Wpis z mikrobloga

@pankrosnizm: Dowodzi to jakości i przepustowości mostu który od 2 miesięcy jest w naprawie, aby włączyć go z powrotem do ruchu i zrobić wahadełko. Potężne ( ͡° ͜ʖ ͡°) miasto Kraków nie stać na byle jaki most aby postawić go w miesiąc. W zasadzie daleko nie trzeba szukać Krakowskiej chytrości, wystarczy przejechać się ulicą Królowej Jadwigi. Kto z poza miasta ten wie jaka droga jest do
  • Odpowiedz
@pankrosnizm: Związek ma taki, że w Krośnie potrafią, a w Krakowie nie.
"przed wojną nie do pomyślenia" - nikt by takiej kaszanki obecnie nie odstawił przy tym natężeniu ruchu i środkach unijnych (chodzi o nieskończony i długi remont, zamiast zburzyć i zmontować z prefabrykatów NOWY.

"Biedne" Krosno radzi sobie zdecydowanie lepiej i to przy mniejszym budżecie.
Załapał?

TL;DR mosty na Rudawie to wąskie gardło tej części Krakowa.
  • Odpowiedz
@pankrosnizm: Za bardzo wczuwasz się w swój Pankrośnizm, tu nie chodzi o szkalowanie. Chcę pokazać tylko że małe miasto potrafi lata temu postawić most z ruchem dwukierunkowym nawet dla większych pojazdów, czego za "sprawnego" mostu na Rudawie Piastowska/Focha nie dało się uczynić od 10+ lat. Tyle i aż tyle.
Nikt tu Krosna nie szkaluje, dla przykładu wybrałem to miasto ponieważ z niego pochodzę.
  • Odpowiedz
@dwiesciedziewiecdziesiatpiec: ja nie wiem czy mieszkamy w tym samym mieście ale jest jedno ale żeby zbudować większy most trzeba chcieć ruchu samochodowego a obecnie w wielu komórkach miasta działą antysamochodowe rowerowe aktywistyczne lobby w postaci dyrektorów łukaszów i innych.
  • Odpowiedz
@alteron: z tej strony miasta nie ma szans na rowery dopóki nie powstanie kładka pomiędzy Dębnickim a Zwierzynieckim. Gdzieś obiło mi się o uszy, że w okolicach Forum ktoś chciał kolejną budować... ()
  • Odpowiedz
antysamochodowe rowerowe aktywistyczne lobby w postaci dyrektorów łukaszów i innych.

@alteron: z tym rowerowym to bym nie przesadzał, wiele rowerowych problemów nie jest rozwiązanych (np. przejazd pod Ofiar Dąbia i kładka na Białusze) a tylko generowane konflikty w innych miejscach( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pilot1123: no bo tu nie chodzi o to by zrobić dobrze rowerzystom, tylko żeby dowalić kierowcom i nakręcić mieszkańców przeciwko rowerzystom. Gdyby im zależało na promowaniu jazdy rowerem to by budowali DDR tam gdzie ich brakuje, zamiast odbierać pasy ruchu w miejscach, gdzie nie ma problemu z bezpieczną jazdą rowerem.
  • Odpowiedz
@goferek: w każdym razie z tymi mostami na Rudawie to ja bym jakichś "lobbystycznych" teorii nie wysnuwał, to zwykłe urzędnicze badziewie i niedasizm. Formułkę "most na Focha jest w gorszym stanie niż zakładaliśmy" już kiedyś słyszałem, a mieszkam w tym mieście mniej niż 15 lat...
  • Odpowiedz
gdzie nie ma problemu z bezpieczną jazdą rowerem

@goferek: to jest bardzo subiektywne stwierdzenie. Dorosły może czuć się bezpieczny, a np 10 letnie dziecko z kartą rowerową już nie.
  • Odpowiedz
@dwiesciedziewiecdziesiatpiec: serio tak zrobili? XD

a ja naiwny myślałem, że jak remont, to zrobią w końcu dwa na tyle szerokie pasy, że przy mijaniu nie będziesz się zastanawiał czy się zmieścisz z autem z naprzeciwka xD
Częściowo, problem rozwiązany, powinni jeszcze sygnalizację dorobić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz