Wpis z mikrobloga

Cześć,

Próbuję stworzyć sobie arkusz excelowski, żeby śledzić średni kurs zakupionych przeze mnie krypto (przy czym wątpię, by dla giełdy miało być szczególnie inaczej, dlatego też taguję). Gdybym tylko kupował, to problemu by nie było, ale kiedy zaczynam sprzedawać, to wszystko zaczyna trafiać szlag. Znalazłem link (https://inwestycje-gieldowe.pl/blog/srednia-cena-akcji-i-usrednianie-ceny/ - ostatnia sytuacja), ale do tego samego doszedłem sam, przy czym ciężko mi wpaść na jakiś prosty arkusz, który by mi to automatycznie ogarnął (wprowadzając tylko kurs i ilość kupna / sprzedaży). Jedyny sensowny pomysł, jaki mi przychodzi do głowy, to po każdej sprzedaży wklepywać pozostałą liczbę krypto z uśrednionym kursem przed sprzedażą. Czy ktoś próbował zrobić coś takiego i udało mu się to zrobić w miarę sensownie, aby kalkulacje w arkuszu były automatyczne, a człowiek tylko wprowadzał dane zakupu i sprzedaży?

#gielda #kryptowaluty #bitcoin #excel #pytanie
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chinskie_bajki: musisz tam wpisywać każdą tranzakcje z osobana.
Da sie daty i kursy wstecz.
oraz zamykać każdą pozycję z osobna i samemu stosować FIFO. To znaczy jak sprzedajesz, to zamykasz pozycje otworzyne napoczątku. Tak działa rozliczenie u brokera do celów podatkowych.

Plusem portfela w investig w porównaniu do excela, jest to, że masz wycene i przeliczenie po kursach w czasie rzeczywistym. Jak już zabudujesz sobie portfel to otwierasz aplikacje i
  • Odpowiedz
@chinskie_bajki: u mnie działało CoinStats. Tylko potrzeba API z giełdy np Binance i wrzucasz to do coinstats. On mi zbierał historie wszystkich transakcji danego coina po cenach zakupu/sprzedaży i wyliczał zyski/straty. Są tam różne opcje, np ile masz obecnie zysku z aktualnego portfolio. Tu już se łatwo wyliczysz średni kurs zakupu.
  • Odpowiedz