Wpis z mikrobloga

Nie wiem już do kogo się zwrócić o radę. Planuję kupić mieszkanie w bloku i jedno mi się bardzo spodobało, dość cicha okolica, jasne i duże pokoje, cena do zaakceptowania. Ale jest na niskim parterze i od razu wszyscy się w tym momencie krzywią. Kto ma doświadczenia z parterem? Jest tak źle jak wszyscy twierdzą? Co najmniej jedno włamanie na dobę? A może hałas przechodniów i ciekawskie zaglądanie do domu? #niewiemcozrobic #problem #mieszkanie #parter
  • 18
  • Odpowiedz
@Lymha: dużo różnych insektów, much, komarów tak jak w domku, dodatkowo jak to będzie duży blok to możesz posłuchać ruch innych mieszkańców (oczywiscie jak wyżej mieszkasz to też słyszysz). Potencjalny złodziej ma łatwiej. Chyba jedne z udogodnień to zwisa Ci czy jest i czy działa winda. Ogólnie w mieszkaniu w bloku chodzi o to, że mieszkasz wysoko
  • Odpowiedz
@Shagga: Ja nawet teraz jak wynajmuję na pierwszym piętrze nie zostawiam uchylonego okna nigdy ;] @Harmofy: Mieszkałam w domku 10 lat z rodzicami i nigdy nie było problemu insektów :o
  • Odpowiedz
@Lymha: w Polsce? A to jest w jakiejś bramie, czy odsłonięty blok? Wejście do klatki koło okien? A pod oknami co? Zsyp, ogródek, czy chodnik? Bo jeśli to ostatnie to musisz sprawdzić, czy jest ruchliwie pod oknami i to zależy od twoich preferencji czy byłabyś w stanie to przeboleć. Jeżeli chodzi o włamania to jeśli to bezpieczna okolica... (jeżeli ruchliwa to też ryzyko napadu mocno maleje). Ogólnie nie słyszałem nigdy
  • Odpowiedz
@madry_i_mieciutki: W Polsce, nowe bloczki, ogólnie jeden obok drugiego, na przeciwko domki jednorodzinne. Mieszkanko narożne, klatki zupełnie z drugiej strony. Uliczki dojazdowe do domów, główna ulica trochę dalej. Pod oknami kawałek trawnika i potem chodnik, czyli ludzie na bank będą chodzić niedaleko balkonu, ale raczej nie masowo. @Shagga: Balkon na razie niezabezpieczony, ale myślałam o zabudowie szklanej, składanej i ewentualnie o roletach.
  • Odpowiedz
@Lymha: właśnie w dużej mierze to zależy jaki to blok, bo z obserwacji wiem, że te nowsze budują, że na pierwszych piętrach są garaże i lokale usługowe, ew zamknięte osiedla mają trochę wyżej mieszkanie. W starszych blokach masz bardzo nisko i te typowe blokowiska są gęsto obok siebie. Czyli łatwiej trafisz na jakąś niebezpieczneą grupę.
  • Odpowiedz
@MrsGreen: A jak było z hałasami? Bardziej przeszkadzały rozmowy, przechodnie, samochody niż teraz na 10 piętrze? @Harmofy: no właśnie ten blok jest nowy, a jeszcze ma niski parter, a już budowany blok obok ma punkty handlowo-usługowe przewidziane i jest bardzo wysoki parter (ale niestety tam mieszkania są za drogie dla mnie)
  • Odpowiedz
@Lymha: Co do hałasu to zależy, skoro mówisz, że nowy blok to gdzieś na odludzi czy na istniejącym blokowisku?

Jak jest bardzo dużo bloków w pobliżu, a Ty mieszkasz koło przystanku czy inne miejsce "kluczowego" to możesz się spodziewać nocnych pielgrzymek (aczkolwiek nie zawsze) Co do ruchu aut to chyba nie ma problemu. Popatrz czy masz jakąś latarnię obok okna i jak może świecić. Czy w dzień nie będzie za
  • Odpowiedz
@Lymha: Teraz na 10. piętrze to słyszę ruch uliczny (na dole jedna z głównych ulic miasta), kiedy mieszkałam na parterze to za oknem był pas zieleni ogrodzony żywopłotem, więc pod oknami nikt mi się nie szlajał, chodnika też nie było. Wszystko zależy od lokalizacji bloku.
  • Odpowiedz
@Ratll: Powiem tak, jeżeli masz kupować mieszkanie i masz jakąkolwiek wątpliwość, to nie kupuj. Ja znalazłam w końcu takie, w którym odpowiadało mi wszystko, zero rzeczy problematycznych. Tamto było ładne, ale na parterze i okazało się, że obok powstaje nowy blok i pod oknami zbudowali wjazd do garaży, więc nie tylko bezpieczeństwo, ale też hałas.
  • Odpowiedz