Wpis z mikrobloga

@pyrpyr: Pytanie: Chciałbym postawić wiatę o powierzchni poniżej 35 m^2 - niestety zgodnie z zagospodarowaniem przestrzennym mogę mieć zabudowane 25% i zgodnie z tym mogę postawić sobie mały p--------k około 10 m^2 (sama działka mała - 385 m^2). Jako, że wiata miała pełnić role zadaszenia dla auta i być pokryta w całości panelami fotowoltaicznymi - zastanawiam się czy by tego nie zaklasyfikować jako "stelaż pod solary"? a nie wiatę. Chciałbym to ogarnąć tak aby czasem dobroduszny somsiad nie zlecił kontroli na mnie i aby nie doszło do sytuacji, że musiałbym rozbierać wszystko (z panelami włącznie). Dzięki za podpowiedzi.

#budownictwo #fotowoltaika #prawobudowlane
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Bo działka jest mała (nie miałbym miejsca aby je na ziemi stawiać - to już lepiej je na dach wrzucić) a chciałbym także mieć miejsce parkingowe zadaszone - dwie pieczenie na jednym ogniu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pyrpyr: weź posprawdzaj definicje bo wiata to nie budynek tylko obiekt budowlany i chyba do 50m2 można bez zezwolenia więc może w te 25% się też nie wlicza
  • Odpowiedz
@pyrpyr: MPZP powinien definiować co rozumie się jako powierzchnię zabudowy.

Można postawić jedna wiatę na 500m2 czyli na działce 400m2 możesz postawić jedną.

Wiata dla auta podpada na pewno jeszcze pod jakieś inne przepisy, poszukaj na google.
  • Odpowiedz