Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@rajwyk: ja raz zamagikowalem na początku pracy i chciałem wziąć kopie bazy danych z produkcji. Niestety nie da się skopiować aktywnej bazy danych (mdf) więc wpadłem na pomysł, take offline kopia i bring online, nikt się nie połapie. No i wszystko by było ok gdyby nie to, że mogłem zatrzymać bazę, ale już nie miałem uprawnień aby ją z powrotem postawić :Dno i 6h produkcja była offline :] teraz wiem
  • Odpowiedz
@rajwyk
@badtorro
@Dzyszla to ja dla odmiany powiem że raz spotkałem się z sytuacją gdzie księgowa robiła sobie regularnie backupy plus miała oddzielnego starego kompa na którym postawiła sobie środowisko testowe i jak szła jakakolwiek altualizacja softu to najpierw instalowała tam, sprawdzała czy wszystko działa i potem dopiero puszczała na resztę maszyn.
Ale to tylko jedna na setki klientów.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@rajwyk: u mnie na sklepie serwis mnie obsługujący przyjechał żeby mi zainstalować aktualizacje. Klucz i instalator miał na pendrive. Komp nie podłączony do neta nawet a tu pod koniec dnia zaczął wolno działać. Patrzę a tu wirus.

Pisze do gościa że mi chyba wirusa przyniósł bo komp odpięty od neta, ostatnio jakiś dysk zewnętrzny podpinalem pół roku temu więc jedyna opcja. Odpisał "no w sumie to możliwe xD"

No ale
  • Odpowiedz
@badtorro: u mnie raz była taka sytuacja że klient się zczaił że coś się wysypało i po mojej weryfikacji wyszło że wysypać się musiało ze 4 miesiące wcześniej ale rzadko korzystali więc luzik, szkoda tylko że potem się okazało że backupy na ich serwerze mają retencje 30 dni xD
  • Odpowiedz
@rajwyk: to przykład z mojej pracy. Zrobiłem backup. Pracowałem jeszcze kilka dni ale coś jebło. Odpalam przywracanie i w------o mi błąd i kopałem się z tym 3 godziny.

Okazało się że admin klienta przeniósł plik backupu jak byłem w trakcie pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°) a apka nie pokazywała komunikatu o braku pliku a do folderu z backupem nie miałem dostępu ależ byłem spocony tego dnia.
  • Odpowiedz
jak wygląda ścieżka kariery takiego wdrożeniowca u klientów? Co możesz robić dalej?

@vaneck: zależy od człowieka, wielu wdrożeniowców niespecjalnie chce awansować w górę, bo to oznacza zupełną zmianę profilu zadań - z technicznych na administracyjne. Standardowo można zostać szefem projektu. Znam/znałem jedną kobietę, która zaczynała jako wdrożeniowiec a skończyła jako prezes zarządu. A to było w czasach zanim modne stały się różnorodność i parytety.
  • Odpowiedz