Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do tego wpisu: https://www.wykop.pl/wpis/60587941/podobno-77-polakow-zrezygnowalo-z-ppk-musze-przyzn/

Podobno 77% Polaków zrezygnowało z PPK. Muszę przyznać że była to bardzo dobra decyzja. Co prada pozbawiliście się 1,5% podwyżki wynagrodzenia (składka pracodawcy) to pewnie 2% swego wynagrodzenia, które musielibyście przeznaczyć na składkę ze swego wynagrodzenia zainwestowaliści z lepszą stopą zwrotu niż wynosi stopa wzrostu jednostki PPT.

W PZU cena jednostki wygląda tak

Pozwolę sobie coś wyjaśnić:

Zwrot środków to wycofanie przez uczestnika PPK oszczędności zgromadzonych na jego rachunku PPK w dowolnym momencie przed 60. rokiem życia, bez konieczności podawania przyczyny. Przy zwrocie należy mieć jednak na uwadze to, że wypłata nie obejmie całości zgromadzonych środków. Zostanie ona pomniejszona o dopłaty pochodzące ze środków publicznych (wpłata powitalna i dopłaty roczne), 30% środków pochodzących z wpłat pracodawcy oraz 19% podatek od zysków kapitałowych wypracowanych przez pozostałą część środków, pochodzącą z wpłat pracodawcy oraz wpłat pracownika.

Źródło: https://www.mojeppk.pl/aktualnosci/Wczesniejsza-wyplata-srodkow-z-PPK---to-oczywiscie-mozliwe-.html

Druga kwestia:

W każdym nowym czy kolejnym miejscu pracy pracodawca ma obowiązek podpisać w imieniu pracownika umowę o prowadzenie PPK, czyli „utworzyć” dla niego rachunek PPK i przekazywać do niego wpłaty.

Przy każdej zmianie zatrudnienia pracownik powinien więc złożyć nowemu (czy kolejnemu) pracodawcy oświadczenie o zawartych w jego imieniu umowach o prowadzenie PPK. Pracodawca ma obowiązek, w imieniu takiego pracownika, zawnioskować o wypłatę transferową środków z wcześniej utworzonych rachunków PPK na nowy – „utworzony” przez tego pracodawcę. Pracownik może oczywiście nie wyrazić na to zgody.

Decyzja o tym, czy dotychczasowe oszczędności zostawić w „starej” instytucji finansowej, czy przekazać je na rachunek w nowej, należy więc do uczestnika PPK. Pozostawienie ich w instytucji dotychczasowej może jednak prowadzić do sytuacji, w której jego oszczędności będą gromadzone w ramach różnych PPK, co jest oczywiście dozwolone. Utrudniać jednak może późniejsze dysponowanie tymi środkami. Z tego względu wydaje się, że opcją korzystniejszą dla uczestnika PPK będzie spowodowanie, aby gromadzone przez niego pieniądze w czasie jego aktywności zawodowej „podążały” za nim. Będzie to o tyle łatwiejsze, że nie wymaga to podejmowania przez pracownika żadnych starań. Wystarczy tylko, że pracownik pozwoli działać pracodawcy.

Źródło: https://www.mojeppk.pl/faq.html#query=Co+to+znaczy%2C+%C5%BCe+%C5%9Brodki+pod%C4%85%C5%BCaj%C4%85+za+pracownikiem%2C+kiedy+zmienia+miejsce+pracy%3F&type=pracownik&theme=all

Podsumowując, decydując się na PPK nie masz kontroli nad tym w co inwestujesz i kto to robi. Jak komuś to nie przeszkadza to droga wolna ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Te same tagi: #inwestycje #gielda #pzu #ppk #pracowniczeplanykapitalowe
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Smokalaskanski: rezygnujac z PPK mowisz pracodawcy: "uprzejmie panu dziekuje za podwyzke rzedu 1,5%; wole jej nie dostac, bo jak ja dostane, to bede sie bal, ze mi ja ktos zabierze; wole zyc skromniej ale nie martwic sie o to, co zrobie z nadmiarowa gotowka, jeszcze mi o--------i z dobrobytu i nie bede mogl narzekac, ze jest zle."

Fuck logic. Masz racje.
  • Odpowiedz
@WatchYourBack: olać wykop, bo tu pełno malkontentów. Ale nawet tak normalnie rozmawiając z ludźmi, trudno kogokolwiek przekonać do robienia zwrotów. Wszyscy z góry są tak negatywnie nastawieni, że żadne fakty o 1,5 % nie przekonują. Udało mi się przekonać do tego zaledwie 2 osoby. Internetu tak mocno namieszały w głowach, że wszyscy powtarzają to samo.
  • Odpowiedz
Podsumowując, decydując się na PPK nie masz kontroli nad tym w co inwestujesz i kto to robi.

@JanuszAndrzejNowak: Po prostu nie zrozumiałeś, co czytasz...

1) 19% podatku jest od ZYSKU z funduszu - jak comiesięcznie wycofujesz składki to zysk będzie gdzieś w rejonie zera.
2) wypłata z PPK nie jest równoznaczna z tym, że się z niego wypisałeś.
  • Odpowiedz
ilość trolli, tzn. osób, które zachęcają i wyśmiewają rezygnujących pod wpisami o PPK na Wypoku jest dziwnie nienaturalna i cos czuję tu rękę obozu rządzącego.

@WatchYourBack:

Przejrzałeś mnie, za chwalenie PPK płaci mi Morawiecki, za szkalowanie PiS na #polityka płaci mi Tusk.
  • Odpowiedz