Wpis z mikrobloga

Mam brata w wieku 17 lat, chciałbym mu pomóc wejść w karierę zawodową, żeby miał łatwiej niż ja. Wskazać jakiś kierunek, podpowiedzieć jakie staże/kursy/ studia/ pierwsza praca byłyby teraz dobrym wyborem żeby miał kiedyś spokojną i dobrze płatną pracę. Mówi płynnie po angielsku, uczy się niemieckiego, jest w technikum na profilu programista. Może jakieś konkretne języki programowania, na które może być kiedyś popyt? Może jakiś zawód? Jaką drogę Wy byście wybrali mając teraz 17 lat i to doświadczenie, które macie?

#programowanie #programista15k #studia #pracbaza #kiciochpyta #niebieskiepaski #rozowepaski
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pieknykwiatuszek: Jakby starzy mnie mieli utrzymać to studia dziennie informatyczne i koniecznie uczyć się konkretnej dziedziny - albo konkretny język programowania i technologie/biblioteki do niego albo np devops i AWS terraform, docker
Albo secuity i uczuć się w kierunku SOC tier 3 albo od razu sec engineer

Nie polegać w ogóle na studiach bo to tylko papier
  • Odpowiedz
@pieknykwiatuszek: uczyć się w własnym zakresie i iść jak najszybciej do pracy. Ile ja bym dał żeby nie dać się zabajerować że studia coś dają poza papierkiem, garbem i skłonnością do alkoholizmu w młodym wieku :) 5 lat szybciej na rynku pracy, po 3 doświadczenie komercyjne które przeważy papierek na rekrutacji.
  • Odpowiedz
@keton22: A ja poszedłem na dziennie, lata temu.
Ale już od drugiego roku pracowałem, tutaj na godziny, na pół etatu, tu coś tam.
Więc studia tez nie sa takie do końca złe.
  • Odpowiedz
@pieknykwiatuszek: w sumie przemyślałem i nawet mam pomysł, jakbyś mógł mu pomóc :)
Zainteresuj się tematem na własną rękę trochę - dowiedz się jakie są specjalizacje w IT, co się robi pracując na różnych stanowiskach, do czego są wymagane studia, do czego nie są. Zobacz sam na różnych portalach co jak jest płatne i na co jest popyt itp.
A potem weź brata i porozmawiaj z nim o tym, jak
  • Odpowiedz
@pieknykwiatuszek: Ja bym sobie w wieku 17 lat polecił studia to w jakimś z krajów na zachód od Polski. Ważne jest nie tylko to, czego się człowiek nauczy. Niemniej ważny jest prestiż uczelni. Oczywiście znajomości zdobyte na uczelni też się przydają.
  • Odpowiedz
Jaką drogę Wy byście wybrali mając teraz 17 lat i to doświadczenie, które macie?

@pieknykwiatuszek: to pytanie jest dobre i takie rady od osoby doświadczonej są pomocne ale pamiętaj że 90% osób dających takie rady się do nich nie stosowało. Tzn po prostu bardzo łatwo napisać że w wieku 17 lat powinno się chodzić na kursy, szukać stażu, uczyć się kilku języków, uprawiać sport i dbać jeszcze przy tym o
  • Odpowiedz
@pieknykwiatuszek: Niech się po prostu za bardzo nie spina XD I robi to co lubi. Jak już znajdzie pracę i będzie sobie w niej radził, to reszta pójdzie z automatu. Może tylko tyle, żeby stosunkowo często zmieniać pracę, max 1,5-2 lata w jednej przez pierwsze 6-7 lat. I niech się zajmuje tym, co sprawia mu największą przyjemność. Embedded, backend, dane, frontent. Branża wygląda w ten sposób, że w jednej specjalizacji
  • Odpowiedz