ocet i soda dzialaja chyba na wszystko. Ostatnio zmiekczalem sovie ręczniki piarac w occie i płucząc w roztworze sody
@Quesedilla_dostojewski: Czy to ma sens? Rozumiem, że ręcznik po praniu nasiąknięty octem wkładałeś do sody i go tam płukałeś. Maturę z chemii pisałem wieki temu, ale przy tej czynności dochodziło do zobojętnienia (ocet ma odczyn kwasowy, a soda to zasada) i soda nie działała tak jak powinna. Lepiej byłoby po praniu
@MiQ27: u mnie nawet zalanie octem na 48 godzin nie pomaga. Kiedyś byłem głupi i każda gumową dysze przepychałem igłą / wykałaczką ( ͡°͜ʖ͡°). Teraz kupuje co 2-3 miesiące najtańszą słuchawkę z Juli za 14 zł.
@Altru: pamiętam tą radość jak w nowowynajmowanym bardzo skromnym mieszkaniu założyłem nową słuchawkę z LIROJA. Jak to ładnie psikało! Przyjemnie się włosy myło od tamtej chwili
@kcpi: @Bobby_Sixkilla: im cieplejsza woda tym szybciej schodzi. A jeśli chodzi o czajnik to wsypuję opakowanie kwasku do środka, zalewam wody do kreski minimum i włączam, żeby się zagotowała. A kabinę prysznicową to rozpuściłem w misce z gorącą wodą i szorowalem szmatką. Myślę, że zrobienie "pasty" z niewielkiej ilości wody i dużej ilości kwasku i szorowanie szczoteczką to już jest ostateczność
źródło: comment_1632414170u21Uim4x12Q8qOL256D5bS.jpg
Pobierzźródło: comment_1632414269t1klwgLpYcZsIIyzplk2hJ.jpg
Pobierz@Quesedilla_dostojewski: Czy to ma sens? Rozumiem, że ręcznik po praniu nasiąknięty octem wkładałeś do sody i go tam płukałeś. Maturę z chemii pisałem wieki temu, ale przy tej czynności dochodziło do zobojętnienia (ocet ma odczyn kwasowy, a soda to zasada) i soda nie działała tak jak powinna. Lepiej byłoby po praniu
źródło: comment_16324301484u9HOJ6QHPMRo3iO3sw5kV.jpg
Pobierz@raphau: ten kwasek to na zimna czy wrzątek?
źródło: comment_16324368132A102ouj3L2KprqjL9kBXw.jpg
Pobierzźródło: comment_1632468210cleeCF3g3lJBBiFW4hTf0u.jpg
PobierzA jeśli chodzi o czajnik to wsypuję opakowanie kwasku do środka, zalewam wody do kreski minimum i włączam, żeby się zagotowała.
A kabinę prysznicową to rozpuściłem w misce z gorącą wodą i szorowalem szmatką.
Myślę, że zrobienie "pasty" z niewielkiej ilości wody i dużej ilości kwasku i szorowanie szczoteczką to już jest ostateczność