odpowiedzi. Ale dużym plusem forum o którym się nie mówi to była kasa z reklam od sponsorow i reklamodawców. W dużej mierze dzieliłem się nią z użytkownikami robiąc konkursy lub docebiajac aktywne na forum osoby.
W momencie jak pojawił się
@wujogm: widzisz? na naszych oczach właśnie dzieje się to, o czym pisałem. jeżeli fb nie wstanie to przepada niepoliczona i bezcenna ilość wiedzy zgromadzona na wszelakich grupach tematycznych. fora miały tę zaletę, że gdy zdechnie jedno, dwa, osiem, to pozostałe setki tysięcy pozostają aktywne... smutne, lecz prawdziwe...
@wujogm: Bo administracja na forach facebookowych praktycznie nie istnieje, tryb wyszukiwania jest kłopotliwy, brak możliwości zarabiania na reklamach - chyba, że dogadasz się z kim, że zmieni na Twoją reklamówkę zdjęcie grupy, tylko wtedy wystarczy #!$%@?ć admina i grupa robi magicznie poof z facebooka.