Próbuję stworzyć sobie arkusz excelowski, żeby śledzić średni kurs zakupionych przeze mnie krypto (przy czym wątpię, by dla giełdy miało być szczególnie inaczej, dlatego też taguję). Gdybym tylko kupował, to problemu by nie było, ale kiedy zaczynam sprzedawać, to wszystko zaczyna trafiać szlag. Znalazłem link (https://inwestycje-gieldowe.pl/blog/srednia-cena-akcji-i-usrednianie-ceny/ - ostatnia sytuacja), ale do tego samego doszedłem sam, przy czym ciężko mi wpaść na jakiś prosty arkusz, który by mi to automatycznie ogarnął (wprowadzając tylko kurs i ilość kupna / sprzedaży). Jedyny sensowny pomysł, jaki mi przychodzi do głowy, to po każdej sprzedaży wklepywać pozostałą liczbę krypto z uśrednionym kursem przed sprzedażą. Czy ktoś próbował zrobić coś takiego i udało mu się to zrobić w miarę sensownie, aby kalkulacje w arkuszu były automatyczne, a człowiek tylko wprowadzał dane zakupu i sprzedaży?
@cecyl: nie wystarczy. Powiedzmy, że miałem kilkadziesiąt transakcji po kursie różniącym się o +/- 20%, teraz chciałbym to wszystko uśrednić i ustalić stałe granice sprzedaży, które powinny być łatwe do modyfikacji w przypadku dokupienia i kolejnej zmiany średniej kursu.
nie wiem jak z bitcoinem ale w przypadku akcji wklepujesz ticker w komorke, Data -> Data types: Stocks, i potem tylko dodajesz jakie informacje chcesz miec wyswietlane w kolejnych kolumnach
@chinskie_bajki: moim zdaniem nie zawsze wystarczy uśrednianie ceny, czasem byłoby potrzebne zrobienie czegoś w rodzaju kolejki czy stosu z którego będziesz odliczać FIFO Bo wyobraź sobie że kupiłeś coś za 100 a potem tyle samo za 200 Czyli średnią cenę masz 150 Ale jak sprzedasz teraz jedną czwartą tych akcji to masz średnią cenę nabycia 100, a to co zostaje ma 166.67 Ale gdybys sprzedał 3/4 portfela to masz cenę
@Marek1991: ?? Jest tam taki arkusz? Bo nie widzę. @janpalonyjest: ale mnie nie interesuje obecny kurs czegoś. Interesuje mnie tylko i wyłącznie kurs, po którym kupiłem akcje (i liczba sprzedanych akcji) oraz wyliczenie średniego kursu zakupu. Żadnego połączenia do danych online mi nie potrzeba.
Może dla przykładu, żeby łatwiej było zrozumieć (założenie dużego wzrostu i ekstremalnego spadku): Kupuję 10 akcji X po 50 zł, Kupuję 40 akcji
@chinskie_bajki: Bazujesz na ilości krypto, przykładowo jeżeli masz jeden portfel i wiele zakupów po różnych cenach to musisz wyliczyć ilościowy udział każdego zakupu i odejmować proporcjonalnie z każdej pozycji przy sprzedaży.
@heniek_8: ale liczenie FIFO mija się chyba z celem, jeśli dobrze rozumiem. W końcu chcę znać moją obecną średnią. W powyższym przykładzie, który podałeś, liczyłbym średnią tak czy siak 150, tylko przy podliczaniu kolejnych średnich brałbym pomniejszoną liczbę akcji o sprzedaż.
@pharmaz0ne: nie słyszałem o tym, muszę obadać w wolnej chwili.
@Mazowia: można to sensownie zrobić jakoś w arkuszu excelowskim?
@chinskie_bajki: jeżeli dla własnej informacji sobie to liczysz, to średnia ważona będzie ok, ale gdybys z tego chciał liczyć pit to wtedy kolejność jest ważna
@chinskie_bajki: Przecież to proste jest. @heniek_8: Biura maklerskie tak liczą bo mogą mieć pootwierane jakieś kontrakty i matchować je po dacie wejścia.
@chinskie_bajki: Sumuj w jednej kolumnie swoje koszty (cenę za walor + opłaty), w drugiej ile waloru nabyłeś. Sprzedaż notujesz odwrotnie (cena ujemna uwzględniająca koszty, tj. ile kasy faktycznie z tego wypłynęło + ujemna ilość waloru).
Na górze suma kosztów i suma walorów, obok koszt/walor. Nie obliczysz w ten sposób ile podatku (tu zdajesz się na brokera, maklera, s-------a - alternatywnie po zapłacie PIT wrzucasz dodatkowy wiersz jako koszt) trzeba będzie
@chinskie_bajki: no to szczerze polecam, zwlaszcza ludziom ktorzy tak jak ja maja hajs porozrzucany po calym internecie, obsluguje krypto, akcje, indexy itd. zbiera nawet ceny jakichs niszowych shitcoinow ze swapow.
@heniek_8: Rozumiem. Nie, są to informacje stricte dla mnie.
@Mazowia: Tak, żeby tylko danymi wprowadzanymi były: cena zakupu / sprzedaży i ilość? No nie ukrywam - ale mam problem ze zrobieniem tego. Oczywiście automatycznie, bo ręcznie potrafię, tak jak opisałem powyżej.
@Filipterka25: Robiłem tak, ale średniego kursu uwzględniającego warunki, o których pisałem wyżej, tak nie wyliczę.
Próbuję stworzyć sobie arkusz excelowski, żeby śledzić średni kurs zakupionych przeze mnie krypto (przy czym wątpię, by dla giełdy miało być szczególnie inaczej, dlatego też taguję). Gdybym tylko kupował, to problemu by nie było, ale kiedy zaczynam sprzedawać, to wszystko zaczyna trafiać szlag. Znalazłem link (https://inwestycje-gieldowe.pl/blog/srednia-cena-akcji-i-usrednianie-ceny/ - ostatnia sytuacja), ale do tego samego doszedłem sam, przy czym ciężko mi wpaść na jakiś prosty arkusz, który by mi to automatycznie ogarnął (wprowadzając tylko kurs i ilość kupna / sprzedaży). Jedyny sensowny pomysł, jaki mi przychodzi do głowy, to po każdej sprzedaży wklepywać pozostałą liczbę krypto z uśrednionym kursem przed sprzedażą. Czy ktoś próbował zrobić coś takiego i udało mu się to zrobić w miarę sensownie, aby kalkulacje w arkuszu były automatyczne, a człowiek tylko wprowadzał dane zakupu i sprzedaży?
#gielda #kryptowaluty #bitcoin #excel #pytanie
Bo wyobraź sobie że kupiłeś coś za 100 a potem tyle samo za 200
Czyli średnią cenę masz 150
Ale jak sprzedasz teraz jedną czwartą tych akcji to masz średnią cenę nabycia 100, a to co zostaje ma 166.67
Ale gdybys sprzedał 3/4 portfela to masz cenę
@janpalonyjest: ale mnie nie interesuje obecny kurs czegoś. Interesuje mnie tylko i wyłącznie kurs, po którym kupiłem akcje (i liczba sprzedanych akcji) oraz wyliczenie średniego kursu zakupu. Żadnego połączenia do danych online mi nie potrzeba.
Może dla przykładu, żeby łatwiej było zrozumieć (założenie dużego wzrostu i ekstremalnego spadku):
Kupuję 10 akcji X po 50 zł,
Kupuję 40 akcji
@pharmaz0ne: nie słyszałem o tym, muszę obadać w wolnej chwili.
@Mazowia: można to sensownie zrobić jakoś w arkuszu excelowskim?
ale gdybys z tego chciał liczyć pit to wtedy kolejność jest ważna
@heniek_8: Biura maklerskie tak liczą bo mogą mieć pootwierane jakieś kontrakty i matchować je po dacie wejścia.
Na górze suma kosztów i suma walorów, obok koszt/walor. Nie obliczysz w ten sposób ile podatku (tu zdajesz się na brokera, maklera, s-------a - alternatywnie po zapłacie PIT wrzucasz dodatkowy wiersz jako koszt) trzeba będzie
Komentarz usunięty przez autora
@Mazowia: Tak, żeby tylko danymi wprowadzanymi były: cena zakupu / sprzedaży i ilość? No nie ukrywam - ale mam problem ze zrobieniem tego. Oczywiście automatycznie, bo ręcznie potrafię, tak jak opisałem powyżej.
@Filipterka25: Robiłem tak, ale średniego kursu uwzględniającego warunki, o których pisałem wyżej, tak nie wyliczę.
@lecho182: @pharmaz0ne: Obadam to sobie dziś