Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jaca_66: może jak piszą w pythonie, jakieś AI, lub wyszukiwanie obrazem, gry itp. to tak. Do takich normalnych crudów, aplikacji webowych, spraw biznesowych aż tak się nie przydaje na codzień. Jak komuś się przydaje rozróżniać i pisać kilka algorytmów np. sortowania to niech da znać do czego, chętnie sie dowiem :)
  • Odpowiedz
  • 0
@jaca_66: a Ty się zatrudniasz na juniora czy na jakie stanowisko że Cię o to pytali? Ja miałem same pytania z czystej javy ale nic nie było o algorytmach. Raz na rozmowie miałem napisać jakiś algorytm do wyliczania sumy kontrolnej ale mi dali ten algorytm na wikipedii.
  • Odpowiedz
@jaca_66: jakbym sam coś algorytmicznego zaimplementował to by mnie odrzucili na review i tyle. Nie tylko nie trzeba ale i nie wolno. Niby co to za filozofia napisać kopiec binarny #pdk albo jakieś wyszukiwanie ale jak przegapisz corner case to koszty są spore. Używa się audytowanych bibliotek z długim stażem które tworzą informatycy teoretycy.
  • Odpowiedz
@jaca_66: w polsce to jest chyba tylko robota na taśmie programistycznej, żadnych innowacji więc polaczkom się nie przydają takie rzeczy jak algorytmika.
Co innego na zachodzie, daltego pewnie tam kładą większy nacisk na to niż na znajomość biblioteki springa, bo tego zawsze możesz się douczyć w locie
  • Odpowiedz
  • 0
@jaca_66: Nie. 90% czasu w pracy spędzam na integracji z chmura, zewnętrznymi api, ogólnie pisanie aplikacji webowych. Potrzebuje wiedzy z tego zakresu, a nie jak napisać najszybsze sortowanie dla danego zbioru. Jestem w stanie to wygooglowac w 5minut.

Ale przed rozmową coś rzucę okiem, zrobię parę zadań, ale to żeby przypomnieć sobie totalne podstawy jak bubble sort czy coś takiego.
  • Odpowiedz
Potrzebuje wiedzy z tego zakresu, a nie jak napisać najszybsze sortowanie dla danego zbioru. Jestem w stanie to wygooglowac w 5minut.

@straznik_internetuf: Ta, każdy tak mówi, a potem O(N^2) lata w kodzie. Skąd masz wiedzieć, co sobie przypomnieć jak nie znasz podstaw?
  • Odpowiedz
  • 0
@alex-fortune: po to jest code review, taka prawda że jak ktoś zacznie narzekać że coś chodzi wolno to się ktoś temu wkoncu przyjrzy i patrząc pod kątem wydajności to wkoncu zobaczy ze jest to nieoptymalne i można zrobić to szybciej ;)

Dopóki pisze jakieś apki webowe a nie oprogramowanie do utrzymania pacjentów przy życiu to na spokojnie
  • Odpowiedz