Wpis z mikrobloga

Po dwóch tygodniach pracy w korpo dojrzewam w końcu do tego pomimo ogromnego dysonansu poznawczego że zostałem oszukany i całe życie próbowano mi wmówić że korpo to najlepsza co może się w życiu zdarzyć, czyli fajna praca za biureczkiem, kawka, ploteczki a pracownicy fizyczni to j----e tępaki. Typowe( UCZ SIĘ BO SKOŃCZYSZ JAK TEN PAN ŚMIECIARZ). Tymczasem stara ruro z polskiego ten Pan który pracuje jako śmieciarz zarabia dwa razy więcej od ciebie. W ogóle praca biurowa gdzie bite 8 godzin siedzisz nie jest stworzona dla człowieka a tym bardziej dla mężczyzny. Już czuję jak mi testosteron spada, jak chłop tyrał na budowie na #emigracja to mimo że był zmęczony fizycznie to czuł się jakoś tak męsko jak wracał do Polski po tygodniu (praca w Austrii). A tu koniec tygodnia, pomimo że codziennie siłownia to czuję się kapeć. Czas przełknąć gorzką pigułkę, zrozumieć że to co przez całe życie ci wmawiano to jedno wielkie kłamstwo. Spełnienie dają pieniądze i wolność. Trzeba iść w system pracy za granicą pół roku pracy pół roku wolnego. #praca #pracbaza #korposwiat #neet #
  • 88
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Typowe( UCZ SIĘ BO SKOŃCZYSZ JAK TEN PAN ŚMIECIARZ). Tymczasem stara ruro z polskiego ten Pan który pracuje jako śmieciarz zarabia dwa razy więcej od ciebie.

@Ciemny009: Praca śmieciarza jest dla społeczeństwa bardzo ważna. Jest ona o wiele ważniejsza niż praca przynajmniej 30% społeczeństwa, chociażby ze względów sanitarnych i epidemiologicznych. Jakakolwiek pogarda w stosunku do tego zawodu jest zupełnie bezzasadna i świadczy negatywnie o tym kto ją wyraża. Śmieciarz, hydraulik,
  • Odpowiedz
@gnijacy_wypok: gloryfikujesz jakby dzisiejszy smieciarz niewiadomo co robił i jak ciężko- to zwykły kurier,kierowca ciężarówki, jeździ i odbiera. Ma dobre warunki, ubranie, ochronę, zarobki i związki. Co ma powiedzieć ktoś na sortowni śmieci?
  • Odpowiedz
@maspex: Nie gloryfikuję, tylko podkreślam jak jak jest. A właściwie nie podoba mi się, że wiele osób traktuje zawód śmieciarza jako jakiś gorszy, niepotrzebny, czy nawet warty mniejszej lub większej pogardy. Ten sortujący śmieci jest tak samo ważny.
  • Odpowiedz
@Ciemny009 po trzech latach pracy za biurkiem serio myślałem, żeby sobie zostać śmieciarzem albo hydraulikiem. Sąsiad jeździ na śmieciarce (mieszkam w DE) i jest bardzo zadowolony ze swojej pracy.
  • Odpowiedz
@Ciemny009: akurat matka sie ucieszyła, nigdy nie traktowała mojej pracy w IT na powaznie, dla starszych osob to nie jest praca ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jedno jest pewne - warto mieć kilka asów w rekawie :)
  • Odpowiedz
@Ciemny009: mnie to dobija, wychowywałem się na wsi, w wakacje typowo darmowy pracownik, porylo mi to banie. Później studia IT praca w sporym korpo super pieniążki i zdalna - zero satysfakcji bezsenność depresja. Grzebanie w błocie w deszczu i słocie, potysiackroc slodsze a po pracy relaks spokój na łbie i slodki sen. A martwi i dobija bo nie wiem na jakiej pracy fizycznej da się dobrze zarobic, i co jak
  • Odpowiedz
  • 2
@KapralKing2: właśnie też się zastanawiam co będzie za kilka lat, jak człowiek będzie już starszy? Może wtedy będzie czas żeby otworzyć jakaś swoją działalność, typu usługi elektryczne czy hydraulicznie i nie z---------c 24/7 tylko na tyle żeby starczało na utrzymanie i drobne przyjemności. Praca biurowa jest tak cholernie bezsensowna i ciężka dla łba( w moim przypadku)
  • Odpowiedz