Aktywne Wpisy

AST0N +35
Jakbyśmy chcieli zrobić bingo z samymi sztandarowymi tekstami Milana, to byłoby ciężko, bo do bingo trzeba by wrzucić przynajmniej 9 tekstów, a ja odnoszę wrażenie, że on w kółko mówi ich tylko 5 xD
- Ja Ci powiem sceze, nie będę kłamał
- Ty mi się podobas najbardziej
- Chciałbym z tobom twozyć parę
- No jo
- Ja Ci powiem sceze, nie będę kłamał
- Ty mi się podobas najbardziej
- Chciałbym z tobom twozyć parę
- No jo

luckylukk +3
#sebcel
Czy ktoś jest w stanie streścić mi te uniwersum? Kim jest ten człowiek i czemu jest tak popularny na wykopie?
Czy ktoś jest w stanie streścić mi te uniwersum? Kim jest ten człowiek i czemu jest tak popularny na wykopie?

Czy Straż Graniczna jest zobowiązana wpuścić osoby na granicy w Ustaszu i umożliwić im złożenie wniosków azylowych?
Tak, jest. Tak, wygląda na to, że Służba Graniczna na bezczela łamie prawo. Zdziwieni? Mało razy złamała ostatnio prawo policja?
Osoby te wyraziły chęć przekroczenia granicy i ubiegania się o ochronę międzynarodową, gdy Służba Graniczna dokonywała wobec nich czynności kontroli granicznej.
Złożenie wniosku o udzielenie ochrony międzynarodowej jest możliwe:
1 w trakcie wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej podczas kontroli granicznej (należy wówczas poinformować funkcjonariusza Straży Granicznej o chęci wystąpienia z wnioskiem uchodźczym),
2 podczas pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (należy zgłosić się do dowolnego oddziału lub placówki Straży Granicznej),
3 za pośrednictwem komendanta oddziału lub komendanta placówki Straży Granicznej, obejmującego terytorialnym zasięgiem działania siedzibę strzeżonego ośrodka strzeżonego, aresztu dla cudzoziemców, aresztu śledczego lub zakładu karnego – w przypadku, gdy osoba która chce złożyć wniosek udzielenie ochrony międzynarodowej przebywa w ww. miejscach detencji.
https://udsc.gov.pl/uchodzcy-2/uchodzcy/zlozenie-wniosku-o-nadanie-statusu-uchodzcy/w-jaki-sposob-zlozyc-wniosek-o-nadanie-statusu-uchodzcy/
To jest przypadek nr 1.
Witold Klaus, profesor prawa z INP PAN, specjalista od praw dotyczących migracji:
"Każda osoba, która stawia się na granicy – niezależnie od tego, czy na przejściu granicznym, czy na zielonej granicy, czy też po przejściu granicy w miejscu do tego nieuprawnionym i zjawiająca się w placówce Straży Granicznej – ma prawo do złożenia wniosku o ochronę międzynarodową. A Polska jako państwo ma obowiązek ten wniosek przyjąć i go potem rozpatrzyć. Organem odpowiedzialnym za przyjmowanie wniosków jest Straż Graniczna. Ona zbiera dane osobowe (w tym odciski palców) i rejestruje je w systemie – zarówno polskim, jak i unijnym. Tylko tyle i aż tyle. Straż nie może jednak weryfikować, czy dana osoba ma podstawy do wnioskowania o status uchodźcy. To wyłączna kompetencja Urzędu do spraw Cudzoziemców, do którego SG przekazuje wniosek o ochronę międzynarodową."
https://wyborcza.pl/7,162657,27485455,bezpraw-n-ie-na-granicy-polska-od-wielu-lat-ma-problem-z-nieslyszeniem.html
Marcin Wiącek, obecny RPO (i profesor prawa konstytucyjnego, specjalista od praw człowieka):
"Każda osoba, która przebywając na granicy RP, zgłosi funkcjonariuszowi SG, wykonującemu wobec niej jakiekolwiek czynności służbowe, zamiar przekroczenia granicy w celu ubiegania się w Polsce o ochronę międzynarodową, powinna zostać wpuszczona na terytorium Polski, a funkcjonariusze właściwej miejscowo Placówki Straży Granicznej zobowiązani są przyjąć od niej odpowiedni wniosek"
https://bip.brpo.gov.pl/pl/content/RPO-obywatele-afganistanu-deklaruje-zamiar-ubiegania-sie-o-ochron%C4%99-mi%C4%99dzynarodow%C4%85-na-terytorium-rp-premier
(NIE OZNACZA to, baranki boże, że taka osoba dostanie azyl, albo będzie swobodnie przemieszczała się po Polsce - osoby takie są przewożone do zamkniętego ośrodka dla cudzoziemców i większość z nich, po odmowie otrzymania azylu, jest deportowana. Na tym polega "szczelność granic", nie na maltretowaniu ludzi ani pajacowaniu).
Może ja się mylę,ci profesorowie prawa się mylą, i Straż Graniczna nie łamie prawa równie na bezczela, jak wielokrotnie łamała ostatnio policja (również wobec mnie). Bardzo bym to chętnie usłyszała. Coś mi się zdaje jednak, że łamie.
Jeśli ktoś uważa inaczej - niech przytoczy interpretację prawną jakiegoś autorytetu przedmiotowego, chętnie poczytam. Darcie mordy nie na temat, wywody na chłopski rozum, wyzwiska, pytania w stylu "A ilu uchodźców mieszka u ciebie w domu?" i tym podobne trollerskie zagrywki niemile widziane. Takoż pouczanie mnie, że to "prowokacja Łukaszenki". Prawa człowieka i dotyczące ich przepisy nie są opatrzone gwiazdką "nie stosuje się, jeśli to jest prowokacja Łukaszenki".
PS Demonstracja wczoraj całkiem udana, dziękuję. (Byłam głównie po to, by przekazać rzeczy, bo same darcie gęby to taki sobie średni rodzaj pomocy).
#bialorus #imigranci #uchodzcy #prawo #neuropa
względem nachodzcow z granicy
@shiozimu: Tak, porównujesz. Poza tym coś pisałam o wywodach "na chłopski rozum" i nie było to "ależ proszę wypisujcie dowolne dywagacje, jakie się wam snują po głowie".
@Emerkaes: Wiem. Polska SG łamie procedury azylowe od dawna. (Podobnie jak np. polska policja notorycznie łamie procedury).
@Andreth:
Takie oskarżenia trzeba udowodnić, bardzo proszę skieruj sprawę do odpowiednich jednostek, jeśli masz na to dowody.
Bo przecież to nie tylko takie p---------o na portalu ze śmiesznymi papieżami, żeby zdobyć żebroplusy, c'nie?